Masmi – Companys de viatge

Des de les seves instal·lacions en una antiga colònia tèxtil al cor de Catalunya, a Masmi treballen per oferir a la dona una alternativa saludable, natural i ecològica per a la seva higiene íntima. Compreses, tampons i protectors íntims d’un sol ús, i calcetes menstruals, compreses rentables…, sempre de cotó ecològic certificat i lliures de plàstics!

Masmi - Companys de viatge - Veritas
Míriam Carrero, biòloga i responsable tècnica de Masmi.
Elena Gómez, directora comercial i de màrqueting de Masmi.
Ramon Vendrell, gerente de Masmi.

Cotó ecològic, el millor per a la dona

Un 20% de les vegades que les dones van al ginecòleg fora de dates establertes és degut a episodis d’irritació vulvovaginal. Aquesta va ser una de les raons per les quals Ramon Vendrell, que venia del món farmacèutic, va decidir crear Masmi Natural Cotton, una companyia de productes d’higiene íntima femenina fets amb cotó ecològic certificat.

El problema és que la majoria de productes del mercat contenen plàstics, cel·luloses absorbents, sistemes de control de l’olor…, en definitiva, un munt de químics que la zona íntima no tolera gens bé.

Ramon Vendrel, gerent de Masmi

Una proposta saludable i sostenible

Des de la seva creació fa 17 anys han recorregut un llarg camí. En aquests anys, han desenvolupat productes que milloren la salut de les consumidores, però també han buscat millorar l’entorn, evitant generar grans quantitats de residus de plàstics, que tarden més de 300 anys a degradar-se.

Una gran part d’aquest camí l’hem fet al costat de Veritas, amb qui compartim els tres grans eixos sobre els quals pivota Masmi: la salut de la dona, el respecte pel medi ambient i el compromís social.

Ramon Vendrel, gerent de Masmi

La seva proposta saludable i sostenible els ha germanat amb Veritas, a qui en Ramon considera un actor clau en la cadena de formació perquè els proporciona les eines per poder transmetre el nostre coneixement a la dona.

Durant la seva vida fèrtil, aquesta pot arribar a utilitzar al voltant de 20.000 productes menstruals, que seran claus per a la seva qualitat de vida i el respecte al medi ambient i des de Veritas es fa una tasca infinita, fent arribar la informació a qui realment l’ha de tenir per poder prendre una decisió.

Ramon Vendrel, gerent de Masmi

Només cotó ecològic certificat

Cotó ecològic - Masmi - Companys de viatge - Veritas

En la línia del respecte a la salut íntima femenina, en Ramon va tenir clar que el cotó ecològic era l’única opció per a les seves referències, tant d’un sol ús com reutilitzables.

La mucosa vaginal absorbeix els químics molt ràpidament, i el fet que el cotó ecològic es conreï sense pesticides ni herbicides químics ajuda a reduir el risc d’al·lèrgies, picors i altres malalties relacionades amb l’ús indegut de productes químics i sintètics.

Ramon Vendrel, gerent de Masmi

La revolució dels productes reutilitzables

Elena Gómez, directora comercial i de màrqueting des de la creació de la marca Masmi, té clar que la gamma de productes reutilitzables ha suposat una revolució a molts nivells: ambiental, econòmic, social…, sense oblidar la seva comoditat i funcionalitat.

Per exemple, la copa menstrual de Masmi té una tecnologia exclusiva que en facilita la col·locació gràcies a una textura extraordinàriament tova, i les calcetes menstruals absorbeixen com quatre tampons.

Després d’aquestes dues primeres referències, la família de reutilitzables ha continuat creixent amb compreses i protectors íntims rentables i nous productes, com l’aplicador reutilitzable de tampons (guanyador del Premi EcoExcellence el 2021) i la gamma reutilitzable per a petites pèrdues d’orina.

Productes d'higiene femenina - Masmi - Companys de viatge - Veritas

Dins de la categoria de productes d’un sol ús, ofereixen compreses, tampons i protectors íntims fets amb cotó ecològic i materials biodegradables.

A Masmi tenen el desenvolupament de noves tecnologies, en què per exemple en les compreses han desenvolupat un procediment patentat que es diu Drywings® que prevé la fuita de líquid a les ales.

Experiment Drywings - Masmi - Companys de viatge - Veritas


I després en els tampons digitals tenen una tecnologia patentada que es diu Cottonlock® que fa que s’emboliqui en nucli absorbent amb un vel de seguretat de 360º perquè no quedin fibres a l’interior.

Conscients de la importància de fer arribar a la dona el missatge de manera clara, a Masmi col·laboren estretament amb Veritas en la promoció dels seus productes.

Organitzem tallers a Terra Veritas –d’alimentació relacionada amb la menstruació, de salut hormonal…– i promovem el moviment ‘Viu la regla, soc poderosa’ per crear consciència sobre la menstruació i proporcionar opcions de cura naturals durant el cicle.

Elena Gómez, directora comercial i de màrqueting

A l’avantguarda de la qualitat

Hi ha un fet que molta gent desconeix i és que la fabricació de productes menstruals no disposa d’una única normativa a escala mundial i, concretament, a Europa no existeix una legislació específica. A Masmi sí que els consideren productes sanitaris, ja que coneixem la seva incidència en la salut de la dona, i per això hem adaptat les nostres instal·lacions i procediments a la normativa ISO de productes sanitaris.

Míriam Carrero - Masmi - Companys de viatge - Veritas

Així, en el departament de qualitat i regulador s’encarreguen de mantenir un control de qualitat per complir amb els estàndards més exigents. Míriam Carrero, biòloga i responsable tècnica en aquest departament puntualitza que els productes de cotó ecològic incideixen positivament en la salut.

Això ho demostra el fet que el 99% de les dones que utilitzen compreses de cotó ecològic experimenten una reducció en la irritació de la pell després de només un període d’ús (segons certifiquen estudis científics*).

* Estudi “Evaluation of safety and skin tolerability of organic cotton pads in case of irritative vulvitis” Minerva Ginecol 2018.

Míriam Carrero, biòloga i responsable tècnica de Masmi.

A més, estan certificats com a ecològics i també ostenten el certificat GOTS, que garanteix que les fibres es cultiven de manera ecològica i que les condicions de treball són justes i el salari dels treballadors està garantit.

Coneix a la resta dels nostres companys de viatge.

Flor de Doñana – Companys de viatge

Maduixes, gerds i nabius! Les fruites vermelles Flor de Doñana inunden de color i sabor les nostres prestatgeries. Ecològiques, delicioses i saludables, cada petita peça atresora hores i hores de sol i la feina incansable de moltes mans. De Doñana a la taula: gaudeix-ne!

Flor de Doñana -  Companys de viatge - Veritas

Fruites vermelles de Doñana: el sabor de la natura

Fa més de dues dècades, Juan María Rodríguez Borrero emprenia un projecte agrícola a Almonte, Huelva, la terra que el va veure néixer. Emmarcats en ple Parc Nacional de Doñana, considerat la més gran reserva ecològica d’Europa, els cultius que impulsava només podien ser ecològics, ja que “és l’única manera de ser completament respectuosos amb l’entorn”, afirma Rodríguez.

Primer van arribar les maduixes; després, els gerds, les mores i els nabius; i més tard, les figues i les magranes.

Així, de manera progressiva, vam consolidar un equip que conjumina la saviesa tradicional amb la recerca més capdavantera; i justament va ser aquesta manera de fer, junt amb la defensa de Doñana i els valors socials, el que va cridar l’atenció de Veritas, quan ens vam conèixer a la Fira Biofach.

Juan María Rodríguez Borrero, Flor de Doñana.

Avui, molts anys després, les dues companyies continuen col·laborant i confiant l’una en l’altra:

Després de tant de temps, ja som amics i ens continua unint la passió per la natura, l’alimentació ecològica i la sostenibilitat social i mediambiental.

Juan María Rodríguez Borrero, Flor de Doñana.

Agricultura ecològica com a mitjà i finalitat

Flor de Doñana -  Companys de viatge - Veritas

A Flor de Doñana tenen clar que la gestió ecològica és una finalitat en si mateixa i la millor recepta per preservar la salut del sòl, l’aigua i la biodiversitat. Tenen les més importants certificacions socials a escala europea i mundial, que acrediten el seu bon fer, i practiquen l’agricultura regenerativa, “en què es busca una retroalimentació entre la fauna, la flora i les persones: els animals són part del procés de cultiu, els seus excrements serveixen d’adob i algunes espècies s’encarreguen d’eliminar de manera natural les plagues”. La fita és conservar el preuat ecosistema de Doñana “perquè els nostres fills, nets i les generacions següents puguin viure’l i gaudir-ne”.

Punt de suport de la societat d’almonte

Flor de Doñana -  Companys de viatge - Veritas

La immensa majoria dels seus treballadors són d’Almonte i fomenten la conciliació familiar, el principi d’igualtat –amb un 80% de dones a la plantilla– i les relacions justes.

Som una empresa socialment justa, un dels motors econòmics de la zona, i sempre estem disposats a col·laborar amb associacions, residències, centres de salut i l’Ajuntament, cedint producte per als qui el necessiten.

Juan María Rodríguez Borrero, Flor de Doñana.

Objectiu 2022: zero plàstics i gestió total de l’aigua

Entre alguns dels seus projectes més rellevants hi ha l’optimització de l’energia solar per reduir la petjada de carboni i arribar a ser carbon neutral; el seu objectiu Freeplastick 2022, que implica que tots els seus envasos siguin biodegradables i estiguin lliures de plàstic; i, dins de la seva estricta política d’estalvi d’aigua, la participació a LIFE 4Doñana, un projecte sobre els beneficis ambientals, productius i econòmics d’un nou sistema de reg a demanda mitjançant el qual cada planta marcarà la quantitat d’aigua que veritablement necessita.

Reconeixement a la feina ben feta

En Juan María està especialment orgullós dels nombrosos reconeixements obtinguts els últims anys, que avalen el seu treball i esforç. El 2018, es van convertir en la primera empresa agroalimentària espanyola a aconseguir el certificat internacional B Corp; el 2019, van obtenir el premi de Millor Empresa per al Món 2019 en la categoria d’Environment; i el 2021, han estat un dels premiats als Best for the World, uns guardons que reconeixen cada any les empreses B Corp que aconsegueixen la màxima puntuació en les àrees de comunitat, clients, medi ambient, governança i treballadors.

Aliments que redueixen la síndrome premenstrual

Canvis d’humor, cansament, inflor abdominal, retenció de líquids… Si tens aquests i altres símptomes uns dies abans de tenir la regla pateixes de l’anomenada síndrome premenstrual. Evitar-ho és a les teves mans i el primer pas que recomana Xevi Verdaguer és revisar la dieta, incloent-hi i eliminant-ne determinats aliments.

Aliments que redueixen la síndrome premenstrual - Consells - Veritas

Aliments que redueixen la síndrome premenstrual

El 85% de les dones en època fèrtil experimentaran algun dels símptomes de la síndrome premenstrual (SPM) almenys una vegada a la vida. El més comú és un dolor espasmòdic a la part baixa del ventre i l’esquena, que sol anacar acompanyat de canvis anímics (irritabilitat, ganes de plorar, ansietat, tensió, depressió), sensibilitat a les mames, inflor abdominal, retenció de líquids, ansietat per menjar dolços, dolors musculars i articulars, migranyes, cansament, insomni, alteracions gastrointestinals, nàusees, vòmits, marejos…

La causa és un desequilibri hormonal, fruit d’una producció més gran de prostaglandines proinflamatòries a nivell de l’úter, tot i que també hi influeix la manca de certs macronutrients. Sovint, les afectades recorren als antiinflamatoris per alleujar la situació, mentre que d’altres prenen antidepressius, infusions, suplements… No obstant això, la millor solució és promoure la fabricació de prostaglandines a l’úter mitjançant mètodes naturals.

El motiu de la caiguda dels estrògens

La baixada brusca dels estrògens a partir de l’ovulació (dia 14 del cicle) s’acompanya d’un descens sobtat de la serotonina. Per millorar els nivells d’aquesta hormona, els psiquiatres prescriuen antidepressius (sertralina, fluoxetina, paroxetina, citalopram), però també es pot activar la fabricació de serotonina als intestins prenent determinats aliments, com ara safrà, cúrcuma, gingebre…

Quins aliments cal prendre?

És fonamental assegurar la presència en la dieta d’omega-3 (EPA, DHA, ALA), magnesi, calci, ginkgo, oli d’onagra, hipèric i vitamines B6, B12, B9 o àcid fòlic, D3 i E.

  • Gingebre: prendre suplements de gingebre des de 7 dies abans de la regla fins a 3 dies després del primer sagnat menstrual dona bons resultats i els estudis demostren que és especialment aconsellable prendre gingebre els últims 15 dies del cicle.
  • Quefir: després de 4 setmanes menjant-ne diàriament es comencen a notar els efectes.
  • Nabius: després de 6 setmanes ingerint-ne 25 g al dia ja són efectius. Recorda que només s’han de prendre 15 nabius o un got petit de suc de nabius al dia.
  • Llavors, fruita i verdura: també es recomana menjar regularment lli, sèsam, fruites del bosc i verdures crucíferes (bròcoli, coliflor, col, ruca, créixens).

Exercici i bons hàbits de vida

És fonamental incloure la pràctica d’exercici físic en la teva rutina diària, com per exemple:

  • Dormir un mínim de 8 hores
  • Aprendre a controlar l’estrès mitjançant tècniques per gestionar-lo: ioga, meditació, hipnosi, mindfulness, relaxació…
  • Evitar el tabac, la sal, els dolços i l’alcohol.

Iogurts ecològics, sostenibles i de quilòmetre zero, elaborats amb llet fresca d’una granja de Cardedeu

Los yogures ecológicos Veritas se elaboran de forma totalmente artesanal siguiendo paso a paso la receta de toda la vida y utilizando solo ingredientes ecológicos de proximidad y de primera calidad. No contienen conservantes ni aditivos ni sustancias transgénicas y tanto los envases como el cartón del pack son reciclables y sostenibles.

Muy cerca del almacén de Veritas se encuentra el obrador de Cambelson, una pequeña empresa del Vallès Oriental elaboradora de lácteos ecológicos donde diariamente se hacen los yogures, flanes y kéfir marca Veritas, con la leche fresca de una granja de Cardedeu. Un valor que marca la diferencia, ya que muchos yogures se elaboran a partir de leche en polvo.

“Cada día a las 8 de la mañana vamos a buscar la leche de vaca y de cabra recién ordeñada y la llevamos directamente al obrador, donde comienza la elaboración artesana”.

La apuesta por un producto de máxima calidad se debe a que “queremos lo mejor para el cliente y el medio ambiente y detrás de cada artículo hay muchísimos valores. Por ejemplo, pagar un precio justo por la leche porque queremos cuidar a los pocos ganaderos que quedan y queremos que sigan mimando a las vacas (que pastan en libertad y únicamente se alimentan de paja, hierba y una pequeña cantidad de pienso ecológico). De esta manera, podemos seguir disfrutando de un producto excepcional sin atajos ni aditivos químicos y con la certificación del CCPAE”, explica Óscar Gutiérrez, fundador de Cambelson.

“Cada día a las 8 de la mañana vamos a buscar la leche de vaca y de cabra recién ordeñada y la llevamos directamente al obrador, donde comienza la elaboración artesana”. Entre las diferentes variedades están los yogures naturales y los desnatados (con y sin lactosa), los de frutas (fresas, arándanos), los de sabores (plátano, fresa, limón) y los griegos (hechos con nata ecológica), además del kéfir y los flanes de mató y de huevo, que se hierven uno a uno al baño maría.

En el caso de los yogures de sabores usan únicamente aromas naturales, que provienen de frutas ecológicas. En cambio, “la mayoría de yogures industriales se hacen con aromas artificiales que copian la molécula de forma química, abaratando muchísimo el producto final, pero el resultado no tiene nada que ver tanto a nivel de salud como organoléptico”, aclara Óscar.

Otra diferencia es que “utilizamos únicamente fermentos naturales y la fermentación puede alargarse hasta 12 horas. Los yogures industriales no ecológicos fermentan durante apenas 3 horas y en ocasiones utilizan fermentos modificados genéticamente, además de los habituales correctores de acidez y conservantes químicos”, añade Óscar.

Yogures ecológicos, sostenibles y de kilómetro cero, elaborados con leche fresca de una granja de Cardedeu - Veritas

Yogures ecológicos y sostenibles

Siempre teniendo en mente la sostenibilidad, el último paso ha sido el cambio de los envases de plástico por unos de papel reciclable. “Y también se ha cambiado el cartón de los packs: ahora tiene la certificación FSC, que garantiza que procede de bosques preservados de manera integral; es decir, cada vez que se tala un árbol se planta otro” explica Óscar.

Descubre más productos con corazón

Alimentación ecológica para todos y para todos los días

Pensa en una varietat de tomàquet i segur que a L’Horta de Carme la conreen

A L’Horta de Carme conreen una gran quantitat de fruites i verdures ecològiques que trobaràs a Veritas amb la seva frescor característica, el gust i la textura originals, a més de tots els nutrients intactes, ja que no han tingut temps d’oxidar-se. La Carme, l’agricultora de l’horta situada a Camarles, Tarragona, ens explica com fa anys, juntament amb la seva família, van decidir començar a conrear l’hort ecològic per a consum propi, però molt aviat van sentir la inquietud de compartir aquelles verdures delicioses.

Gràcies al suport de Veritas, els agricultors podem continuar fent el que ens agrada i transmetre als nostres fills la tradició que hem heretat

En aquest procés «va ser clau el contacte amb Veritas perquè ens va donar el suport de saber que el nostre cultiu tindria sortida. Els nostres productes encaixaven perfectament en els seus objectius: són ecològics i de proximitat, fets que garanteixen qualitat, frescor i un mínim impacte de petjada de carboni», comenta la Carme. Ja fa 10 anys que treballem junts i ella defineix la relació «com si tingués una família a Barcelona». «A més, gràcies al suport de Veritas, els agricultors podem continuar fent el que ens agrada i transmetre als nostres fills la tradició que hem heretat dels nostres avantpassats».

Més de 10 varietats de tomàquets

A més de meló, síndria, pebrot, carbassó, carbassa, albergínia, enciam, cogombre, remolatxa, ceba, col, coliflor i espinacs, l’especialització de L’Horta de Carme són els tomàquets.
  • Cor de bou: carnós, amb poques llavors, resulta ideal per cuinar perquè té un gust molt suau.
  • De penjar: especial per sucar pa, no cal conservar-lo a la nevera.
  • Berner Rose: carnós i de color rosa clar, té un gust excel·lent.
  • Rosa de Barbastre: d’aspecte rodó i aixafat, és gran, té una polpa bastant carnosa i un gust extraordinari.
  • Cirerol: resulta ideal per menjar fresc, en amanides i guarnicions (vermell, groc, negre i de la varietat pera).
  • Pera: de pell fina i delicada, s’utilitza per triturar en gaspatxos.
  • Morat Prinz: té una forma aplanada i és de color vermell fosc.
  • Kumato: és de color verd fosc gairebé negre, de textura cruixent i gust dolç i intens.
  • Rebel·lió: molt carnós, es pot consumir fresc.
Descobreix més productes amb cor. Alimentació ecològica per a tothom i per a cada dia

Pizza amb base de coliflor

Pizza amb base de coliflor - Receptes - Veritas

Arriba el cap de setmana i a tots ens ve de gust permetre’ns algun capritx. El primer que sol passar-nos pel cap són aliments que, generalment, no són els més saludables, com ara pizzes, hamburgueses, dolços o coses similars. Però el que és sa no té per què ser avorrit. Així que hem decidit preparar una pizza amb base de coliflor. Sí, tal com ho llegeixes, una pizza que incorpora la coliflor a la base. Una manera fàcil d’incloure verdures en la teva alimentació sense gairebé ni adonar-te’n i una manera fàcil, també, que els petits de casa mengin coliflor sense dir ni piu. 

Pizza amb base de coliflor - Receptes - Veritas

Pizza amb base de coliflor

La coliflor és una crucífera antioxidant rica en vitamines C i K.

Gaudeix aquesta recepta, elaborada per la dietista integrativa Glenn Cots.

Ingredients:

Ingredients per a la base:

Pots trobar tots els productes d’aquesta recepta a la botiga online de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!

Elaboració:

  1. Preescalfa el forn a 180 °C.
  2. Talla la coliflor en trossos petits i tritura-la en un processador d’aliments o amb un ratllador fins que sembli arròs o cuscús. Cou-la al vapor durant 5 minuts.
  3. Deixa-la refredar, col·loca-la en una gasa i elimina’n tota l’aigua.
  4. En un bol gran, barreja la coliflor, la farina de fajol i la farina de cigrons fins que quedin ben integrades. Després, afegeix-hi l’ou i barreja-ho bé. Afegeix-hi la sal, l’orenga i una cullerada sopera d’oli d’oliva, i torna-ho a barrejar.
  5. Posa paper de forn a la safata de forn. Afegeix-hi un raig d’oli i escampa’l bé perquè la massa no s’enganxi.
  6. Posa’t oli a les mans i dona forma a la massa. Estén-la sobre la safata i aixafa-la fins que el gruix sigui molt fi.
  7. Cou la massa uns 20 minuts, treu-la del forn, col·loca-hi els toppings per damunt (menys els cors de carxofa i la ruca) i cou-la uns 10 minuts més. Afegeix-hi els ingredients que falten.

Gaudeix de les nostres receptes amb verdures!

Albergínia – Tècniques de cuina

Albergínia - Tècniques de cuina - Veritas
L’albergínia és una hortalissa molt antioxidant a causa de la seva gran riquesa en antocianines. La xef Mireia Anglada t’ensenya les tècniques de cuina al vapor i al forn per mantenir-ne intactes els beneficis.

Albergínia – Tècniques de cuina

L’albergínia és una hortalissa molt versàtil que admet múltiples preparacions culinàries i combina amb una bona quantitat d’aliments. És perfecta per als més petits perquè és molt fàcil de digerir i aporta potassi, un mineral essencial per als músculs que exerceix un paper important en la majoria de funcions vitals. A més, destaca per ser molt lleugera i digestiva. Albergínia - Tècniques de cuina - Veritas

Salmorra

La salmorra és una tècnica que s’utilitza abans de cuinar per treure l’amargor de l’albergínia. Aquesta hortalissa pot ser amarga, quan madura. Pots detectar-ho quan la pell s’arruga i l’arrel comença a deixar-se anar i es torna fosca. Això no significa que no sigui bona, simplement que és una mica més amarga i pots fer una salmorra.
  1. Afegeix 1 o 2 cullerades soperes de sal marina a un bol ple d’aigua i dissol-la. La sal permet que l’amargor que és dins del líquid de l’aigua de vegetació de l’albergínia es quedi a l’aigua.
  2. La pots introduir sencera, prèviament punxada o ben tallada en rodanxes o tires.
  3. Una vegada perduda l’amargor, pots cuinar-la. Recorda sempre llençar l’aigua (en el cas que la vulguis bullir, per exemple ).

Bullida

  1. Trosseja l’albergínia al teu gust (si és en cubs petits es cuinarà en 5 minuts; si està sencera, necessitarà 30 minuts aproximadament).
  2. Col·loca l’hortalissa al cassó i omple’l d’aigua abundant perquè bulli bé.
  3. Afegeix-hi 1 cullerada sopera de sal o, si has fet una salmorra prèviament i no vols utilitzar tanta sal, cuina amb alga kombu i porta-ho a ebullició.
  4. Una vegada bullida pots fer-la servir per a patés o salses (si la barreges amb oli d’oliva, coco o tahina suavitza i dona una textura molt agradable en boca).
  5. Sabràs quan està cuita perquè es torna transparent.

Al forn

Cuina l’albergínia sense paper d’alumini perquè, tot i que és un bon transmissor de calor, també pot traspassar metalls pesants a l’aliment. Utilitzarem la mateixa pell de l’hortalissa com a papillota natural, perquè es cogui per dins amb els seus propis vapors.
  1. Unta-la d’oli i introdueix-la al forn.
  2. Estarà cuita quan la textura sigui tova; és a dir, quan puguis introduir el dit i quedi la forma.
  3. És ideal per a escalivades, acompanyaments, saltats…
Gaudeix amb aquesta deliciosa crema de piquillos i albergínies. Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Agar agar – Tècniques de cuina

Agar agar - Tècniques de cuina - Veritas
La xef Mireia Anglada t’explica com utilitzar a la cuina l’agar agar, un gelificant obtingut de les algues que es caracteritza per un gust neutre i es fa servir com a alternativa vegetariana a la gelatina d’origen animal, tant en receptes salades com dolces.

Agar agar – Tècniques de cuina

És altament depuratiu, activa el trànsit intestinal i contribueix a la dissolució del colesterol. A més, com que és una fibra prebiòtica, ajuda a alimentar la microbiota intestinal, relacionada amb el sistema immunitari. Agar-agar - Tècniques de cuina - Veritas En tires
  1. Aboca aigua tèbia, brou o un suc en un bol.
  2. Introdueix l’alga, separant el bloc per agilitar el procés d’hidratació.
  3. Hidrata-la durant 5 minuts, fins que estigui tova i transparent.
Pots afegir l’agar-agar a un wok de verdures per aportar-li un toc cruixent o a una amanida amb vinagreta. En flocs i en pols
  1. Barreja en una casserola 5 g d’agar agar per 1 L de líquid (beguda vegetal o brou) a temperatura ambient.
  2. Remena-ho amb una vareta. La hidratació en flocs ha de ser de 12 minuts; en pols és immediata.
  3. Quan arrenqui el bull, talla la cocció i introdueix l’alga al recipient triat perquè es gelifiqui.
  4. Deixa-ho reposar durant 10 minuts a temperatura ambient (sense nevera); desmunta i talla la gelatina amb la forma que prefereixis.
Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Màscara nutritiva

Màscara nutritiva - Cosmètica casera - Veritas
Aquesta màscara, ideal per utilitzar una vegada per setmana, et nodrirà en profunditat la pell gràcies als ingredients que la componen. L’argila neteja i aporta nutrients, la farina de civada és molt suau i nutritiva; la d’ametlles neteja en profunditat; l’oli d’argània repara i protegeix la pell, a més de ser ric en vitamines i antioxidants; el plàtan aporta humectació i redueix les irritacions a la pell.

Màscara nutritiva

Màscara nutritiva - Cosmètica casera - Veritas

Ingredients:

Elaboració:

  1. Aixafa el plàtan madur fins a aconseguir una pasta homogènia.
  2. Afegeix-hi l’argila i les farines, i barreja-ho bé.
  3. Aboca-hi l’oli d’argània per aportar beneficis regeneradors a la màscara.
  4. Hidrata-ho amb una mica d’aigua per aconseguir una textura idònia per aplicar a la pell.
Mode d’ús: aplica’t la màscara sobre la pell neta, deixa-la actuar 15 minuts i retira-la amb aigua tèbia. Caducitat: utilitza-la al moment. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Prepara el teu kit de cosmètica casolana!

Crema de llombarda i xirivia

Crema de llombarda i xirivía - Receptes - Veritas
Aquesta crema de llombarda i xirivía és un deliciós entrant que t’alegrarà la taula gràcies al seu vistós color i la increïble aroma que li concedeixen les espècies. A més, resulta molt saludable gràcies als molts antioxidants que conté la col llombarda i la riquesa en vitamines i minerals de la resta d’ingredients. Gaudeix d’aquesta deliciosa crema de verduras que ens proposa Isa, de Delicias Kitchen

Crema de llombarda i xirivía

Crema de llombarda i xirivía - Receptes - Veritas

Ingredientes:

Ingredients per al topping:

Elaboració:

  1. Extreu les llavors de l’interior de la beina dels cardamoms i pica-les en un morter juntament amb els claus. Reserva-ho.
  2. Pela i talla a daus la poma, pica la ceba i trosseja la col llombarda i xirivia. Reserva-ho.
  3. Cou al vapor la col llombarda, la xirivia i la poma fins que estiguin tendres.
  4. Mentrestant, sofregeix la ceba picada en una cullerada d’oli fins que estigui translúcida.
  5. Col·loca les preparacions anteriors en una batedora potent, afegeix-hi la resta d’ingredients, l’altra cullerada d’oli i bat-ho molt bé fins a aconseguir una textura fina i homogènia.
  6. Rectifica-ho de sal o de líquid i serveix la crema amanida amb una mica de crema vegetal, grans de magrana i un polsim d’anet.
Gaudeix amb la nostra col·lecció de cremes de verdures.

Netejador facial

Netejador facial - Cosmètica casolana - Veritas
Un netejador facial suau i nutritiu, indicat per a les pells més sensibles. A més, si tens la pell inflamada, pots utilitzar-lo per a tot el cos, abans de banyar-te. La farina de civada és antiinflamatòria i neteja sense agredir la pell, les flors de camamilla ajuden a calmar la pell sensible i l’oli de coco hidrata i neteja en profunditat la pell.

Netejador facial

Netejador facial - Cosmètica casolana - Veritas

Ingredients:

Elaboració:

  1. Barreja tots els ingredients fins a formar una pasta.
  2. Aplica’t el netejador directament sobre la pell, tant a la cara com al cos.
  3. Pots conservar-lo a la nevera fins a tres dies.
Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Prepara el teu kit de cosmètica casolana!

Antioxidants imprescindibles per a la dona

Seguir una dieta variada, de temporada i plena de color, és una manera fantàstica d’incrementar la presència d’antioxidants a l’organisme i contrarrestar els efectes negatius de l’atrafegada vida actual.

Antioxidants imprescindibles per la dona - Consells - Veritas

Un dels motius principals per subratllar la importància d’una bona alimentació en la cura de la salut menstrual és l’acció protectora que exerceixen els aliments antioxidants.

En general, formem part d’una societat estressada que majoritàriament viu en entorns urbans, exposats diàriament a més contaminació del que ens pensem. Tot això afecta a la salut hormonal, però afortunadament en pots pal·liar els efectes negatius alimentant-te conscientment.

Antioxidants imprescindibles per la dona

Per aconseguir-ho, has d’incorporar en la dieta aliments crus i frescos (ja sigui menjant fruita fresca o verdura crua en amanida) perquè els antioxidants són sensibles a la calor i es poden degradar durant la cocció. Per exemple, prendre sucs o batuts verds fets a casa és una bona manera d’obtenir més nutrients antioxidants.

Vitamina C

Sens dubte, és un dels antioxidants més importants: millora els nivells hormonals i augmenta la fertilitat en dones amb problemes en la fase lútia perquè incrementa els nivells de progesterona de manera natural.

Es troba en abundància en els cítrics, la col, el pebrot vermell, el bròcoli, els nabius, la patata, el tomàquet i el kiwi.

Antioxidants imprescindibles per la dona - Consells - Veritas

Vitamina E

Un altra vitamina antioxidant que millora la salut hormonal. Així mateix, contribueix a reduir l’anèmia, mitjançant la prevenció del dany oxidatiu en els glòbuls vermells, per la qual cosa és molt beneficiosa per a les dones amb menstruacions abundants.

Nombrosos estudis de fertilitat afirmen que quan aquesta vitamina es troba equilibrada a l’organisme, la taxa d’avortaments involuntaris baixa.

Les principals fonts d’aquest nutrient són els olis vegetals crus, els cereals integrals, les verdures de fulla verda i els fruits oleaginosos sense torrar: nous, ametlles i llavors de lli, carbassa i de gira-sol…

Coenzim Q10

Potser et sona dels anuncis de cremes, ja que moltes antiarrugues la inclouen en la fórmula perquè dona energoa a les cèl·lules (incloses les del sistema reproductor femení). Els seus nivells disminueixen de manera natural amb l’edat, sobretot a partir del 35 anys, per la qual cosa la seva aportació resulta imprescindible a mesura que passa el temps.

La pots trobar principalment en aliments d’origen animal, com ara peixos grassos (salmó, truita, areng), marisc i vísceres, però també en verdures de fulla verda (bròcoli), pastanagues, llegums, llavors i fruita seca sense torrar.

Descobreix la nostra secció de consells per la dona.

Pot per a maquineta de fer punta – Upcycling

Pot per a maquineta de fer punta - Upcycling - Veritas
Una manualitat sostenible per fabricar en família, a partir de l’envàs del cafè soluble Veritas. Marta, de 2nd funniest thing, et guia en aquest invent DIY, per crear un pot maquineta de fer punta i ser l’enveja de tots els companys. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans. Pot per a maquineta de fer punta - Upcycling - Veritas Continue reading “Pot per a maquineta de fer punta – Upcycling”

Arròs integral rodó – Tècniques de cuina

Arròs integral rodó - Tècniques de cuina - Veritas
L’arròs integral rodó és un carbohidrat de molt bona qualitat. És important saber com cuinar-lo perquè mantingui intactes les seves propietats nutricionals. La xef Mireia Anglada t’ho explica pas a pas en aquest vídeo. L’arròs integral és de gra sencer, és a dir, amb pellofa. Per això és important que sigui de cultiu ecològic, perquè, en cas contrari, ingerim pesticides i herbicides que es queden a la pellofa del cereal. A més, és molt saludable perquè pràcticament no deixa toxines a l’organisme. I un altre benefici de ser integral és que ens ajuda a evitar els pics de glucosa. Això implica que quan n’ingerim ens sacia i no tenim gana al cap de poc temps. Arròs integral rodó - Tècniques de cuina - Veritas Continue reading “Arròs integral rodó – Tècniques de cuina”

Oli per a l’embaràs

Oli per a l'embaràs - Cosmètica casolana - Veritas
Aquest oli per a l’ embaràs el podràs utilitzar durant i després, ja que aportarà hidratació, lluminositat i elasticitat a la pell. Ajuda que la pell no es trenqui i conservi la seva tonificació. Pots fer-lo servir a tot el cos, especialment al pit i l’abdomen. L’oli d’ametlles aporta humectació, hidratació i lluminositat a la pell; el de calèndula és antiinflamatori i calmant; el de cànem és reparador i cicatritzant. Oli per a l'embaràs - Cosmètica casolana - Veritas Continue reading “Oli per a l’embaràs”

Llenties – Tècniques de cuina

Llenties - Tècniques de cuina - Veritas
La xef Mireia Anglada et descobreix dues tècniques de cuina de les llenties, una proteïna vegetal rica en minerals i vitamines.

Llenties – Tècniques de cuina

Existeixen moltes varietats de llenties (castellanes, pardines, dupuy, etc.), però totes tenen un factor comú: el seu contingut en ferro. No obstant això, aquest ferro no és fàcil d’assimilar i, per això, s’han de combinar amb vitamina C o àcid ascòrbic, present en el tomàquet, el vinagre, la llimona…, un aliment que denoti acidesa en boca. A més, són riques en proteïnes, però no contenen tots els aminoàcids essencials. Per això, és recomanable combinar-les amb un cereal o una llavor (de carassa, sèsam o gira-sol) per poder aprofitar la proteïna completament. Llenties - Tècniques de cuina - Veritas

En remull: hidratació i cocció

  1. Cobreix els llegums amb abundant aigua mineral (dos o tres dits per damunt) perquè augmenten fins a dues i tres vegades de volum. Afegeix-hi alga kombu en comptes de sal per estovar les fibres que solen produir gasos. Una altra dels avantatges de la hidratació és que escurça el temps de cocció. Utilitza aigua freda i reserva les llenties a la nevera durant un parell d’hores.
  2. Una vegada hidratades i netes, utilitza una mesura de llenties (aproximadament 50 g – 80 g en sec per persona) per tres d’aigua mineral. És millor cuinar amb aigua mineral perquè fa que el llegum no quedi dur i n’escurça el temps de cocció.
  3. Afegeix les llenties, l’alga kombu i l’aigua mineral al cassó sense temperatura ni sal.
  4. Una vegada arrenca el bull, retira l’escuma de color blanc amb una cullera que has d’anar netejant cada vegada que la facis servir.
  5. Abaixa el foc i cuina a petits borbolls durant 40 minuts, 1 hora i mitja.
  6. Al final de la cocció incorpora la sal i utilitza l’aigua residual per preparar una crema de verdures, per exemple.

En sec: farina de llenties

  1. Tritura una mesura de llenties en un processador d’aliments fins que la textura sigui fina.
  2. Una vegada obtinguda la farina pots utilitzar-la per preparar una massa de pa, una beixamel, arrebossats, etc.
Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Arròs basmati – Tècniques de cuina

Arròs basmati - Tècniques de cuina - Veritas
L’arròs basmati és un bon aliat de la salut intestinal, però depenent de la tècnica la finalitat de consum serà diferent. Descobreix com utilitzar-lo seguint aquest vídeo de la xef Mireia Anglada.

Arròs basmati – Tècniques de cuina

Aquest cereal és molt interessant, ja que consumit en calent ens permet ajustar desordres intestinals com la diarrea. En canvi, cuit i refredat a la nevera genera midons resistents, que ens ajuden a regenerar la microbiota. Arròs basmati - Tècniques de cuina - Veritas

Cocció

  1. Ofega el cereal amb oli d’oliva verge. Aquest procés és important perquè l’arròs té uns midons que en cobrir-los amb olis s’aconsegueix que els grans quedin despresos.
  2. En una olla, escalfa aigua o brou i, quan el cereal estigui ofegat, afegeix-hi una proporció d’1 + ¼ de líquid calent. Tapa l’olla, abaixa el foc i cou l’arròs durant 12 minuts.
  3. Una vegada cuit, guarda’l a la nevera durant tota la nit.
  4. L’endemà el cereal estarà totalment desprès i el podràs escalfar, però no fregir, ja que no pot sobrepassar els 170 °C.

Sec

Amb aquesta tècnica elaboraràs farina d’arròs, que després podràs utilitzar per preparar masses, com la dels nyoquis vegans, sense ou.
  1. Tritura l’arròs en una processadora d’aliments fins a aconseguir una textura molt fina.
  2. Escalfa en una olla una proporció de 250 ml de líquid (aigua, brou o beguda vegetal).
  3. Quan arrenqui el bull, afegeix-hi 50 g de farina d’arròs en forma de pluja, per evitar que es generin grumolls. Ajuda’t d’un batedor de mà per remenar la farina quan entri en contacte amb el líquid.
  4. Barreja-ho durant aproximadament 8 minuts. La massa estarà preparada quan es comenci a desprendre de les parets del cassó. Deixa-la refredar.
  5. Tira un rajolí d’oli sobre una taula de fusta o el sobre de la cuina i estén-lo amb un pinzell. Això permetrà que el sucre propi de l’arròs no es quedi enganxat a la taula.
  6. Treballa la massa sobre la fusta. En aquesta ocasió, per fer nyoquis, dona-li forma de cilindre i talla-la a daus.
  7. Una vegada preparats, guarda’ls a la nevera durant 12 hores.
  8. L’endemà, pots cuinar-los amb una salsa.
Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.  

Tzatziki de coco

El tzatziki és l’amanida grega per excel·lència, ideal per dipejar amb pa de pita o crudités de verdures. Et proposem una alternativa vegana: tzatziki de coco, molt cremosa i suau. 

El iogurt de coco barreja el sabor àcid del iogurt amb el toc exòtic del coco. Com és lliure de lactosa i caseïna és una opció ideal per a les persones vegetarianes, veganes i intolerants a la llet animal.

Tzatziki de coco

Ingredients:

  • 200 g de iogurt de coco
  • 1 cogombre
  • Suc de 1⁄2 llimona i ratlladura
  • 1 cullerada petita d’anet sec
  • 1 cullerada sopera de menta fresca
  • 1/4 gra d’ all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Un pessic de sal
  • Pebre

Pots trobar tots els ingredients del tzatziki de coco a la botiga en línia de Veritas.

Elaboració:

  1. Ratlla el cogombre i col·loca’l sobre una gasa que utilitzaràs per eliminar-ne l’aigua. Afegeix-hi un pessic de sal i deixa-ho reposar uns 10 minuts (això facilitarà que l’aigua surti).
  2. Després, extreu tot l’aigua que puguis del cogombre i barreja’l amb el iogurt de coco.
  3. Afegeix-hi la resta d’ingredients, barreja-ho i deixa-ho reposar a la nevera.
  4. Serveix-ho amb crudités (pastanaga, cogombre, raves) o pa de pita torrat.

Gaudeix amb la nostra proposta de receptes fàcils.  

Amanida caprese vegana

Prepara la clàssica amanida caprese, però en versió vegana. Per aconseguir-ho, substituïm la mozzarella tradicional per un formatge vegà que et sorprendrà per la seva textura. Gaudeix d’aquesta amanida caprese !

El tomàquet és un aliment que es recomana menjar ecològic perquè evites introduir pesticides a l’organisme, presents a la pell. A més, segons diferents estudis, els tomàquets ecològics són més nutritius que els no ecològics i també tenen més compostos polifenòlics.

Els formatges vegetals s’elaboren a base d’oli de coco o fruita seca, i a través de diferents processos d’elaboració i espècies. Alguns es distingeixen amb textures i aromes particulars mentre que d’altres pretenen imitar les característiques organolèptiques dels formatges tradicionals a base de llet (ratllat, en rodanxes, mozzarella, etc.).

Ensalada caprese vegana - Recetas - Veritas

Amanida caprese vegana

Ingredients:

  • 2 tomates de ensalada
  • 1 cucharada sopera de orégano seco
  • 6 hojas de albahaca fresca
  • 1 cucharada sopera de aceite de oliva virgen extra
  • Sal
  • 1 bolita de mozzarella vegana
  • Pimienta

Pots trobar tots els ingredients d’aquesta amanida a la botiga en línia de Veritas.

Com s’elabora l’amanida caprese vegana? 

  1. Talla els tomàquets a rodanxes i col·loca’ls en un plat pla.
  2. Talla la mozzarella a rodanxes i posa una rodanxa a cada tomàquet. Afegeix-hi una fulla d’alfàbrega.
  3. Finalment, amaneix-ho amb oli, orenga, sal i pebre.


Gaudeix d’aquesta recepta d’amanida que et proposa FastGood.

Descobreix la nostra col·lecció d’amanides.

Espaguetis de carbassó amb bolonyesa vegana

Els espaguetis de carbassó o zoodles són una forma divertida de gaudir de totes les propietats d’aquesta hortalissa; rica en vitamines i minerals i baixa en carbohidrats, és ideal en dietes hipocalòriques.

En aquesta ocasió acompanyem els espaguetis de carbassó d’una bolonyesa vegana, amb soja texturitzada, verdures i espècies.

Espaguetis de carbassó amb bolonyesa vegana

Ingredients:

  • 1 ceba vermella mitjana
  • 100 g de bolets xiitake
  • 2 grans d’all
  • 1 pastanaga
  • 2 cullerades de tamari
  • 1 branca d’api
  • ½ de tassa de vi negre
  • 1 cullerada sopera d’orenga
  • 750 ml brou de verdures
  • 1 carbassó
  • 2 tasses de soja texturitzada
  • Sal
  • 1 cullerada sopera d’alfàbrega
  • Pebre
  • 1 llauna de tomàquet sencer pelat (aprox. 390 g)


Pots trobar tots els ingredients a la botiga en línia de Veritas.

Elaboració:

  • Talla les verdures: la ceba a la juliana, els alls a làmines i la pastanaga, l’api (sense les fulles) i els bolets a daus petits.
  • Tira un bon raig d’oli d’oliva verge extra en una paella i cou les verdures a foc mitjà durant uns 5 o 7 minuts, remenant de tant en tant.
  • Afegeix-hi la soja texturitzada i el tamari. Remena-ho i cuina-ho durant uns minuts més. Després, afegeix-hi el vi i continua-ho cuinant.
  • Finalment, afegeix-hi el tomàquet sencer pelat i aixafa els tomàquets amb una espàtula, fent que s’integrin bé amb la resta d’ingredients. Afegeix-hi el brou de verdures, les espècies i un pessic de sal. Continua-ho cuinant i remenant durant uns 15 minuts més.
  • Mentrestant, amb un espiralitzador prepara els espaguetis de carbassó.
  • Salta’ls un parell de minuts en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra.

Gaudeix d’aquesta recepta que et proposa FastGood.

Descobreix la nostra proposta de receptes veganes.

Beguda d’ametlla casolana

Descobreix com preparar una beguda d’ametlla casolana, endolcida amb dàtils, que t’encantarà pel seu gust dolç i suau.

La beguda d’ametlles conté vuit aminoàcids essencials, és molt rica en calci, ajuda a reduir el colesterol i es digereix amb facilitat. Una autèntica meravella que et podràs preparar a casa en menys de 20 minuts.

Les begudes vegetals són una ideal alternativa a la llet animal. Poden consumir-se igual que aquesta, per a acompanyar el cafè, durant l’esmorzar amb cacau i cereals o per a l’elaboració de salses o postres.

Beguda d’ametlla casolana

Ingredients:

  • 200 g d’ametlles crues
  • 750 ml d’aigua
  • 1 trosset de beina de vainilla
  • 2 dàtils sense pinyol
  • Un pessic de sal

Pots trobar tots els ingredients d’aquesta amanida a la botiga en línia de Veritas.

Elaboració:

  1. Posa en remull les ametlles la nit anterior. Cola-les i renta-les amb aigua.
  2. En una batedora potent, col·loca les ametlles, la vainilla, l’aigua, els dàtils i la sal. Bat-ho durant uns 2 minuts o fins que tot quedi ben integrat.
  3. Cola-ho utilitzant una tela que deixi passar el líquid.

Gaudeix d’aquesta recepta que et proposa FastGood.


Introdueix noves begudes vegetals en la teva dieta amb aquesta recepta de beguda de coco casolana.

Bebida de coco casera

Prepararte tus bebidas vegetales en casa tiene el gran beneficio de que tú puedes elegir la cantidad de materia prima que utilizas, así como su origen y calidad. En este caso, te compartimos la receta de una bebida de coco casera.

Sabías que la bebida vegetal de coco es rica en fibra, minerales y vitaminas? Aunque el coco es una de las frutas más calóricas que hay, tiene muchas propiedades nutricionales. Entre los numerosos beneficios que tiene destacan sus propiedades antioxidantes y su alto contenido en fibras y minerales como el potasio, el fósforo, el magnesio y el hierro, además de vitaminas como la E, la C, y la B.

¡Haz en casa esta bebida de coco casera y pruébala!

Bebida de coco casera

Ingredientes:

  • 150 g de coco rallado
  • 1 L de agua

Puedes encontrar todos los ingredientes de esta receta en la tienda online de Veritas.

Elaboración:

  1. Añade el coco y el agua caliente a temperatura ambiente en una batidora. Bate durante 1 o 2 minutos hasta que todo quede bien integrado.
  2. Deja reposar unos minutos y cuela utilizando una tela que deje pasar el líquido.
  3. Guarda en un recipiente hermético durante unos 4-7 días en la nevera.

Descubre nuestra colección de recetas fáciles.

Matcha latte

El matcha latte és una beguda deliciosa i saludable per començar el dia o prendre a mitja tarda.

Aquesta beguda és reconfortant i, gràcies al te matcha, aporta beneficis antioxidants, antiinflamatoris, desintoxicants i revitalitzants.

La pols verda que reconeixem com a te matcha són les fulles finament mòltes del te verd. Aquest és un potent aliat per mantenir la ment oberta i el cos relaxat, per això se sol prendre al matí per a activar-se o com a complement de la meditació.

Matcha latte

Ingredients:

  • Una tassa de beguda d’anacard sense sucre
  • 1/2 cullerada petita de té matcha
  • 1 polsim de canyella
  • Una cullerada petita de crema d’ ametlles
  • 1 dit d’aigua calenta

Pots trobar tots els ingredients d’aquesta amanida a la botiga en línia de Veritas.

Elaboració:

  1. Remena el te matcha amb l’aigua calenta (sense que arribi a bullir) fins a desfer tots els grumolls.
  2. Escalfa la beguda vegetal. Quan estigui a punt, posa-la en una batedora juntament amb la crema d’ametlles i la canyella.
  3. Barreja la beguda vegetal amb l’aigua i el te matcha.
  4. Finalment, empolvora te matcha sobre la beguda.

Gaudeix d’aquesta recepta d’amanida que et proposa FastGood.

Si t’ha agradat aquesta recepta, et recomanem el cúrcuma latte amb rosquilles de poma.

Penjador de tests – Upcycling

Penjador de tests - Upcycling - Veritas
Si t’agraden les plantes i et ve de gust fabricar-te el teu propi penjador de tests, la Marta, de 2nd funniest thing, et guia en aquest invent DIY, en què donarem una segona vida a un pot de mel. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans. Penjador de tests - Upcycling - Veritas Continue reading “Penjador de tests – Upcycling”

Cuscús de fajol amb moniato

Cuscús de fajol amb moniato - Receptes - Veritas
Molt lleuger i ric en proteïna vegetal, el cuscús de fajol té un delicat gust de nous i un agradable toc cruixent. Una recepta senzilla amb ingredients bàsics (com la ceba, els cigrons i la fruita seca) enriquida amb el poder refrescant de la menta. Aquesta nutritiva i completa recepta ens la comparteix Isa, de Delicias Kitchen Cuscús de fajol amb moniato - Receptes - Veritas

Cuscús de fajol amb moniato

Ingredients:

Elaboració:

  1. Posa el cuscús en una tassa d’aigua, porta’l a ebullició i continua la cocció fins que el líquid es consumeixi. Apaga el foc, tapa-ho i reserva-ho.
  2. Trosseja les avellanes i les ametlles, pica les fulles de menta i ratlla la pell de la llimona. Reserva-ho.
  3. En una paella, sofregeix la ceba tallada a làmines amb una mica de sal juntament amb una cullerada d’oli.
  4. Quan la ceba estigui translúcida, incorpora-hi el moniato tallat en daus petits, salta-ho i afegeix-hi una cullerada sopera d’aigua. Tapa-ho, deixa-ho coure i afegeix-hi aigua si cal.
  5. En el moment que les verdures estiguin mig tendres, afegeix-hi el cogombre (que hauràs laminat prèviament) i cou-ho una estona més, remenant de tant en tant.
  6. Incorpora-hi les panses, els dàtils trossejats i el cuscús. Barreja-ho bé i afegeix-hi els cigrons cuits. Remena-ho i afegeix-hi la menta picada i la fruita seca.
  7. En servir, aboca-hi per damunt una cullerada sopera d’oli d’oliva.
Descobreix les nostres propostes de receptes amb base de cereals: arròs, quinoa, fajol, etc.

Seitan – Tècniques de cuina

Seitan - Tècniques de cuina - Veritas
El seitan és una proteïna vegetal molt versàtil a la cuina. Descobreix com utilitzar-lo a la cuina, amb aquest vídeo de la xef Mireia Anglada.

Seitan – Tècniques de cuina

Prové de la farina de blat. En concret, és el gluten del blat cuinat amb salsa de soja i productes que ens ajuden a digerir-lo, com el gingebre per exemple. Destaca per la seva aportació de proteïnes d’alt valor biològic. A més, pràcticament no conté greixos i està completament lliure de colesterol. Es pot cuinar igual que la carn: a la planxa, guisat, estofat, en hamburgueses… Seitan - Tècniques de cuina - Veritas

A la planxa:

  1. Talla el seitan en filets.
  2. Escalfa la paella amb oli d’oliva i caramel·litza’l. Com que té una textura una mica humida, d’aquesta manera s’asseca i queda més cruixent.
Pots combinar-lo amb verdures, arròs, salses… Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Netejador multiusos

Netejador multiusos - Cosmètica casolana - Veritas
Aquesta fórmula és perfecta per netejar totes les superfícies de casa teva. El vinagre és desinfectant, netejador, antisèptic i microbià. Incorpora elements sostenibles a la teva llar amb aquest netejador multiusos! Les pells de cítrics i el romaní, juntament amb els olis essencials, a més d’atorgar una olor agradable, reforcen les propietats antimicrobianes i desinfectants. Netejador multiusos - Cosmètica casolana - Veritas Continue reading “Netejador multiusos”

Amanida de tofu fumat amb amaniment d’ametlles i pera

Amanida de tofu fumat amb amaniment d'ametlles i pera - Receptes - Veritas

Amanida de tofu fumat, una proposta diferent i amb molts colors que aporta proteïnes vegetals i una gran quantitat de vitamines, a més de provocar un esclat de sabor al paladar gràcies al deliciós amaniment d’ametlles i pera.

Gaudeix d’aquesta deliciosa recepta que et proposa Isa, de Delicias Kitchen.

Amanida de tofu fumat amb amaniment d'ametlles i pera - Receptes - Veritas

Amanida de tofu fumat amb amaniment d’ametlles i pera

El tofu és una proteïna vegetal molt versàtil a la cuina. Es tracta d’un aliment oriental elaborat a partir de llavors de soja, aigua i coagulant, amb un sabor suau i delicat. De fet, l’interessant d’aquest llegum és que absorbeix qualsevol sabor que se li afegeix.

Ingredients:

Per a l’amaniment:

Elaboració:

  1. Trosseja el tofu a daus, salta’l a la planxa fins que estigui daurat i reserva’l.
  2. Prepara l’amaniment batent la pera (pelada i sense el cor) juntament amb els ingredients líquids (vinagre, tamari, oli i suc de llimona), afegeix-hi la crema d’ametlles i barreja-ho molt bé. Reserva-ho.
  3. Pica l’enciam i talla la col llomarda a tires i la ceba a làmines.
  4. Col·loca en una enciamera les hortalisses i el blat de moro, incorpora-hi el tofu i l’amaniment, barreja-ho, rectifica-ho de sal i si cal afegeix-hi uns crostonets al gust.

Amanida mediterrània

Amanida mediterrània - Receptes - Veritas
Amanida mediterrània, un entrant lleuger i refrescant amb el búrgul i l’albergínia com a base: el primer és ric en fibra, ja que no està refinat, i l’albergínia conté moltes vitamines i antioxidants i poquíssimes calories. La resta d’ingredients aporten nutrients, sabor, aroma i textura, i converteixen aquesta amanida en una festa per al paladar. Aquesta recepta te la proposa la foodblogger Isa, de Delicias Kitchen Amanida mediterrània - Receptes - Veritas Continue reading “Amanida mediterrània”

Com prevenir les infeccions d’orina

Tant les infeccions d’orina com les infeccions per càndides són dos problemes molt comuns. Tot i que és habitual tractar-les amb antibiòtics, es poden solucionar de manera natural i una bona prevenció es converteix en el millor mètode per evitar-les.

La cistitis és una afecció tan molesta com comuna que tenen almenys el 60% de les dones en algun moment de la seva vida. Sabies que és aproximadament 50 vegades més corrent en dones que en homes? Això es deu, bàsicament, al fet que els òrgans genitourinaris femenins són interns i que la uretra és més curta, la qual cosa facilita l’ascensió dels bacteris fins a la bufeta.

Primer es produeix la colonització dels teixits preriuretrals (la part més externa de la uretra) i després els bacteris arriben a la uretra, s’adhereixen a les parets de la bufeta i proliferen internament.

Com prevenir la cistitis - Consells - Veritas

Com prevenir les infeccions d’orina

Les compreses convencionals (fetes majoritàriament de plàstic), l’ús de roba interior de teixit sintètic i els bikinis o banyadors mullats durant hores afavoreixen la proliferació d’aquestes infeccions.

Antibiòtics i efectes secundaris

La infecció d’orina es pot manifestar en diferents graus, des d’una lleu cremor en orinar fins a un dolor intens amb sagnat. Se sol tractar amb antibiòtics, ja que és produïda pel bacteri Escherichia coli (E. coli) i la recurrència és una preocupació important. Potser abordat aquestes infeccions únicament amb medicaments, sense plantejar canvis en l’alimentació i l’estil de vida (amb l’objectiu de mantenir una microbiota saludable) és el motiu pel qual les infeccions apareixen una vegada i una altra.

Els tractaments amb antibiòtics són eficaços immediatament, però també tenen efectes secundaris a mitjà/llarg termini, com ara infeccions per fongs.

Sabies que un problema de càndides també es pot manifestar amb llagues bucals? O que moltes dones es troben sempre cansades, apàtiques o desmotivades pot ser que tinguin un desequilibri de càndides?

Teràpia probiòtica

La medicina naturista hi pot ajudar de moltes maneres: amb acupuntura, plantes, alimentació i fins i tot teràpia probiòtica. Aquesta és una opció molt efectiva per prevenir i tractar les càndides. Prenent probiòtics es millora la biodiversitat de la microbiota i es força les càndides a conviure amb altres microorganismes i competir amb aquests pels nutrients. Això contribueix restablir l’equilibri de la flora vaginal i manté les càndides a ratlla.

Higiene suau i compreses de cotó ecològic

La càndida respon al sucre, la humitat i la calor. En cas de tenir una candidiasis activa cal evitar els protectors íntims i les compreses de cel·lulosa, ja que contenen plàstic, que reté la humitat, cosa que ajuda que proliferi. L’alternativa és fer servir compreses de tela o de cotó ecològic i mentre duri el brot no utilitzar tampons perquè és aconsellable que la menstruació baixi sola.

Quant a la higiene, no has d’utilitzar sabó als genitals perquè canvien el pH vaginal i poden causar irritacions, alterar la microbiota vaginal i eliminar la mucositat de protecció. El que millor neteja els genitals és l’aigua clara.

Descobreix què has de menjar quan tens la regla.

Exfoliant anticel·lulític

Exfoliant anticel·lulític - Cosmètica casolana - Veritas
Utilitza aquest exfoliant anticel·lulític dues vegades per setmana per eliminar el teixit adipós. El gingebre i el cafè activen la circulació, aporten calor i ajuden a eliminar el teixit adipós. Els olis de coco i oliva afavoreixen la reparació de les pells envellides. La sal marina gruixuda té beneficis desintoxicants i la mel humecta i suavitza la pell. L’oli essencial d’eucaliptus és un potent antiinflamatori, amb beneficis fungicides i analgèsics. Exfoliant anticel·lulític - Cosmètica casolana - Veritas Continue reading “Exfoliant anticel·lulític”

Organitzador de calaixos

Organitzador de calaixos - Upcycling - Veritas
Et mostrem com crear un organitzador de calaixos molt pràctic per guardar material d’escriptori, fils, cables i fins i tot roba. Marta, de 2nd funniest thing, et guia en aquest invent DIY, en què utilitzarem l’envàs de les torrades de fajol i quinoa sense gluten de la marca Zealia. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans. Organitzador de calaixos - Upcycling - Veritas

Organitzador de calaixos

Materials:

Instruccions:

  1. Obre la capsa, talla’n la part superior i encola les llengüetes.
  2. Barreja aigua amb cola blanca.
  3. Folra la part interna amb estampat i talla l’excés de tela.
  4. Repeteix el mateix a la part externa amb l’altra tela estampada.
  5. Protegeix les dues cares amb la barreja de cola i aigua.
  6. Espera que s’assequi completament.
  7. Torna a muntar la capsa marcant bé els doblecs amb l’ajuda del pal.
  8. Encola les llengüetes.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Soja texturitzada – Tècniques de cuina

Soja texturitzada - Tècniques de cuina - Veritas

La soja texturitzada és una proteïna vegetal que es pot utilitzar com a alternativa a la carn picada. Descobreix com utilitzar-la a la cuina, amb aquest vídeo de la xef Mireia Anglada.

Soja texturitzada

S’obté a partir de la soja; es tritura fins a aconseguir una farina, i d’aquesta s’extreu el greix.

A les botigues podem trobar-la fina o gruixuda. La fina és ideal per fer farcits i la gruixuda per a saltats.

Abans d’utilitzar-la, s’ha d’hidratar.

Soja texturitzada - Tècniques de cuina - Veritas

Hidratada en aigua

  1. Utilitza una proporció de soja texturitzada gruixuda per dues d’aigua tèbia (també pots fer-ho amb brou o beguda vegetal).
  2. Barreja-ho tot i deixa-ho en remull durant 10 minuts.
  3. Estarà hidratada quan hagi absorbit tota l’aigua.
  4. Una vegada inflada, es pot fer servir en saltats o en estofats, per exemple.

Hidratada en salsa

  1. Salta una proporció de soja texturitzada fina amb oli a la paella perquè la textura sigui cruixent.
  2. Quan comenci a torrar-se, afegeix-hi la salsa i deixa que bulli.

Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Mascareta per a la pell grassa

Mascareta per a la pell grassa - Cosmètica cassolana - Veritas
Aquesta mascareta per a la pell grassa neteja en profunditat i equilibra la pell.  L’alfàbrega té propietats antimicrobianes, per la qual cosa ajuda a netejar la pell en profunditat. L’alfals elimina toxines i aporta minerals i vitamines que revitalitzen la pell, de manera que la deixen sana i brillant. L’açaí és un gran antioxidant, l’argila regula i redueix la inflamació, la farina de cigrons saneja la pell i l’aloe vera és hidratant i reafirmant.

Mascareta per a la pell grassa

Ingredients:

Elaboració:

  1. Prepara una infusió amb alfàbrega i alfals, i reserva-la.
  2. Barreja l’açaí amb l’argila i la farina de cigrons.
  3. Afegeix-hi l’aloe vera i torna-ho a barrejar.
  4. Aboca la infusió a la barreja i remena-ho fins a obtenir una pasta amb textura homogènia.
Caducitat: 1 dia. Aplica-te-la una vegada per setmana amb la pell neta i deixa-la actuar durant 10 minuts. Després, retira-la amb aigua tèbia. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també hem d’alimentar-la correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Prepara el teu kit de cosmètica casolana!

Base per carregar el mòbil – Upcycling

Base per carregar el mòbil - Upcycling - Veritas
Marta, de 2nd funniest thing, t’explica pas a pas com crear una base per carregar el mòbil, a partir del gel de bany de rosa mosqueta i calèndula. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans.

Base per carregar el mòbil

Materials:

Instruccions:

  1. Marca la línia de tall amb l’ajuda d’un foli i el mateix endoll del carregador.
  2. Talla amb el cúter.
  3. Neteja les restes del retolador amb alcohol.
  4. Poleix les vores amb el paper de vidre.
  5. Decora la base del carregador amb pintura i deixa assecar.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Amarant – Tècniques de cuina

Amarant - Tècniques de cuina - Veritas
L’amarant, un cereal amb un alt percentatge en proteïna. A més, és ric en minerals i afavoreix el desenvolupament de la memòria. La xef Mireia Anglada t’explica com utilitzar-lo a la cuina. Aquest cereal, molt poc utilitzat a la cuina, té una propietat molt important per a la salut. Quan el cuinem deixa anar una densitat dins de l’aigua, una fibra que es diu mucílag. Aquesta fibra és imprescindible per a la nostra microbiota intestinal. També activa la producció d’anticossos, afavoreix el desenvolupament i la concentració mental, estimula l’alliberament de l’hormona del creixement, aporta més calci que la llet i és lliure de gluten i colesterol.

Amarant – Tècniques de cuina

Té un gust molt agradable i el pots fer servir per preparar croquetes, bases de canapès, cremes, sopes, etc., en funció de la quantitat d’aigua que hi afegeixis.

Compacte per a croquetes

  1. Utilitza el mateix volum d’amarant i d’aigua.
  2. Col·loca els ingredients dins del cassó, amb una mica de sal.
  3. Quan comenci a bullir, tapa-ho i abaixa el foc.
  4. Cou l’amarant durant 35-40 minuts.
  5. Dona forma a la massa compacta. Mulla’t les mans, afegeix-hi les verdures que prefereixis i manipula l’amarant.

Diluït per a cremes

  1. Augmenta la quantitat de líquid. En aquest cas, 1 mesura de cereal per 2 d’aigua. Si vols una textura més gelatinosa, augmenta el volum de líquid.
  2. Col·loca els ingredients dins del cassó, amb una mica de sal.
  3. Quan comenci a bullir, tapa-ho i abaixa el foc.
  4. Cou l’amarant durant 35-40 minuts.
  5. Utilitza’l com a base d’una sopa. Si prefereixes evitar la textura gelatinosa, tritura’l fins a obtenir-ne una crema.
Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Què menjar quan tens la regla

Què menjar quan tens la regla - Veritas
Sabies que el cos et demana vitamines i minerals específics segons la fase del cicle menstrual en què et trobes? Igual que passa amb les tacions de l’any, els requeriments nutricionals canvien en funció del moment del cicle i és important alimentar-se adequadament. T’expliquem què menjar quan tens la regla. Una alimentació i un estil de vida correctes són les veritables claus per mantenir un bon estat de salut. De fet, les estadístiques mostren que una de cada tres dones pateix desordres menstruals relacionats amb l’equilibri hormonal. Alguns milloren (i fins i tot desapareixen) quan es modifica l’alimentació, per la qual cosa complir certes pautes pot millorar la teva salut reproductiva en general i l’experiència del cicle menstrual al teu cos. La recomanació principal és seguir una alimentació natural (que cobreixi les teves necessitats), respectar les hores de descans, estar ben hidratada, fer exercici físic diàriament i allunyar-te de tot allò que t’estressi. Hi ha molts casos d’irregularitats en el cicle menstrual en dones aparentment sanes i moltes d’aquestes alteracions es deuen a dèficits de nutrients, a no complir les pautes descrites anteriorment, a no escoltar al cos, etc. Les causes més freqüents de regles irregulats són l’ansietat i l’estrès. Què menjar quan tens la regla - Veritas

Què menjar quan tens la regla?

Vitamina B6

Ajuda l’organisme a fabricar serotonina, l’hormona de la felicitat. És clau per reduir molts dels símptomes de la síndrome premenstrual (PMS), i quan hi ha manques d’aquesta vitamina és possible experimentar canvis d’humor i irritabilitat. Resulta molt important en la segona meitat del cicle.

Magnesi

És el tranquil·litzant de la natura. Igual que passa amb la vitamina B6, s’han trobat nivells més baixos de magnesi en dones amb síndrome premenstrual. La seva deficiència pot ser la causant de migranyes menstruals, i actua més eficaçment si es pren combinat amb vitamina B6. Per sort, la natura ho sap i ho té en compte.

Ferro

Si les menstruacions són molt abundants, i no s’ingereixen prou aliments rics en ferro, es pot arribar a desenvolupar anèmia (una malaltia que provoca cansament, canvis d’humor, mals de cap…). Així mateix, el ferro és un mineral crucial per a una ovulació correcta i per aconseguir un cicle menstrual regular.

Omega-3

Té efecte antiinflamatori i per això pot ser un alleujament en casos d’inflamació o alta sensibilitat al pit. Les investigacions científiques revelen que també pot ser efectiu en casos d’ansietat, depressió i mals de cap associats al cicle hormonal. Tot sobre la menstruació.

Hamburgueses de civada i azukis amb xampinyons

Hamburgueses de civada i azukis amb xampinyons - Receptes - Veritas

Aquestes hamburgueses de civada i azukis d’inspiració japonesa són baixes en greixos i excepcionalment riques en proteïnes vegetals i fibra, gràcies a la combinació de llegum i cereal. És precisament la consistència que aquesta última adquireix en humectar-se el que facilita donar forma a les hamburgueses.

Hamburgueses de civada i azukis . Recptes - Veritas

Hamburgueses de civada i azukis amb xampinyons

Ingredients:

  • 100 g de mix de civada i azukis
  • 1 ou
  • Beguda vegetal fins a arribar a 125 ml (en barrejar-se amb l’ou)
  • 125 g de xampinyons
  • 1/4 de ceba
  • 1 cullerada petita de farigola seca
  • 1/4 de pastanaga
  • 1 cullerada petita d’orenga seca
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1 gra d’all
  • Sal

Pots trobar tots els ingredients d’aquesta recepta a la botiga en línia de Veritas.

Elaboració:

  1. Bat l’ou i afegeix-hi beguda vegetal fins a arribar als 125 ml. Reserva-ho.
  2. En un bol, barreja el mix de civada i mongetes azukis, afegeix-hi l’ou batut amb la beguda vegetal i deixa-ho reposar 10 minuts.
  3. Mentrestant, pica finament l’all, la ceba, la pastanaga i els xampinyons.
  4. Sofregeix la ceba en una mica d’oli, assaona-la i quan estigui translúcida afegeix-hi la pastanaga; sofregeix-ho uns minuts més i afegeix-hi els xampinyons i l’all.
  5. Quan estigui tot cuit, escampa-hi les herbes aromàtiques seques i afegeix-hi la barreja de civada i azukis. Remena-ho bé i rectifica-ho de sal, si cal.
  6. Dona forma a les hamburgueses i cou-les a la paella amb una mica d’oli, girant-les perquè quedin daurades per tots dos costats.

Gaudeix de les nostres propostes d’hamburgueses vegetals!

Carxofa – Tècniques de cuina

Carxofa - Tècniques de cuina - Veritas

La carxofa és un dels vegetals típics de la primavera pels seus beneficis depuratius del fetge. Segons la medicina tradicional xinesa, la carxofa té un gust amarg, considerat per refredar el cos. Per això es recomana a persones amb sobrepès i excés de calor. A més, ens ajuda a baixar el sucre en sang i el colesterol.

La xef Mireia Anglada et mostra la tècnica de cuina per netejar-la, cuinar-la en blanc, confitar-la i aprofitar-ne les fulles. Sempre tenint en compte la premissa de mantenir-ne intactes les propietats nutricionals.

Carxofa – Tècniques de cuina

Neteja

  1. Trenca la part del tronc amb les mans.
  2. Treu les fulles del final fins a trobar la part més blanca.
  3. Talla la pell del tronc per igualar-la amb la capa blanca anterior.
  4. Continua desfullant la carxofa fins que no hi hagi resistència.
  5. Talla’n una mica més de la meitat.
  6. Retira els pelets centrals.

Mentre les vas netejant, per evitar que s’oxidin, submergeix-les en un bol amb aigua i julivert, ja que té un enzim que evita l’oxidació del producte. També hi pots afegir un raig de llimona, però aportarà un gust més àcid.

Cocció en blanc

  1. Aboca aigua en un bol i afegeix-hi farina. Remena-ho perquè es dilueixi.
  2. Afegeix-hi el suc de mitja llimona.
  3. Afegeix aquesta barreja a l’aigua on bulliràs les carxofes.
  4. Escalfa-ho durant 25 o 30 minuts.
  5. Espera que es refredin en el mateix líquid.

Amb la cocció en blanc el que aconseguim és evitar que les carxofes s’enfosqueixin.

Confitat

En comptes de bullir la carxofa en aigua, ho farem en oli. Per comprovar la temperatura a la qual està l’oli podem utilitzar un termòmetre o un all.

  1. Escalfa l’oli en una olla i afegeix-hi l’all picat.
  2. Quan comenci a fer bombolles sabràs que la temperatura és de 40 °C i quan el bombolleig sigui intens t’indicarà que la temperatura és de 80 °C.
  3. Submergeix les carxofes en l’oli i abaixa la temperatura.
  4. Bull-les durant 15 minuts i quan estiguin tendres deixa-les refredar.

Com que aquest oli no ha estat sobreescalfat, es pot utilitzar per cuinar (per a una carn o un peix a la planxa, per a una vinagreta). A més, contindrà les fantàstiques propietats de la carxofa.

Aprofitament de les fulles

Prepara un brou depuratiu i desintoxicant que podràs prendre a qualsevol hora del dia.

La carxofa és una fulla amarga, però quan la bullim alliberem la inulina i el que aconseguim és que es converteixi en un aliment de gust dolç.

Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Oli per als cabells

Oli per als cabells - Cosmètica casolana - Veritas
Aquest oli per als cabells hidrata les puntes, ajuda que no es trenquin els cabells i que conservin l’elasticitat. Aplica-te’l de llargs a puntes quan notis que tens els cabells secs i els falta vitalitat. L’oli d’argània protegeix i revitalitza els cabells, el d’oliva té la capacitat de reparar-los, el de sèsam, de reestructurar-los, i el d’ametlles els aporta lluentor i suavitat. L’oli essencial d’espígol és calmant, sedant, antimicrobià i regenerador, i el d’eucaliptus és vigoritzant i antiinflamatori.

Oli per als cabells

Ingredients:

Elaboració:

  1. Barreja tots els ingredients.
  2. Aboca’ls en una ampolleta de vidre fosc.
Caducitat: 1 any. Pots utilitzar-lo tantes vegades al dia com vulguis, i quan notis que els teus cabells necessiten un extra d’hidratació pots deixar-lo actuar tota la nit. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també hem d’alimentar-la correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Prepara el teu kit de cosmètica casolana!

Jardinera d’herbes aromàtiques

Jardinera d'herbes aromàtiques - Veritas
Et ve de gust crear la teva pròpia jardinera d’herbes aromàtiques?Marta, de 2nd funniest thing, et guia en aquest invent DIY, en què farem servir llaunes de llet de coco com a recipient de les plantes. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans.

Jardinera d’herbes aromàtiques

Materials:

  • Llaunes de llet de coco
  • Bloc de fusta
  • Serjant
  • Clau
  • Martell
  • Llapis
  • Alicates
  • Tornavís
  • Cargols
  • Tauler de fusta
  • Plantes aromàtiques
  • Regla
  • Barrina
  • Diari
  • Cola
  • Assecador de cabells

Instruccions:

  1. Treu les etiquetes i doblega la vora tallant amb les alicates.
  2. Crea orificis de drenatge i subjecció amb el clau d’acer i martell.
  3. Fes servir l’etiqueta original com a plantilla per al nou folre de la llauna. Marca-la al diari i talla.
  4. Encola la llauna.
  5. Marca amb la barrina els punts de fixació de les llaunes.
  6. Cargola.
  7. Col·loca les aromàtiques a les llaunes.

Mantega corporal antiestrias

Mantega corporal antiestries - Cosmètica casolana - Veritas
Aquesta mantega corporal ajuda a prevenir i a tractar les estries. Aplica-la a la zona que vols tractar amb un massatge circular ascendent, tantes vegades al dia com vulguis. L’oli de rosa mosqueta pur és un dels regeneradors més potents que existeixen a la natura, i utilitzat juntament amb els olis de coco, sèsam i oliva ajuda a reparar els teixits danyats de la pell. La mantega de karité aporta suavitat. L’oli d’ametlles i la camamilla desinflamen i calmen les irritacions cutànies. L’oli essencial d’espígol és calmant, sedant, antimicrobià i regenerador.

Mantega corporal antiestries

Ingredients:

Elaboració:

  1. Infusiona la mantega de karité, l’oli de coco, el d’oliva, el d’ametlles, el de sèsam i el de rosa mosqueta amb la camamilla durant 40 minuts.
  2. Cola-ho amb una gasa.
  3. Afegeix-hi l’oli essencial d’espígol i col·loca-ho al recipient final.
Caducitat: 1 any. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també l’hem d’alimentar correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Prepara el teu kit de cosmètica casolana!

Horta de Santa Clara – Companys de viatge

Horta de Santa Clara - Compañeros de viaje - Veritas

Sense conservants, sense additius, sense aromes artificials…, només verdures fresques i res més! Aquesta és l’essència dels patés ecològics Horta de Santa Clara, que faciliten la inclusió sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional. Lamentablement, aquesta gran iniciativa no tindrà continuïtat i els patés aviat es deixaran de produir, si bé encara en podràs gaudir durant un temps.

Patés artesans, ecològics i amb una finalitat social

Estem molt orgullosos dels nostres companys de viatge, amb qui compartim un objectiu comú: oferir la millor alimentació possible per a les persones i el planeta. Quan, a més, la manera de produir aquests aliments compleix una funció social, encara ens sentim més orgullosos. És el cas dels patés ecològics Horta de Santa Clara, que donen ocupació a persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional. S’elaboren amb verdures i hortalisses ecològiques acabades de collir i cuinades al forn o al vapor, per preservar-ne intactes el gust i els nutrients. A més, estan envasats en vidre sense additius ni conservants ni aromes artificials, tan sols amb unes gotes de llimona a manera de conservant natural.

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

La seva ha estat una història d’il·lusió, esperança i consciència social que va començar quan les germanes clarisses de Fortià (Girona) van cedir el monestir de Santa Clara i els seus terrenys a la Fundació Acollida i Esperança, amb el compromís que tinguessin un ús social.

“Ens vam entendre al moment perquè volíem el mateix: cuidar l’entorn de manera ecològica i facilitar la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Dos projectes, un mateix objectiu

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

En aquell moment eren dos els projectes que estaven sobre la taula: d’una banda, conrear verdures ecològiques als jardins del monestir i al mateix temps oferir llocs de treball a persones vulnerables; i de l’altra, convertir l’edifici en una residència per a adults dependents de menys de 65 anys. El primer ràpidament va veure la llum, enquadrat dins de les activitats del Centre Especial de Treball Mansol Projectes.

“L’èxit va ser tal que, a més de seguir amb l’hort, vam decidir fer patés i confitures vegetals amb el suport inestimable de Veritas. La companyia va acompanyar en el desenvolupament de la línia de patés, des de la preparació del producte fins al disseny de les etiquetes”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

La idea inicial era que tots dos projectes es retroalimentarien, compartint subministraments i altres despeses.

“Lamentablement la residència no ha pogut tirar endavant per diferents motius i ens hem vist obligats a traspassar la gestió del monestir a la Fundació Mercè Fontanilles”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Malgrat que el propòsit de la residència continua en peu, les circumstàncies actuals dificulten que sigui una realitat a curt termini, per la qual cosa s’han interromput tant l’hort com la producció de patés.

El començament d’una gran amistat

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

Tot i així, els patés continuaran estant disponibles a Veritas durant un temps.

“Tenim l’esperança que no sigui un adeu, sinó un fins ara, però avui dia no és clara la continuïtat. Tanmateix, la valoració d’aquests anys no pot ser més positiva i ens sentim molt satisfets del camí recorregut al costat de Veritas: hem aconseguit tancar el cercle conreant verdures ecològiques i elaborant-ne patés”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Avui els camins de les dues entitats se separen en l’aspecte comercial, però segueixen unides per la seva consciència social i els esforços per millorar el món on vivim.

Fins a un 96% de verdures fresques!

Sense gluten, sense lactosa, sense sucres afegits i aptes per a vegans, els patés Horta de Santa Clara estan certificats pel CCPAE i tenen un percentatge molt elevat d’hortalisses i tot just un toc d’oli d’oliva verge extra, llimona, espècies i sal, en la justa mesura per fer ressaltar el gust de l’ingredient principal.

Patés ecològics  - Companys de viatge - Veritas

Tots són excel·lents per dipejar, untar en torrades o acompanyar qualsevol plat.

  • Paté de calçots: conté un 96% de calçots. És un perfecte substitut del sofregit de ceba com a base de qualsevol plat.
  • Paté de carxofa: és molt ric en fibra i posseeix un 91% de carxofa. És ideal per menjar amb pa, una anxova per damunt i daus de tomàquet fresc.
  • Paté d’albergínies: elaborat amb un 93% d’albergínia negra resulta ideal per acompanyar un peix al vapor.
  • Paté de pebrot: té un color meravellós gràcies al seu 83% de pebrot vermell. Combina molt bé amb la brandada de bacallà i una mica de cibulet.
  • Paté de remolatxa i kale: amb un 94% de verdura, és el company perfecte per acompanyar amb un ou passat per aigua, fregit o per a preparar un ou dur farcit.

Trobaràs els patés de l’Horta de Santa Clara a la botiga online de Veritas.

Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Com calmar el dolor menstrual

Els dolors menstruals van associats a la regla de manera natural i, encara que cada dona els senti de manera diferent, se solen localitzar a l’abdomen i, a vegades, també a la part baixa de l’esquena. Descobreix com calmar el dolor menstrual.

Cada cicle menstrual és únic i cada dona el viu de manera diferent perquè no totes tenim la mateixa tolerània al dolor ni ens cuidem igual. El tram final del cicle menstrual és una ocasió única per cuidar-te, més encara quan el teu cos està cridant l’atenció a través de molèsties menstruals o de dolor.

El primer, i fonamental, és esbrinar si aquest dolor, que en l’entron mèdic rep el nom de dismenorrea, està associat a alguna patologia, com per exemple, l’endometriosi, la síndrome d’ovari poliquístic, la fibromiàlgia o el trastron disfòric premenstrual; en aquest cas, hauràs de visitar l’especialista.

Com calmar el dolor menstrual

Si no hi ha cap patologia darrere del dolor menstrual, pots fer certs canvis en el teu estil de vida, que t’ajudaran a equilibrar millor la salut hormonal.

Pren aliments antiinflamatoris

L’alimentació és la pedra angular de la salut menstrual perquè a través d’aquesta l’organisme rep matèria primera per cuidar, reduir o potenciar un estat inflamatori i incrementar el dolor menstrual. Una dieta antiinflamatòria rica en vegetals de fulla verda, llegums, germinats, peix de bona qualitat i greixos saludables (presents en la fruita seca sense torrar, l’alvocat, l’oli d’oliva verge, l’oli de coco o les llavors) és la manera més eficaç de prevenir la inflamació i millorar les menstruacions.

Mou la cintura!

Les dones passem la major part del temps fent una feina sedentària i normalment la nostra pelvis (i tot el que hi habita) es mobilitza més aviat poc. Recorda moure la cintura, el ventre i l’úter quan caminis, facis esport o ballis: t’ajudarà a exercitar i oxigenar els músculs i òrgans de la pelvis.

En moure’t generes calor, guanyes elasticitat i portes irrigació sanguínia i oxigen, juntament amb nutrients i aigua, tant als músculs com als òrgans del ventre.

Afegeix cúrcuma al menjar

La cúrcuma és una de les espècies més saludables que existeixen. Té efecte antioxidant, és a dir, prevé l’envelliment cel·lular, i posseeix propietats antiinflamatòries. De fet, alguns estudis científics han descrit bons resultats en casos de dolor menstrual, ja que actua com a moduladora de la inflamació i el dolor, la qual cosa la converteix en una gran aliada de la dismenorrea.

Pots afegir-la al menjar al final de la cocció, juntament amb una mica de pebre i oli d’oliva verge extra per optimitzar-ne l’absorció, sobretot la setmana abans de la menstruació.

Descobreix quins són els beneficis de la menstruació.

Sandvitx de llegums i tàperes amb salsa de iogurt

Sandvitx de llegums i tàperes amb salsa de iogurt - Veritas
Aquest gustós i nutritiu sandvitx de llegums és ideal per emportar-te’l amb el tupper si dines fora de casa o per a un sopar ràpid. El farcit a base de cigrons i pèsols resulta molt cremós i el pa de motlle de sègol fa que sigui molt digestiu. El pa de motlle de sègol l’elaborem artesanalment al nostre obrador amb ingredients ecològics. És l’únic del mercat amb un 100% farina de sègol! Com està elaborat amb gra sencer, conté tota la fibra i prevé el restrenyiment, alhora que recompon el sistema digestiu. A més, el sègol és un gran depuratiu de la sang.

Sandvitx de llegums i tàperes amb salsa de iogurt

Ingredients (per a 2 sandvitxos):

Per al farciment:

Per a la salsa:

Sandvitx de llegums i tàperes amb salsa de iogurt - Veritas

Elaboració:

  1. Barreja bé els ingredients de la salsa de iogurt i reserva-ho.
  2. Pica la ceba morada i la col llombarda i reserva-ho.
  3. En un bol a part, pica els cigrons i els pèsols i, a continuació, afegeix-hi la resta d’ingredients del farcit.
  4. Afegeix-hi la salsa de iogurt i sala-ho al gust.
  5. Munta els sandvitxos untant una llesca amb la barreja de llegums amb la salsa, afegeix-hi uns tomàquets cirerols partits per la meitat, una mica de formatge feta esmicolat, un parell de fulles d’alfàbrega i un grapat de germinats de bròcoli.

Panera – Upcycling

Panera - Upcycling - Veritas
Avui, amb la guia de la Marta, de 2nd funniest thing, t’ensenyem a crear una panera DIY, reutilitzant un bric de beguda vegetal. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus; de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot el que necessitis o vulguis, amb les teves pròpies mans. El pa és un aliment molt comú a la majoria de cases, però és important triar-ne un d’autèntic, elaborat a partir de matèries primeres ecològiques, que en garanteixen els beneficis nutritius. El nostre pa ecològic l’elaborem artesanalment al nostre obrador, peça a peça. Panera - Upcycling - Veritas

Panera

Materials:

  • 1 bric de beguda de civada
  • Llapis
  • Regla
  • Tisores
  • Bol amb aigua
  • Drap
  • Cúter
  • Retolador
  • Plantilla
  • Cola calenta

Instruccions:

  1. Desplega les llengüetes.
  2. Marca la zona de tall.
  3. Neteja el bric i retira la capa de paper plastificat.
  4. Arruga i aplana el bric.
  5. Doblega la part superior.
  6. Espera que s’assequi.
  7. Decora.
  8. Doblega i encola.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Emocions i cicle menstrual

Emocions i cicle menstrual - Veritas

Totes les dones experimentem canvis anímics durant el cicle menstrual a causa de les fluctuacions hormonals. Per no ser escalves de les nostres emocions és important revisar l’alimentació i oblidar els hàbits poc saludables.

Emocions i cicle menstrual

No ens sentim igual quan estem menstruant que quan estem ovulant. De fet, s’ha observat que en la fase premenstrual (és a dir abans de la menstruació) els nivells de serotonina i endorfines comencen a baixar lleugerament de manera natural. Aquests dos neurotransmissors modulen les emociones, les ganes de dormir i fins i tot la sensibilitat. Per això, i depenent de la sensibilitat de cada dona a aquesta fluctuació hormonal, l’estat d’ànim es pot veure afectat.

Si a aquesta realitat li sumem una mala alimentació i uns hàbits poc saludables acabarem sent esclaves de les nostres emocions. Així, quan entreguem les necessitats que ens demana el cos al llarg del dicle menstrual ens autoconeixerem millor. I aquest és el primer pas per cuidar de debò la nostra salut física i emocional.

Per què el cos et demana xocolata?

Igual que passa durant les diferents estacions de l’any, els requeriments nutricionals canvien en funció de la fase del cicle menstrual en què ens trobem.

Per exemple, poc abans de la menstruació, els nivells d’estrògens estan baixíssims, la qual cosa significa que les condicions bioquímiques de l’organisme en aquest moment són úniques.

Així, les necessitats de l’organisme també ho són i, si no les cobrim, podem arribar a sentir-nos tristes, irritables, o fins i tot ens poden venir de gust aliments rics en sucres, com ara xocolata, pastissos, galetes, brioixeria, llaminadures…

Necessites vitamines del grup B

Uns nivells baixos de vitamines del grup B poden estar potenciant aquests alts i baixos emocionals. Inclou en la teva alimentació peix, ous, cereals integrals, llavors i fruita seca per evitar haver dèficit d’algunes de les vitamines del grup B.

Després de la regla augmenta l’energia

En el cicle menstrual femení tot és dinàmic. Després de la menstruació, els nivells d’estrògens que abans estaven baixos, comencen de nou a augmentar. I això porta canvis físics i emocionals, ja que augmenten els índexs de serotonina i endorfines, un fet que al seu torn condueix a un augment de l’energia, entusiasme i optimisme en general.

Per tant, també augmenten les habilitats verbals, cosa que fa que sigui un bon moment per fer presentacions, participar en debats i mantenir converses importants.

Descobreix quins són els beneficis de la menstruació.

Bàlsam labial – Cosmètica casolana

Bàlsam labial - Cosmètica casolana - Veritas

Aquest bàlsam labial hidrata i protegeix els llavis del fred.

El sagí de karité aporta suavitat als llavis i els regenera. A més, protegeix dels rajos UV.

L’oli de coco neteja i hidrata la pell en profunditat. Els olis de calèndula i cànem tenen propietats antiinflamatòries. I, l’oli essencial d’espígol és calmant, sedant, antimicrobià i regenerador.

La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també hem d’alimentar-la correctament. Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilita una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics.

Diverteix-te preparant aquest bàlsam labial per als dies freds.

Bàlsam labial - Cosmètica casolana - Veritas

Bàlsam labial

Ingredients:

  • 3 cullerades soperes de mantegaí de karité
  • ½ cullerada sopera d’oli de coco
  • ½ cullerada sopera d’oli de calèndula
  • ½ cullerada sopera d’oli de cànem
  • 4 gotes d’oli essencial d’espígol

Pots trobar tots els ingredients d’aquesta recepta a la botiga online de Veritas.

Elaboració:

  1. Escalfa al bany maria la mantega de karité i l’oli de coco.
  2. Afegeix-hi l’oli de calèndula i el de cànem.
  3. Col·loca la barreja en un recipient i afegeix-hi l’oli essencial d’espígol.

Caducitat: 1 any.

Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen.

Tofu – Tècniques de cuina

Tofu - Tècniques de cuina - Veritas
El tofu és una proteïna vegetal molt versàtil a la cuina. Es tracta d’un aliment oriental elaborat a partir de llavors de soja, aigua i coagulant, amb un gust suau i delicat. De fet, el més interessant d’aquest llegum és que absorbeix qualsevol gust que s’hi afegeix-hi. D’aquesta manera, si es barreja amb espècies picants, adopta un gust picant, mentre que, si es combina amb aliments dolços, pot formar part de les postres més delicioses. La xef Mireia Anglada t’ensenya com utilitzar-lo a la cuina perquè mantingui intactes les seves propietats nutricionals.

Tofu – Tècniques de cuina

Totes les proteïnes tenen aminoàcids, que són components imprescindibles per a l’alimentació i per a la salut. En el cas de la proteïna animal, conté tots els aminoàcids essencials. No obstant això, el tofu només en té algun. Per aconseguir que la proteïna sigui completa, cal combinar-lo amb altres aliments, com la salsa de soja o les llavors. Tofu - Tècniques de cuina - Veritas

Cocció en calent:

Bullit Quan el comprem és cru, per això s’ha de coure almenys durant 15 minuts per poder-lo absorbir. Aquest pas previ l’haurem de fer quan l’utilitzem per a coccions a la planxa, per exemple, que és un procés molt curt de calor. No obstant això, si volem gaudir del tofu en un estofat no caldrà que el coguem prèviament perquè el temps de cocció és més llarg.
  1. Parteix el tofu en dos o tres trossos quan l’introdueixis a l’aigua per bullir-lo.
  2. Afegeix-hi alga kombu o wakame per accelerar la cocció del llegum.
  3. Passats 15 minuts ja pots retirar-lo de la cocció.
Aquest tofu el podràs utilitzar per cuinar-lo a la planxa, per a amanides, per preparar un paté. I, si te’n sobra, conserva’l amb el líquid de la cocció i l’alga a la nevera.

Cocció en fred:

Utilitzarem salsa de soja o miso sense pasteuritzar perquè els bacteris vius que contenen ens ajudin a cuinar-lo en fred, alhora que alcalinitzen l’aliment.
  1. Talla el tofu per la meitat.
  2. Revesteix-lo de miso. Fes servir sempre misos de color fosc, com el genmai o el hatcho.
  3. Guarda’l a la nevera durant 12 hores.
  4. L’endemà, retira el miso (pots utilitzar-lo per fer sopes).
Aquest tofu el pots utilitzar per a les amanides o per a l’entrepà dels matins. Gaudeix d’aquesta recepta de tofu marinat amb raïm i bolets rostits amb romaní. Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Croquetes de mill i remolatxa

Croquetes de mill i remolatxa - Veritas
Unes originals croquetes de mill i remolatxa. El mill és un cereal de gra petit que, a més de ser ric en ferro i no tenir gluten, és molt fàcil de coure. I, gràcies a la seva textura, captura a la perfecció el gust i l’aroma dels ingredients amb els quals es combina.

Croquetes de mill i remolatxa

Ingredients:

Per a l’arrebossat

Per a la salsa:

Croquetes de mill i remolatxa - Veritas

Elaboració:

  1. Renta el mill i posa’l a coure amb l’aigua i una mica de sal, fins que el líquid es consumeixi.
  2. Pica les cebes ben fines i sofregeix-les en una paella amb una mica d’oli fins que estiguin translúcides. Reserva-les.
  3. Pela i ratlla la remolatxa. Reserva-la.
  4. Prepara la salsa barrejant bé els ingredients. Reserva-la.
  5. Quan el mill esigui bullit, afegeix-lo a la ceba juntament amb la remolatxa ratllada i remena-ho fins que es barrej tot.
  6. Afegeix la resta d’ingredients de les croquetes, rectifica de sal o espècies i dona forma a les croquetes amb les mans.
  7. en un bol, barreja la farina de cigrons i una mica d’aigua, fins a aconseguir una textura similar a la de l’ou.
  8. Banya les croquetes en el preparat anterior, arrebossa-les amb pa ratllat i fregeix-les en una paella en oli ben calent fins que estiguin daurades.
Descobreix les nostres propostes de receptes amb base de cereals: arròs, quinoa, fajol, etc.

Miso blanc – Tècniques de cuina

Miso blanc - Tècniques de cuina - Veritas

El miso blanc és un condiment alcalinitzant imprescindible per a la salut. Conegut també com a shiro miso, és una pasta elaborada a partir de soja, sal i a vegades també porta arròs. Es tracta d’una fermentació natural que ens ajuda a reforçar el sistema immunitari, ja que dona vida als bacteris intestinals.

Avui, gràcies a Mireia Anglada, et descobrirem les tècniques de cuina del miso blanc per utilitzar-lo en sopes, amanides i patés o salses.

Miso blanc - Tècniques de cuina - Veritas

Miso blanc – Tècniques de cuina

En sopes:

S’utilitza com a substitut de la sal.

  1. Extreu un cassó del líquid de la cocció i dilueix-hi una cullerada sopera de miso blanc. És molt important fer-ho d’aquesta manera per evitar que el miso entri en contacte amb l’aigua bullent, en cas contrari, eliminaries els bacteris vius.
  2. Barreja-ho bé, per integrar bé el miso en el líquid i torna a afegir-lo a la sopa.

En vinagretes:

És ideal per elaborar vinagretes que acompanyin amanides, verdures, pollastre, peix, etc. A més, ens ajudarà a digerir la proteïna, en el cas del pollastre i del peix.

  1. Utilitza una proporció de 3 o 4 d’oli per 1 de vinagre.
  2. Afegeix-hi una cullerada petita de miso i barreja-ho bé. Actuarà com a emulsionant de la mescla per aconseguir que s’integrin bé els sabors.

En patés o salses:

Pots utilitzar diferents bases per combinar amb el shiro miso. Mireia Anglada t’explicarà la tècnica amb tofu triturat.

  1. Afegeix una cullerada petita de miso blanc al tofu triturat i bat-ho bé.

Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Què és la menstruació i quins són els seus beneficis

Visc la regla, soc poderosa - Veritas

A més de sang, la menstruació conté mucosa, cèl·lules de revestiment uterí, cèl·lules mare, plasma i fins i tot anticossos. I també líquid linfàtic ple de vitamines, proteïnes, glúcids, minerals…, fins restes de metalls pesants i contaminants. És una autèntica depuració que l’organisme femení du a terme de manera natural.

Què és la menstruació i quins son els seus beneficis - Veritas

El cos humà sobreviu gràcies a la seva capacitat depurativa. Els òrgans excretos (bufeta, intestí, pell, llengua…) s’encarreguen d’eliminar constantment tot allò que l’organisme no necessita.

Què és la menstruació i quins són els seus beneficis

La depuració menstrual és una cosa exclusiva del cos femení, un regal de la natura que et protegeix enfront dels nous productes de síntesi que ens envolten i amb els quals el teu cos està en contacte diàriament: contaminants mediambientals, productes d’higiene femenina, etc. En definitiva, es tracta d’un recurs desintoxicant, exclusiu del metabolisme de la dona que t’ajuda a mantenir l’equilibri de la salut hormonal.

Visc la regla, soc poderosa - Veritas

Sang rica en cèl·lules mare

La sang menstrual ve des de l’úter i, al seu pas, va recollint les cèl·lules de l’interior que s’estan desprenent i que, de vegades, es confonen amb coàguls. La Universitat dels Andes (UAndes) a Xile i el centre tecnològic Cells for Cells (C4C) van fer un estudi sobre el contingut dels fluids menstruals i van trobar-hi una quantitat de cèl·lules mare, amb un potencial especial per tractar un gran nombre de malalties.

Les cel·lules mare són cèl·lules especials que tenen una extraordinària capacitat per multiplicar-se i formar teixit de qualsevol naturalesa, ja sigui cutani, hepàtic, muscular… Es tracta d’un descobriment revolucionari que t’ajudarà a canviar la percepció negativa que es té de la sang menstrual.

Cuida’t durant la menstruació

Dediques un temps al descans durant la regla o el teu ritme de vida és tan atrafegat que només de pensar-hi et sembla impossible? La tasca depurativa que du a terme l’organisme suposa una despesa energètica elevada, per aquest motiu et trobes més cansada, sobretot els primers dies del cicle. Per tant, és important cuidar-se en diversos aspectes: alimentació equilibrada, descans suficient, bons hàbits, etc.

És important vigilar la dieta durant aquests dies, ja que es trata d’una fase fonamentalment depurativa. Et notaràs més sensible a l’hora de detectar tot allò que implica una desharmonia en el teu dia a dia: la feina, la situació econòmica, aquell projecte pendent, alguna cosa per comentar amb la parella… Atendre i escoltar els pensaments i actuar per canviar el que et preocupa també vol dir cuidar-se. Tingues present que trobar l’equilibri demana reconèixer què és el que et desequilibra.

Tant la capa superior com el nucli absorbent són de cotó ecològic i la làmina impermeable és de bioplàstic biodegradable i compostable.


Pots trobar tots els productes a la botiga en línia Veritas.

Exfoliant per als peus – The beauty kitchen

Exfoliant per als peus - The beauty kitchen
Aquest exfoliant per als peus elimina les pells més difícils i ajuda que es regenerin. Desinfecta, aporta frescor i activa la circulació, al mateix temps que deixa els peus molt hidratats i suaus. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això, també l’hem d’alimentar correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te preparant les teves màscares, exfoliants i cremes corporals!

Exfoliant per als peus

Ingredients:

Elaboració:

  1. Escalfa al bany maria l’oli de coco, sense que arribi a bullir.
  2. Esprem mitja llimona i aboca’n el suc en un bol.
  3. Afegeix-hi la sal marina grossa i la sal rosa de l’Himàlaia, l’oli de coco líquid, la menta fresca picada i l’oli essencial d’arbre del te.
  4. Barreja-ho bé i col·loca-ho en un recipient hermètic.
Aplica’t l’exfoliant amb un suau massatge d’uns 5 minuts als peus i els turmells. Caducitat: per fer servir en el moment de l’aplicació. No es pot conservar més de 2 dies. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen.

Mongetes i col kale amb miso

Mongetes amb col kale i miso blanc - Receptes - Veritas
Molt complet i nutritiu, aquest senzill plat de mongetes i col kale amb miso es prepara en pocs minuts i és perfecte per a aquests dies en què no tens temps de cuinar. Pots coure les mongetes amb anterioritat i tenir-les ja preparades o fer servir les que estan en conserva.

Mongetes i col kale amb miso

Ingredients:

Elaboració:

  1. Prema els alls i reserva’ls.
  2. Pica la ceba i sofregeix-la en una paella juntament amb l’oli.
  3. Quan comenci a estar translúcida, afegeix-hi les fulles de kale, ben netes i tallades en trossos petits. Deixa que es daurin uns minuts, remenant de tant en tant.
  4. Afegeix-hi els all premsats, remena-ho bé, espera un minut i afegeix-hi el tomàquet tirturat. Cou-ho durant uns 3 minuts.
  5. Incorpora-hi les mongetes cuites, torna-ho a remenai i deixa-ho coure un parell de minuts més.
  6. Apaga el foc i afegix-hi la cullerada de miso blanc. Barreja-ho amb cura i rectifica-ho de sal si cal.
Gaudeix de la sèrie de vídeo receptes Fastgood, plats ràpids, sans i saludables

Pomona Fruits, conreant un futur sostenible – Companys de viatge

En la mitologia romana, Pomona era la deessa dels arbres fruiters; per això va ser el nom triat per l’empresa familiar catalana Pomona Fruits, a les finques de la qual es conreen pomes, peres, albercocs i paraguaians amb mètodes ecològics, biodinàmics i responsables amb la natura.

Pomona Fruits – Companys de viatge

La història de Pomona Fruits s’entrellaça amb la història familiar de Xavier Viladot, el seu cofundador i responsable de producció. Tot comença a Ivars d’Urgell, Lleida, on l’avi de Viladot es va iniciar en la fructicultura, el seu pare va continuar i ell és la tercera generació de productors de fruita.

Pomona Fruits - Xavier Viladot i el seu fill - Companys de viatge - Supermercats ecològics Veritas

En Xavier dirigeix l’empresa amb la Gemma Llanes, la seva dona, i junts han fet la transició a ecològic, una transició lligada al seu paper de pares.

En tenir fills petits, vam començar a consumir producte ecològic i aquí va néixer la inquietud de reconvertir la finca.

Xavier Viladot, el seu cofundador i responsable de producció.
Pomona Fruits - Família - Companys de viatge - Supermercats ecològics Veritas

Desaprendre per aprendre

En fer la conversió, vam haver de desaprendre per tornar a aprendre, tornant als orígens i observant la plantació com un tot.

Xavier Viladot, el seu cofundador i responsable de producció.

En Xavier agraeix el suport rebut de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Producció Ecològica de Ponent, una agrupació sense ànim de lucre que ens assessora en el control de les plagues i ens aconsella amb les plantes; i també estem molt agraïts a Veritas, que ens ha ajudat a tirar endavant, venent la nostra fruita, oferint-nos assessorament i compartint els seus coneixements. Sens dubte, l’ADV Ecològica de Ponent ha estat un aliat crucial en aquest viatge i Marc Benet, tècnic assessor de l’ADV, explica com fan costat als agricultors locals:

Assessorem en el control de plagues i malalties, col·laborem perquè la certificació ecològica surti bé, donem suport a les famílies agrícoles en la comercialització dels seus productes, promovem la biodiversitat…

Marc Benet, tècnic assessor de l’ADV.
Pomona Fruits - Marc Benet i Xavier Viladot - Companys de viatge - Supermercats ecològics Veritas

Agricultura regenerativa i biodinámica

Amb el temps, han anat més enllà del cultiu ecològic.

De la mà de Veritas, ens hem format en agricultura regenerativa, buscant camins que preservin l’entorn i procurant que els fruits siguin més sans i saborosos.

Xavier Viladot, el seu cofundador i responsable de producció.
Pomona Fruits - Agricultura ecològica, regenerativa i biodinàmica - Companys de viatge - Supermercats ecològics Veritas

L’agricultura regenerativa proposa un model en què interactuen animals i vegetals per regenerar l’equilibri del sòl, millorar la seva fertilitat i crear un ambient propici per a les plantes. També recentment, han obtingut la certificació Demeter en agricultura biodinàmica, que considera que tots els éssers d’una finca estan relacionats i pretén aconseguir més biodiversitat als camps, més fertilitat del sòl i que els fruits tinguin més vitalitat.

Objectiu: cuidar la salut i el mediambient

Gemma Llanes, cofundadora i responsable de vendes i magatzem de Pomona Fruits, resumeix en tres pilars l’esperit de l’empresa:

Continuar aprenent de la natura, millorar els processos productius per ser cada vegada més sostenibles i aconseguir un producte de qualitat i saborós, i contribuir a crear consciència.

Gemma Llanes, cofundadora i responsable de vendes i magatzem.

Igualment, consideren que els nens i les nenes són el futur i és molt important explicar-los què és un producte ecològic i els beneficis de la producció ecològica, i per això visitem escoles de la zona; alhora, comparteixen les seves experiències en escoles agràries per explicar a altres agricultors com produir d’una manera sostenible i animar-los a fer el canvi cap a aquest tipus de producció.

Al final, quan consumeixes un producte ecològic, no només cuides la salut també cuides l’entorn.

Gemma Llanes, cofundadora i responsable de vendes i magatzem.

Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Troba les nostres pomes i les nostres peres a la botiga en línia.

Farina de cigrons – Tècniques de cuina

Farina de cigrons, sense gluten i molt rica en calci. Molt usada a la cuina oriental, aquesta nutritiva farina és l’alternativa a l’arrebossat clàssic, però sense ou. Quan es barreja amb aigua, beguda d’arròs i vinagre de poma es pot preparar una excel·lent truita vegana, ja que té la consistència d’un ou batut. Igualment, és adequada per fer hamburgueses veganes i falàfels. La xef Mireia Anglada t’ensenya a utilitzar-la per a arrebossats i per substituir l’ou en la truita de patates en aquest vídeo.

Farina de cigrons – Tècniques de cuina

Per arrebossar

  • Barreja 1 tassa de farina de cigrons amb 3 cullerades de farina d’arròs.
  • Afegeix-hi sal i llimona per suavitzar la textura i el gust del llegum.
  • Afegeix-hi ¾ de tassa d’aigua.
Pots afegir totes les espècies que vulguis a l’arrebossat.

Per substituir l’ou en la truita de patates

  • Barreja 85 g de farina de cigrons amb 20 g de maizena.
  • Afegeix-hi sal.
  • Afegeix-hi 15 g de vinagre de poma per suavitzar la textura.
  • Aboca 50 g de beguda d’arròs per endolcir el gust i aportar cremositat.
  • Afegeix-hi 250 g d’aigua.
Una vegada hagis desenvolupat aquesta tècnica, pots preparar aquesta recepta de truita de patates vegana. Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Discos desmaquillants

Discos desmaquillants - Veritas
Aquests discos desmaquillants t’ajudaran a eliminar tota la brutícia i el maquillatge acumulats a la pell, i la deixaran molt neta i suau. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també hem d’alimentar-la correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te preparant les teves màscares, exfoliants i cremes corporals!

Discos desmaquillants – The beauty kitchen

Ingredients:

Elaboració:

  1. Col·loca els discos de cotó en un recipient amb tancament.
  2. En un got mesurador, afegeix l’oli d’oliva verge, el d’ametlles, l’aigua de roses i l’aloe vera. Barreja-ho bé.
  3. Aboca la mescla al recipient amb els discos, perquè quedin impregnats.
Utilitza el cotó impregnat com a desmaquillant. Quan se t’acabin els cotons, si encara queda oli, afegeix-n’hi més. Caduca al cap de tres mesos. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen.

Ramen de maitake, espinacs i ou

Ramen de maitake, espinacs i ou - Fastgood - Veritas
Enriqueix els típics fideus japonesos o ramen amb maitake, un bolet les propietats del qual enforteixen el sistema inmunològic, i gaudeix del toc mediterrani que l’all, el porro i els espinacs donen al plat.

Ramen de maitake, espinacs i ou

Ingredients:

Elaboració:

  1. Premsa el gra d’all i pica el porro finament. Reserva-ho.
  2. Bull els fideus ramen segons les instruccions del paquet, escorre’ls, esbandeix-los i reserva’ls.
  3. Entretant, cou els ous durant 7 minuts en aigua amb sal. Retira’ls i posa’ls en aigua freda per aturar la cocció.
  4. Aboca l’oli de sèsam verge en una olla, escalfa’l una mica, afegeix-hi el gra d’all premsat i el porro picat i sofregeix-ho uns 5 minuts.
  5. Incorpora-hi el brou vegetal, continua amb la cocció i afegeix els espinacs. Espera un parell de minuts,  apaga el foc, afegeix-hi el miso dissolt en un gotet d’aigua calenta i remena-ho bé.
  6. Serveix els fideus en un bol, afegeix-hi el contingut de l’olla, el tamati i una mica d’oli de sèsam torrat per rectificar el gust. Escampa-hi gingebre en pols per sobre i decora-ho amb l’ou partit per la meitat.
Descobreix la nostra col·lecció de sopes i brous

Collaret – Upcycling

Collaret - Upcycling - Veritas
Aquest collaret és una manualitat DIY fàcil i molt resultona, que podràs confeccionar per a tu o per regalar en aquestes festes. Seguint els passos d’aquest vídeo guiat per Marta, de 2nd funniest thing, reutilitzarem els envasos dels brous Aneto per crear el nostre collaret. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus, de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot allò que necessitis o desitgis, amb les teves pròpies mans.

Collaret

Materials:

  • 1 brick Aneto
  • Retolador
  • Tisores
  • Traucador
  • Cola
  • Feltre
  • 9 anelles de bijuteria
  • Cadena fina
  • 1 mosquetó de tancament
  • Pinzell
  • 2 alicates de bijuteria

Instruccions:

  1. Talla l’envàs i fes-ne sis cercles.
  2. Perfora cada cercle amb el traucador.
  3. Unta’ls en cola i enganxa’ls al feltre.
  4. Obre les anelles i passa-les per un dels forats.
  5. Connecta totes les cadenes a l’estructura creada.
  6. Inclou el mosquetó.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Coberter – Upcycling

Coberter - Upcycling - Veritas
El coberter és un objecte molt pràctic per ordenar, tant coberts com llapis o pinzells. També pots utilitzar-lo com a centre de taula per a col·locar salses, guarniments i espècies. Per a aquesta manualitat DIY hem utilitzat les llaunes de llet de coco Veritas. Marta, de 2nd funniest thing, t’explica pas a pas com realitzar la teva coberter. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus, de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot allò que necessitis o desitgis, amb les teves pròpies mans.

Cubertero – Upcycling

Materiales:

  • llaunes de llet de coco
  • Corda
  • 2 bagues
  • 4 claus petits
  • Martell
  • Pistola de cola en calent i adhesiu
  • Obrellaunes
  • Alicates
  • Peça de fusta (22×16 cm)
  • Filarbequí

Instruccions:

  1. Treu les etiquetes.
  2. Obre la llauna i utilitza l’obrellaunes per perfilar la vora que talla, i retira-la amb les alicates.
  3. Fes dos forats a la peça de fusta amb el filarbequí.
  4. Introdueix la corda per les bagues i fes un nus als extrems.
  5. Fixa les llaunes a la fusta amb cola calenta.
  6. Utilitza dos metres i mig de corda, fes nusos als extrems i clava la corda a la base de la fusta.
  7. Voreja el recipient i torna a clavar un calu per fixar l’extrem.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Oli per activar la circulació – The beauty kitchen

Aquest oli per activar la circulació farà que sentis les cames més lleugeres, et deixarà la pell molt hidratada i aportarà una aroma exquisida. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això, també hem d’alimentar-la correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te preparant les teves mascaretes, exfoliants i cremes corporals!

Oli per activar la circulació

Ingredients:

Elaboració:

  1. Infusiona al bany maria l’oli d’ametlles, el de lli, el romaní fresc i el cafè.
  2. Cola-ho amb una gasa i aboca-ho en un recipient opac.
Aplica l’oli amb suaus massatges ascendents, de peus a cor. Caduca al cap de sis mesos. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen

Crema d’api-rave i pastanaga amb romaní

L’estrella de la recepta és, sens dubte, l’api-rave, una hortalissa que millora les defenses i és bona per als sistemes digestiu i circulatori. El seu gust dolç i ametllat combina molt bé amb el de la pastanaga i la ceba, mentre que el romaní dona al plat una aroma molt especial. Gaudeix d’aquesta crema d’api-rave a la tardor!

Crema d’api-rave i pastanaga amb romaní

Ingredients:

Elaboració:

  1. Pela les verdures i talla-les en daus.
  2. Sofregeix la ceba en una cullerada sopera d’oli d’oliva i quan estigui translúcida afegeix-hi l’api-rave, remena-ho i incorpora-hi les pastanagues.
  3. Afegeix-hi l’aigua, les branques desfullades de romaní i un polsim de sal. Tapa-ho i deixa que bulli durant 10 minuts.
  4. Afegeix-hi la beguda d’ametlles i tritura-ho fins a obtenir una crema. Condimenta la crema amb unes gotes de vinagre de poma, barreja-ho bé i decara-la amb xips de kale.
Gaudeix de la sèrie de vídeo receptes Fastgood, plats ràpids, sans i saludables

Portafotos – Upcycling

Les fotos familiars són un bàsic en totes les llars, però sabies que pots aprofitar envasos per a de les nostres botigues per a crear portafotos originals? En aquesta ocasió, et proposem que utilitzis el pot de compota de poma de Natursoy, ideal en aquesta època per donar-li un toc dolç als teus receptes. Marta, de 2nd funniest thing, et guiarà en aquesta manualitat DIY, ideal per col·locar en un prestatge, sobre la xemeneia oa la tauleta de l’habitació. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus, de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot allò que necessitis o desitgis, amb les teves pròpies mans.

Portafotos – Upcycling

Materials:

  • Pot de compota de poma Natursoy
  • Fotos impreses en paper vegetal (per al pot gran de 7×29 cm i per al pot petit de 4.8×25 cm)
  • Guillotina
  • Espelmes
  • Cinta adhesiva

Instruccions:

  1. Retira l’etiqueta.
  2. Talla la imatge impresa en el paper vegetal i fixa-la al voltant del pot amb cinta adhesiva.
  3. Col·loca l’espelma dins del pot.

Ou – Tècniques de cuina

L’ou és un dels aliments més complets que existeixen. Conté tots els nutrients essencials i proteïnes d’alt valor biològic, a més d’una gran quantitat de vitamines i minerals.

L’ecològic procedeix de gallines criades en les millors condicions que s’alimenten de pinsos ecològics. Com a conseqüència, l’ou que ponen té més frescor, qualitat i riquesa nutricional. Descobreix les diferències entre un d’ecològic i un altre de no ecològic.

A la cuina és d’allò més versàtil i admet moltes coccions, però és important conèixer-ne la tècnica perquè mantingui intactes les propietats nutricionals. La xef Mireia Anglada t’ensenya la tècnica de cuina de l’ou dur.

Com fer un ou dur: fàcil, sa i al punt!

Malgrat l’aparent senzillesa, coure un ou dur té els seus secrets. T’ensenyem pas a pas com aconseguir una cocció perfecta i saludable amb què es conserven inalterades les seves propietats nutricionals.

Ou – Tècniques de cuina

  1. Treu-lo de la nevera perquè estigui a temperatura ambient.
  2. Posa aigua a bullir, i quan arrenqui el bull afegeix-lo. D’aquesta manera evitem que la salmonel·la entri a l’ou.
  3. Cuina’l durant 6 minuts, perquè no s’oxidin els greixos saludables.
  4. Refreda’l i trenca’l. Si ho fas sota l’aigua et serà més fàcil treure-li la closca.
  5. Quan el tallis veuràs que el rovell queda cru i la clara cuita. Això indica que no s’han oxidat els greixos saludables.

Descobreix altres maneres de cuinar-lo i prepara receptes com aquests deliciosos ous farcits.

Pots trobar ous ecològics a la botiga online de Veritas.

Pasta de dents – The beauty kitchen

Aquesta pasta de dents t’ajudarà a desinflamar i cicatritzar les genives. A més, neteja en profunditat les dents i les deixa suaus, brillants i fresques. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això, també hem d’alimentar-la correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te preparant les teves mascaretes, exfoliants i cremes corporals!

Pasta de dents

Ingredients:

Elaboració:

  1. Col·loca en un recipient que es pugui cuinar al bany maria la menta, la pell de taronja, la cúrcuma, l’oli de coco i el de sèsam.
  2. Infusiona-ho durant 30 minuts.
  3. Cola-ho amb una gasa i afegeix-hi la sal i l’oli essencial d’arbre del te.
Ús diari. Caduca al cap de tres mesos. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen

Mix de búrgul i llegums amb pesto vermell

Saborós i aromàtic, el mix de búlgur i llegums amb pesto vermell és una veritable font de proteïnes i fibra i resulta ideal per a dietes vegetarianes.

Mix de búrgul i llegums amb pesto vermell

Ingredients:

Per al pesto vermell:

Elaboració:

  1. Renta els tomàquets cirerols, talla’ls per la meitat i posa’ls a la gerra de la batedora.
  2. Afegeix-hi el tomàquet sec, les fulles d’alfàbrega, la dent d’all pelat, les avellanes, el llevat nutricional, un polsim de sla i l’oli.
  3. Tritura fins a aconseguir una textura cremosa i homogènia. Reserva el pesto.
  4. Trosseja el fonoll i la carbassa en daus molt petits i salta’ls durant 5 minuts, fins que les verdures estiguin tendres.
  5. Bull el mix de búrgul i llegums en aigua abundant i escorre’l quan estigui cuit.
  6. Salta el mix amb les verdures uns minuts i condimenta’l amb el pesto vermell.
Descobreix per què el mix de bulgur i llegums és imprescindible a la tardor.

Garulo – Companys de viatge

Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a Barbens, Lleida, que ens serveix unes pomes boníssimes. La seva polpa dolça, sucosa, cruixent i aromàtica les converteix en una delícia per al paladar, i gràcies al cultiu ecològic aporten una gran quantitat de nutrients molt beneficiosos.

Garulo – Companys de viatge

Nascut en una família de pagesos, Ramon Garulo va estudiar enginyeria agrònoma i al cap d’un temps va decidir fer producció ecològica de pomes, peres i fruites d’os, com la nectarina i el paraguaià. “M’agrada molt l’entomologia, sóc un apassionat dels insectes, i el respecte al medi i la sostenibilitat són part fonamental de la meva filosofia de vida. Aquests van ser els motiues que em van empènyer a començar a fer producció ecològica l’any 2003″. Poc després va contactar amb Veritas i ràpidament es va establir una connexió especial. “Jo ja coneixia les botigues i compartia la seva filosofia. Junts planifiquem la temporada i decidim les varietats i quantitats de fruita que treballem”. “Des del primer dia, el nostre objectiu ha estat produir fruita de qualitat tot millorant la biodiversitat i salvaguardant l’entorn natural de les nostres terres. El cultiu ecològic es basa en plantejaments de sostenibilitat i no es redueix a eliminar els fertilitzanrs i els pesticides, sinó que necessita un maneig de sòl i entorn correctes. Les pomes i les peres estan considerades aliments quasi medicinals, i com que la recomanació principal sempre és que es mengin amb pela, només el conreu ecològic garanteix que la peça es pot menjar completa sense pesticides”, explica Garulo. En la seva finca fan un cultiu com el d’abans i recol·lecten quan cadascuna de les peces arriba al seu punt òptim de maduració, sense utilitzar cap tipus de químics. A més, tot el perímetre està envoltat d’unes franges de seguretat per evitar la possible contaminació ambiental de les finques veïnes que fan cultiu no ecològic. Els fruits s’agafen a mà en el moment just seguint uns paràmetres concrets. “Analitzem el sucre, la fermesa i l’índex de maduració, per només oferir peces d’alta qualitat amb les millors qualitats organolèptiques i nutricionals. I per aconseguir-ho vam passar fins a 5 vegades per cada arbre per assegurar que cada peça s’agafa en el seu punt ópimo de maduració “. Durant els mesos freds i, un cop acabada la campanya es realitza la poda dels arbres, una activitat que s’ha de fer quan l’arbre no té fulles. Amb els raigs de sol de la primavera, els brots de les fulles es despleguen i les flors comencen a créixer en les puntes de les branques. Comença llavors el procés de pol·linització que culmina amb l’aparició dels primers fruits. Durant l’estiu, els fruits creixen i gradualment van canviant de color. A finals d’agost comencen a madurar i just abans de la collita arriben al lloc ideal d’dolçor.

Varietats de pomes

Es tracta d’una fruita ideal per prendre a qualsevol hora i encaixa en tot tipus de dietes gràcies a la baixa aportació calòrica i la seva riquesa en fibra, antioxidants, vitamines i minerals. La cultura popular diu que si es pren en dejuni és un poderós depuratiu natural.
  • Golden: és una fruita de pell suau i color groc brillant. La seva polpa és molt saborosa per la seva riquesa en sucre i és una de les varietats més consumides. És ideal per elaborar compotes o purés infantils, encara que també es menja fresca, pelada o amb pell. També s’utilitza per fer sucs o pastissos.
  • Royal gala: aquesta varietat té la pell brillant i amb estries vermelles o ataronjades sobre un fons de color groc verdós. Petita i irregular, la seva polpa és dolá, tendra, cruixent i consistent. Gràcies a la seva aroma i excel·lent sabor, en recomanem el consum en cru.
  • Fuji: molt popular al Japó, el tret més característic és la seva polpa densa i cruixent. Té una durada més llarga perquè l’època de recollida és tardana. De color groc i vermell, és molt atractiva visualment. Es consumeix en fresc, en compota, cuinada i rostida.
  • Red delicious: la seva pell és d’un suau vermell fosc, encara que de vegades es presenta en bandes sobres fons groc. Té una forma lleugerament allargada i la polpa és blanca, suau i sucosa. La pots prendre en cru, rostida i en compota.
Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Cúrcuma – Tècniques de cuina

La cúrcuma, una espècia antiinflamatòria i antioxidant. Descobreix com incorporar-la en les teves receptes per beneficiar-te de les seves propietats. La seva versatilitat a la cuina és enorme i pot acompanyar cereals, sopes, amanides, llegums, vinagretes, carn, peix… I gràcies al seu color ataronjat és perfecta com a colorant natural. Una altra de les virtuts que té és la seva capacitat per protegir el greix i evitar que es deteriori en cuinar-lo. Quan els aliments es cuinen en oli a temperatures elevades es produeixen amines hererocícliques (tòxics). En general, els antioxidants de les espècies, les fruites, la xocolata i el te poden inhibir la seva formació, però la cúrcuma i el romaní són els millors preventius en la formació d’aquests tòxics.

Cúrcuma – Tècniques de cuina

  1. Barreja la cúrcuma amb pebre.
  2. Afegeix-hi oli per facilitar que s’absorbeixi i poder obtenir els beneficis de la curcumina (el seu principal actiu), que té dificultat per dissoldre’s en aigua.
  3. Combina-la amb pell de poma, raïm, all, ceba, mel, sèsam, soja o aranja per potenciar les seves propietats.
En cas que la vulguis incorporar a un suc, estaria bé afegir-hi una cullerada de lecitina de soja per millorar-ne la solubilitat. Una de les clàssiques receptes amb aquesta espècia és el cúrcuma latte. En aquesta ocasió l’hem preparat acompanyat d’unes rosquilles de poma. Que en gaudeixis! Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Carmanyola – Upcycling

Confecciona una carmanyola sostenible, a partir de l’envàs d’orxata de la marca Amandín. La Marta, de 2nd funniest thing, et guiarà en aquesta manualitat DIY, molt pràctica per portar l’entrepà, l’esmorzar o un snack. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus, de manera que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot allò que necessitis o desitgis, amb les teves pròpies mans.

Carmanyola – Upcycling

Materials:

  • 1 brick Amandín
  • 1 pinzell
  • Cola per a découpage
  • Peça o teixit per reutilitzar
  • Cúter
  • Regle
  • Bolígraf
  • Tisores de sastre
  • Goma elàstica
  • Taula de tall

Instruccions:

  1. Treu el tap, aplana l’envàs i talla la part de dalt amb el cúter.
  2. Neteja l’envàs.
  3. Marca una part de l’envàs i talla els laterals i la part frontal. Mantingues la posterior per crear la solapa que tancarà la carmanyola.
  4. Doblega la part sobrant i fes efecte acordió per tancar-ho.
  5. Talla la tela per folrar la carmanyola (aprox. 35 x 30 cm)
  6. Pinta l’envàs amb la cola.
  7. Folra’l amb la tela.
  8. Afegeix la cola a la part del tancament de la tela i retalla les parts que sobrin.
  9. Quan s’hagi assecat, cobreix tota la superfície amb una altra capa de cola per a découpage. Així obtindràs un acabat tipus hule 100% rentable.
  10. Talla la cinta elàstica, doblega-la i fes un nus.
  11. Perfora l’envàs i passa la cinta per usar-la a mode de tancament.
Descobreix les nostres propostes d’Upcycling per a una vida més sostenible.

Bàlsam per a les puntes del cabell

Després de l’estiu els cabells necessiten una cura extra a causa de l’exposició al sol i l’excés d’aigua. Aquest bàlsam per a les puntes té propietats vigoritzants del cabell. Molt poca quantitat aplicada a les puntes t’ajudarà a mantenir la hidratació i l’elasticitat.

Bàlsam per a les puntes del cabell

Ingredients:

Elaboració:

  1.  Ratlla un tros de gingebre i infusiona’l amb l’oli de coco, la mantega de karité, l’oli d’argània i l’oli d’oliva verge, durant 30 minuts.
  2. Retira-ho del foc i cola-ho amb una gasa.
  3. Deixa que es refredi, afegeix-hi l’oli essencial d’espígol i col·loca-ho al recipient final.
Aplica-t’ho a les puntes després de rentar-te el cap. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen

Raviolis de pèsols amb pesto vegà

Raviolis de pèsols amb pesto vegà, gaudeix del gust delicat d’aquests raviolis condimentats amb una versió vegana de la salsa pesto. Habitualment es prepara amb formatge parmesà, ingredient que en aquesta ocasió s’ha substituït per llevat nutricional, una proteïna completa baixa en greix que no conté gluten ni sucres.

Raviolis de pèsols amb pesto vegà

Ingredients:

Elaboració:

  1. Desfulla l’alfàbrega fresca al recipient de la batedora. Afegeix-hi la ruca, les nous, els anacards, el llevat nutricional, el suc de llimona, l’oli d’oliva i la sal marina.
  2. Tritura-ho fins a aconseguir una textura cremosa i homogènia. Reserva-ho.
  3. Bull els raviolis de pèsols durant 1 minut en aigua abundant. cola’ls i barreja’ls amb la salsa pesto.
  4. Decora el plat amb fulles d’alfàbrega fresca i serveix-ho.
Gaudeix de la sèrie de vídeo receptes Fastgood, plats ràpids, sans i saludables  

Montsoliu – Companys de viatge

Recuperar finques tradicionals a punt de desaparèixer i reconvertir-les en granges de producció d’ous ecològics és la filosofia d’Eco’s, la més jove de les iniciatives de Montsoliu, una empresa que treballa per solucionar els problemes de comercialització dels petits productors locals. Enginyer agrònom de professió i ecologista convençut, Bernat Farriol ve del sector carni i poc a poc va anar prendent consciència de la necessitat d’oferir a tothom una alimentació millor. Aquest va ser el germen de Montsoliu, que té com a objectiu, en paraules de Farriol, “fer arribar al consumidor directament del camp i sense intermediaris, aliments obtinguts de manera artesanal, ecològica i totalment sostenible”. Gestionen i controlen tot el procés per garantir la qualitat dels aliments, sempre respectant els ritmes de creixement animal i sense forçar-los. “Al seu moment vam veure que hi havia moltes granges que s’anaven perdent i vam decidir evitar que es malmetés aquesta riquesa local. Ens encarreguem de fer les obres necessàries, demanem els permisos i les posem en funcionament”. La primera que van recuperar va ser la Granja Mas Frigola de Forallac, situada al Parc Natural de les Gavarres, al Baix Empordà. Una altra de les finques és Casa Martís, situada a Esponellà, al pla de Martís. “Actualment tenim 11 granges recuperades a les comarques de Girona, on les nostres gallines viuen en llibertat”. L’època de posta és crucial i les ponedores disposen d’un lloc còmode i adequat. La consequüencia d’una alimentació cuidada, basada en lleguminoses i cereals ecològics i picoteig en camps sense pesticides, és un ou totalment lliure de químics, caracteritzat per una clara consistent i aglutinada, un gust fi i un rovell bombat i de color natural. Referent a això, és important destacar que el rovell ecològic és molt més pàl·lid que el no ecològic perquè el pinso que mengen les gallines no ecològiques se li afegeixen colorants perquè el rovell sigui de color groc viu. “Els ous Eco’s estan certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, els recollim diàriament, els envasem a les nostres instal·lacions de Celrà i els enviem a la botiga en un màxim de dos o tres dies”. Descobreix les diferències entre un ou ecològic i un no ecològic en aquest vídeo.

Azukis – Tècniques de cuina

Azukis, un llegum vermell típic dels països orientals molt apreciat per la seva riquesa en nutrients. Descobreix com mantenir-los intactes seguint la tècnica de cuina que et proposa la xef Mireia Anglada. Són una proteïna vegetal completa que enforteix el ronyó, ja que segons la medicina tradicional xinesa i la macrobiòtica les azukis tonifiquen el sistema urinari. A més, tenen l’avantatge de ser assimilables per l’organisme i no produir gasos intestinals ni flatulències. És recomanable consumir llegums dues vegades per setmana i no perdre aquest hàbit quan arriba el bon temps, ja que resulten deliciosos en amanides. Juntament amb les llenties i els cigrons les azukis són el llegum que hauríem de consumir amb més freqüència. Gràcies al seu gust lleugerament dolç, també s’utilitzen per preparar pastissos i postres.

Azukis – Tècnica de cuina

  1. Posa en remull les azukis amb alga kombu durant tota la nit. 2. Llença l’aigua, que és on hi ha els antinutrients. 3. Afegeix en una olla 3 mesures d’aigua per 1 de llegum. 4. Cou-les durant 1 hora o 1 hora i mitja. 5. Afegeix-hi sal al final de la cocció perquè el llegum no quedi dur.
Una vegada cuites, queden delicioses en estofat amb romaní, fregides en oli d’oliva o en una senzilla amanida amb salsa de soja, vinagre d’arròs, ceba, coriandre, romaní, oli de sèsam i sal marina. A Veritas et recomanem que utilitzis aquest llegum per preparar receptes com una amanida d’azukis marinades o unes mandonguilles amb verdures i llavors de lli.

Bàlsam per a les picades d’insectes – The beauty kitchen

Bàlsam per a les picades d’insectes, elaborat per calmar i desinflamar la pell, i ajudar a reduir la picor. La pell és l’òrgan més gran del cos i per això també l’hem d’alimentar correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilita una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te preparant mascaretes, exfoliants i cremes corporals!

Bàlsam per a les picades d’insectes

Ingredients:

Elaboració:

  1. Infusiona el sagí de karité, l’oli de coco, l’oli de calèndula, el grapat de camamilla i el de farigola.
  2. Cola-ho amb una gasa, deixa que es refredi i afegeix-hi els olis essencials.
Posa’t el bàlsam sobre les picades. Caduca al cap de 3 mesos. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen.

Cellers Can Suriol – Veritas

Situada al mig del poble de Grabuac, Vilafranca del Penedès, Cellers Can Suriol és una masia amb 25 hectàrees de vinya on es cultiven diferents varietats de raïm: macabeu, xarel·lo, parellada, garnatxa blanca, picapoll, pinot noit, merlot, garnatxa… A les nostres botigues trobaràs de forma exclusiva els vins i caves Castell de Soterra.

Cellers Can Suriol

Can Suriol és una bodega petita que ofereix producte de qualitat i que sempre ha fugit de les grans produccions, un fet que va cridar la nostra atenció. QUan preguntem a Assís Suriol, l’enòleg de Can Suriol, per què van decidir fer vi ecològic ens explica que “a Can Suriol sempre hem fet els nostres vins seguint els mètodes naturals de l’agricultura ecològica. Per això, quan l’ay 1998 ens vam plantejar aconseguir la certificació, va ser una transició natural, un simple tràmit”. Per a la familia Suriol colaborar amb Veritas va implicar apostar per una filosofia compartida. “És molt important que l’agricultura ecològica arribi a tothom i oferir el mateix ventall que ofereix el mercat no ecològic. Aquest és el gran valor afegit de Veritas. És una de les poques botigues ecològiques on es pot fer una compra completa de producte eco. Per tant, no es tracta només que els nostres vins arribin a més gent, també volem incentivar el consum ecològic com a element protector de la salut. “Si volem elaborar un gran vi o un gran cava la naturalesa només ens ofereix un camí: produir raïm de qualitat. Per aquest motiu disposem de les nostres pròpies vinyes, a partir de les quals elaborem exclusivament vins de collita pròpia i en poca quantitat” explica l’Assís, que diàriament vigila la vinya i decideix les feines que s’han de fer. Aquest raïm ecològic conta amb la certificació del CCPAE i les diferents denominacions d’origen, en cadascuna de les seves varietats. En el període de maduració del raím, es fan rigorosos controls de maduració sobre cadascuna de les vinyes.  

Vins amb personalitat pròpia

Perquè el most esdevingui vi els seus sucres han de fermentar i transformar-se en alcohol. Això succeeix de manera natural amb els llevats que es troben a la pell del raïm, però en la viticultura no ecològica es fan servir uns productes químics tan potents que, a més de protegir la vinya de les seves plagues i malalties, també maten els llevats. Així, quan arriba el moment de la fermentació del most no ecològic, aquesta no es produeix si no s’hi afegeixin llevats quimics. En els vins ecològics els llevats naturals del raïm arriben al most i no cal afegir-hi ni trure’n res per provocar el procés de fermentació. Els llevats que hi ha a la pell del raïm que provocaran la fermentació del most són únics per a cada vinya i són producte del seu entorn. D’aquesta manera, el vi i el cava ecològic resultants responen a les característiques del seu lloc d’origen i mantenen una personalitat única. L’agricultura ecològica és un tot, un cercle natural amb una flora i una fauna característiques. Això no es pot ignorar ni alterar: s’ha de preservar l’equilibri mediambiental perquè es doni l’ecosistema que fa que la planta, en aquest cas la vinya, estigui viva i sana. L’Assís Suriol ens explica com ho fan: “no tractem la terra en si, només hi apliquem els adobs i els fems que compostem. Tots els ceps es poden i s’incorporen a la terra com adob orgànic. Així, tot el que  un dia va formar par de la terra hi torna i es tanca el cercle. I el mateix fem amb el raïm: ens quedem el suc, però la pell la compostem i la tirem a la vinya per aportar-li vitamines. El resultat és un raïm de qualitat, amb més vitamines, més calci i més nutrients”. Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Per què hauries de triar xocolata ecològica?

Tot i que és important consumir-ne amb moderació, la xocolata és un autèntic plaer per als sentits: suau, dolça i reconfortant. Malgrat això, si a més a més és ecològica, esdevé una opció molt més interessant.

Per què hauries de triar xocolata ecològica? - Veritas

El procés de fabricació de la xocolata implica la barreja de sucre amb pasta de cacau i mantega de cacau. A partir d’aquesta combinació bàsica, s’elaboren diferents tipus de xocolata amb diversos percentatges de cacau, algunes de barrejades amb altres ingredients, com ara llet, fruita seca i llavors, entre d’altres. És un aliment molt energètic que conté fibra, minerals, proteïnes i vitamines. El seu efecte més conegut és la sensació de plaer que produeix a causa al triptòfan, el promotor de la serotonina.

En el cas de la xocolata ecològica, les matèries primeres provenen de conreus més sostenibles i són lliures de pesticides i fertilitzants de síntesi química.

A més a més, la xocolata ecològica s’elabora amb ingredients com la mantega de cacau, que conté àcids grassos saludables, i no s’hi permet fer servir mantega de cacau refinada ni greixos vegetals diferents de la mantega de cacau. D’altra banda, aporta fins al triple de ferro i és molt més rica en antioxidants que la no ecològica.

El cacau pur té un alt contingut en nutrients i polifenols, compostos amb potents propietats antioxidants i antiinflamatòries. Aquests components ajuden a protegir el sistema circulatori i afavoreixen la salut cardiovascular.

Si comparem el contingut de polifenols entre la xocolata ecològica i la no ecològica, els resultats són clars. La xocolata ecològica, fins i tot amb un percentatge més baix de cacau, conté una concentració més alta d’aquests components. Per exemple, 100 g de xocolata ecològica amb un 72% de cacau posseeixen 1.143 mg de polifenols, és a dir, un 19% més que la no ecològica. Aquesta mateixa tendència es mostra en els valors de la capacitat antioxidant total, que evidencien una fracció antioxidant més gran de la xocolata de producció ecològica.

¿Por qué deberías elegir chocolate ecológico? - Nutrición y ciencia - Veritas

La xocolata ecològica és també una excel·lent font de minerals per a l’organisme. Hi destaquen el ferro i el potassi, dos nutrients essencials per al bon funcionament del nostre cos. El ferro, fonamental per al transport de l’oxigen a través de la sang, es troba en nivells molt més alts a la xocolata ecològica. De fet, 100 grams d’aquesta xocolata aporten gairebé el triple de ferro que la xocolata convencional i cobreixen el 54% de la ingesta diària recomanada, davant del 18% de la xocolata no ecològica.

El potassi, per la seva banda, és crucial per a la prevenció de malalties cardiovasculars i la regulació de la pressió arterial. La xocolata ecològica conté un 83,75% més de potassi que la versió convencional. En aquest sentit, 100 grams de xocolata ecològica representen el 15,6% de la dosi diària recomanada de potassi, mentre que la xocolata no ecològica amb prou feines en cobreix el 15,6%.

¿Por qué deberías elegir chocolate ecológico? - Nutrición y ciencia - Veritas

La xocolata ecològica no només és més saborosa i aromàtica, sinó que també ofereix importants beneficis per a la salut. Amb més contingut de minerals i antioxidants i amb menys greixos perjudicials, és l’opció ideal per als qui volen gaudir amb moderació d’un dolç sense comprometre el seu benestar. Així que la propera vegada que vulguis donar-te un capritx, tria-la ecològica: un plaer deliciós que, a més a més, et cuida. 

FONT: Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 476-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica. 

T’ha agradat aquest article? Troba’n més.

Amanida oriental de cogombre

Amanida oriental de cogombre, un entrant molt refrescant, ideal per a dies calurosos. Barreja sàviament ingredients de la nostra terra, com el cogombre i la ceba, amb d’altres que es fan servir molt en la cuina asiàtica i que li donen un gust diferent, alhora que n’augmenten el valor nutricional. El cogombre és una verdura refrescant, baixa en calories, que hidrata l’organisme. A més, es recomana en el marc d’una dieta alcalina, juntament amb la col, l’api i els espinacs, per ser font de clorofil·la, vitamines, fibra i fitonutrients.

Amanida oriental de cogombre

Ingredients:

Per a l’amaniment:

Elaboració:

  1. Psa l’alga en remull i reserva-la fins que dupliqui la mida.
  2. Prepara l’amaniment barrejant els ingredients i remena’ls bé perquè s’integrin.
  3. Talla el cogombre a l’amines i col·loca’l en un plat.
  4. Escorre l’alga i serveix-la damunt del cogombre, afegeix-hi la ceba vermella tallada en làmines, aboca l’amaniment sobre l’amanida i decor-la amb sèsam negre.
Gaudeix de la sèrie de vídeo receptes Fastgood, plats ràpids, sans i saludables

Arracades – Upcycling

Dissenya unes arracades espectaculars i sostenibles a partir de l’envàs del suavitzant de poma i ametlles de la marca Ecover. La Marta, de 2nd Funniest Thing, et guiarà en aquesta manualitat DIY perquè puguis lluir les teves arracades aquest estiu. El projecte Upcycling sorgeix com a resposta activista per donar una segona vida als envasos. L’objectiu és reduir els nostres residus, així que a través d’aquests tutorials pretenem inspirar-te perquè puguis fabricar tot allò que necessitis o desitgis amb les teves pròpies mans.

Arracades – Upcycling

Materials:

  • 1 envàs de suavitzant de poma i ametlles Ecover
  • Retolador
  • Tisores
  • Cúter
  • Perforadora
  • 6 anelles
  • 2 alicates de bijuteria
  • 2 bases per a arracades
  • Cola instantània
  • Paper de vidre fi
  • Drap
  • Pintures Chalk paint
  • Vernís
  • Esponges
  • 2 plats
  • Moneda de 5 cèntims
  • Tap de beguda vegetal

Instruccions:

  1. Retira l’etiqueta i talla un tros de l’envàs amb el cúter i les tisores.
  2. Marca amb el retolador les formes de l’arraca utilitzant la moneda, el tap de beguda vegetal i el tap del suavitzant.
  3. Retalla els cercles i frega’ls amb el paper de vidre per obrir porus i suavitzar les vores.
  4. Marca els punts on col·locaràs les anelles i perfora’ls amb la perforadora.
  5. Aboca la pintura al plat, xopa l’esponja i fes-la servir per pintar totes les peces de plàstic.
  6. Espera que s’assequin i afegeix.hi textura aplicant la pintura negra amb una esponja natural.
  7. Quan s’hagin assecat, envernissa totes les peces amb esponja.
  8. Obre les anelles amb alicates i uneix les peces.
  9. Enganxa les arrecades a la base i deixa-les assecar.
 

Polenta – Tècniques de cuina

Polenta, un cereal sense gluten fàcil de digerir. Descobreix com cuinar-lo per mantenir les seves propietats i aconseguir la textura perfecta, amb la xef Mireia Anglada. És la sèmola del blat de moro, un cereal ric en vitamina B1, associada amb el benestar emocional. Es caracteritza per un intens color groc, una textura suau i un gust dolç, cosa que el converteix en un cereal ideal per incloure en la dieta dels més petits. A més, és molt fàcil i ràpida de cuinar, i resulta ideal per preparar receptes lleugeres estiuenques. Des del punt de vista nutricional, destaca el seu contingut en sucres naturals, que s’alliberen lentament i mantenen estables els nivells de sucre en sang. A més, té una bona aportació de magnesi, un mineral que ajuda al creixement dels ossos i a la formació dels músculs, i de fibra soluble, que regula el funcionament intestinal, redueix el colesterol i elimina l’ansietat.

Polenta – Tècniques de cuina

  1. Posa a bullir 3 gots d’aigua.
  2. Quan arrenqui el bull, afegeix-hi 1 got d’aigua més per tallar l’ebullició.
  3. Afegeix-hi la polenta en forma de pluja.
  4. Cou-la durant 5 minuts i apaga el foc.
  5. Afegeix-hi sal i oli per aportar untuositat.
Combina-la amb llegum o fruita seca per obtenir una proteïna completa, o prepara aquestes delicioses receptes: triangles de polenta o hamburguesa de polenta i verdures.

El blat de moro ecològic no és transgènic

El blat de moro és un dels cereals més consumits al món. Gràcies al seu gust suau i lleugerament dolç encaixa perfectament en gairebé qualsevol recepta, des d’amanides i guisats fins a pa, pastissos i galetes. No obstant això, és imprescindible que sigui ecològic perquè la majoria de blat de moro no ecològic és transgènic i pot ser perjudicial per a la salut. Les restes arqueològiques revelen que el blat de moro es va començar a conrear fa més de 5.000 anys probablement a Mesoamèrica, i va constituir la base alimentària de moltes cultures americanes antigues (asteques, índies o maies). El cereal que coneixem avui ha sofert modificacions. El millorament genètic clàssic l’han dut a terme els agricultors (per obtenir millores en els rendiments, qualitats, etc.) i les empreses de fitomillorament (amb l’objectiu d’obtenir híbrids, per mitjà de canvis en el genotip). La transgènia no és una simple prolongació de la millora vegetal clàssica. Els organismes modificats genèticament (OMG) o transgènics són organismes als quals se’ls insereix material genètic (ADN) d’espècies mitjançant tècniques d’enginyeria genètica. Amb aquestes tècniques es transcendeixen les barreres reproductives que existeixen a la natura, entre les diferents espècies, cosa que fa possible que, per exemple, s’insereixi un gen d’un bacteri a una planta.
  • Repercussions alimentàries: la transgènia ha tingut moltes repercussions socials i alimentàries i ha influït en la variabilitat dels preus dels aliments, la mitigació del canvi climàtic, l’èxode rural, la pobresa, la gana… La UE regula les qüestions relacionades amb la comercialització i la importació de transgènics per preservar el mercat interior.
  • Cultiu flexible: el cultiu de transgènics té una forta dimensió nacional, regional i local a causa de la seva vinculació amb l’ús del sòl, les estructures agrícoles locals i la protecció o el manteniment d’hàbitats, ecosistemes i paisatges. Per això, segons el Tractat de Funcionament de la Unió Europea els Estats membres tenen la possibilitat de restringir o prohibir el cultiu d’OGM al seu territori.
  • Possibilitat de noves al·lèrgies: durant el procés d’enginyeria genètica es fan servir gens que atorguen resistència a antibiòtics per identificar les cèl·lules amb la modificació desitjada. Existeix la preocupació que aquests gens puguin ser transferits a microorganismes, i que originin soques resistents als antibiòtics.
  • Contenen menys nutrients: quant a les diferència en la composició nutricional s’apunta al fet que el blat de moro transgènic presenta una composició nutritiva inferior. Una dada que sembla causada per l’herbicida glifosat, que dificulta l’absorció de nutrients.

El blat de moro ecològic no és transgènic

La producció ecològica prohibeix en la seva normativa l’ús d’OGM en qualsevol procés, és a dir: no es poden fer servir llavors modificades, ni grans procedents d’OGM per elaborar pinsos per al bestiar, ni microorganismes genèticament modificats en els processos d’elaboració (per exemple, llevats per al pa o de vinificació). De manera que l’única garantia de no consumir transgènics és menjar únicament aliments ecològics.

Beneficis del blat de moro ecològic respecte al no ecològic

  • Poca aigua: l’ecològic té un 3% més de contingut en aigua, la qual cosa pot repercutir en la conservació, el rendiment culinari i, evidentment, en la fracció nutritiva.
  • Molt fòsfor: la ingesta de 100 g de blat de moro ecològic aporta un 22% més d’aquest element mineral essencial que la mateixa quantitat de blat de moro no ecològic.
Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre l’anàlisi comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Mascareta de nabius frescos – The beauty kitchen

Mascareta de nabius frescos que t’ajudarà a netejar els porus en profunditat, a més d’aportar-te antioxidants que regeneraran la teva pell. Equilibra, desinflama, calma i deixa la pell fresca i il·luminada. La pell és l’òrgan més gran del cos, i per això també l’hem d’alimentar correctament. Cada mes, Elisenda Monté, de Mamita Botanical Skincare, et facilitarà una recepta molt senzilla amb ingredients ecològics. Diverteix-te fent les teves mascaretes, exfoliants i cremes corporals!

Mascareta de nabius frescos

Ingredients:

Elaboració:

  1. Cuina al bany maria l’oli de coco, sense que arribi a bullir.
  2. Col·loca a la gerra de la batedora els nabius, l’argila verda, la farina d’arròs, el iogurt natural i l’aigua de roses.
  3. Afegeix-hi l’oli de coco líquid i bat-ho fins a aconseguir una textura de mascareta facial.
Aplica’t la mascareta de nabius frescos durant 20 minuts i retira-la amb aigua tèbia. Pots utilitzar-la cada setmana. Prepara el teu kit de cosmètica casolana The Beauty Kitchen.