Companys de viatge

Garulo – Companys de viatge

Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a Barbens, Lleida, que ens serveix unes pomes boníssimes. La seva polpa dolça, sucosa, cruixent i aromàtica les converteix en una delícia per al paladar, i gràcies al cultiu ecològic aporten una gran quantitat de nutrients molt beneficiosos.

Garulo – Companys de viatge

Nascut en una família de pagesos, Ramon Garulo va estudiar enginyeria agrònoma i al cap d’un temps va decidir fer producció ecològica de pomes, peres i fruites d’os, com la nectarina i el paraguaià. “M’agrada molt l’entomologia, sóc un apassionat dels insectes, i el respecte al medi i la sostenibilitat són part fonamental de la meva filosofia de vida. Aquests van ser els motiues que em van empènyer a començar a fer producció ecològica l’any 2003″. Poc després va contactar amb Veritas i ràpidament es va establir una connexió especial. “Jo ja coneixia les botigues i compartia la seva filosofia. Junts planifiquem la temporada i decidim les varietats i quantitats de fruita que treballem”. “Des del primer dia, el nostre objectiu ha estat produir fruita de qualitat tot millorant la biodiversitat i salvaguardant l’entorn natural de les nostres terres. El cultiu ecològic es basa en plantejaments de sostenibilitat i no es redueix a eliminar els fertilitzanrs i els pesticides, sinó que necessita un maneig de sòl i entorn correctes. Les pomes i les peres estan considerades aliments quasi medicinals, i com que la recomanació principal sempre és que es mengin amb pela, només el conreu ecològic garanteix que la peça es pot menjar completa sense pesticides”, explica Garulo. En la seva finca fan un cultiu com el d’abans i recol·lecten quan cadascuna de les peces arriba al seu punt òptim de maduració, sense utilitzar cap tipus de químics. A més, tot el perímetre està envoltat d’unes franges de seguretat per evitar la possible contaminació ambiental de les finques veïnes que fan cultiu no ecològic. Els fruits s’agafen a mà en el moment just seguint uns paràmetres concrets. “Analitzem el sucre, la fermesa i l’índex de maduració, per només oferir peces d’alta qualitat amb les millors qualitats organolèptiques i nutricionals. I per aconseguir-ho vam passar fins a 5 vegades per cada arbre per assegurar que cada peça s’agafa en el seu punt ópimo de maduració “. Durant els mesos freds i, un cop acabada la campanya es realitza la poda dels arbres, una activitat que s’ha de fer quan l’arbre no té fulles. Amb els raigs de sol de la primavera, els brots de les fulles es despleguen i les flors comencen a créixer en les puntes de les branques. Comença llavors el procés de pol·linització que culmina amb l’aparició dels primers fruits. Durant l’estiu, els fruits creixen i gradualment van canviant de color. A finals d’agost comencen a madurar i just abans de la collita arriben al lloc ideal d’dolçor.

Varietats de pomes

Es tracta d’una fruita ideal per prendre a qualsevol hora i encaixa en tot tipus de dietes gràcies a la baixa aportació calòrica i la seva riquesa en fibra, antioxidants, vitamines i minerals. La cultura popular diu que si es pren en dejuni és un poderós depuratiu natural.
  • Golden: és una fruita de pell suau i color groc brillant. La seva polpa és molt saborosa per la seva riquesa en sucre i és una de les varietats més consumides. És ideal per elaborar compotes o purés infantils, encara que també es menja fresca, pelada o amb pell. També s’utilitza per fer sucs o pastissos.
  • Royal gala: aquesta varietat té la pell brillant i amb estries vermelles o ataronjades sobre un fons de color groc verdós. Petita i irregular, la seva polpa és dolá, tendra, cruixent i consistent. Gràcies a la seva aroma i excel·lent sabor, en recomanem el consum en cru.
  • Fuji: molt popular al Japó, el tret més característic és la seva polpa densa i cruixent. Té una durada més llarga perquè l’època de recollida és tardana. De color groc i vermell, és molt atractiva visualment. Es consumeix en fresc, en compota, cuinada i rostida.
  • Red delicious: la seva pell és d’un suau vermell fosc, encara que de vegades es presenta en bandes sobres fons groc. Té una forma lleugerament allargada i la polpa és blanca, suau i sucosa. La pots prendre en cru, rostida i en compota.
Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Masia Moliner – Companys de viatge

Masia Moliner és una finca ubicada a Castellví de la...

  • Companys de viatge

Cal Pinela – Companys de viatge

Cal Pinela és una finca situada a Alguaire, Lleida, dedicada al cultiu...