Consells

Com prevenir les infeccions d’orina

Tant les infeccions d’orina com les infeccions per càndides són dos problemes molt comuns. Tot i que és habitual tractar-les amb antibiòtics, es poden solucionar de manera natural i una bona prevenció es converteix en el millor mètode per evitar-les.

La cistitis és una afecció tan molesta com comuna que tenen almenys el 60% de les dones en algun moment de la seva vida. Sabies que és aproximadament 50 vegades més corrent en dones que en homes? Això es deu, bàsicament, al fet que els òrgans genitourinaris femenins són interns i que la uretra és més curta, la qual cosa facilita l’ascensió dels bacteris fins a la bufeta.

Primer es produeix la colonització dels teixits preriuretrals (la part més externa de la uretra) i després els bacteris arriben a la uretra, s’adhereixen a les parets de la bufeta i proliferen internament.

Com prevenir la cistitis - Consells - Veritas

Com prevenir les infeccions d’orina

Les compreses convencionals (fetes majoritàriament de plàstic), l’ús de roba interior de teixit sintètic i els bikinis o banyadors mullats durant hores afavoreixen la proliferació d’aquestes infeccions.

Antibiòtics i efectes secundaris

La infecció d’orina es pot manifestar en diferents graus, des d’una lleu cremor en orinar fins a un dolor intens amb sagnat. Se sol tractar amb antibiòtics, ja que és produïda pel bacteri Escherichia coli (E. coli) i la recurrència és una preocupació important. Potser abordat aquestes infeccions únicament amb medicaments, sense plantejar canvis en l’alimentació i l’estil de vida (amb l’objectiu de mantenir una microbiota saludable) és el motiu pel qual les infeccions apareixen una vegada i una altra.

Els tractaments amb antibiòtics són eficaços immediatament, però també tenen efectes secundaris a mitjà/llarg termini, com ara infeccions per fongs.

Sabies que un problema de càndides també es pot manifestar amb llagues bucals? O que moltes dones es troben sempre cansades, apàtiques o desmotivades pot ser que tinguin un desequilibri de càndides?

Teràpia probiòtica

La medicina naturista hi pot ajudar de moltes maneres: amb acupuntura, plantes, alimentació i fins i tot teràpia probiòtica. Aquesta és una opció molt efectiva per prevenir i tractar les càndides. Prenent probiòtics es millora la biodiversitat de la microbiota i es força les càndides a conviure amb altres microorganismes i competir amb aquests pels nutrients. Això contribueix restablir l’equilibri de la flora vaginal i manté les càndides a ratlla.

Higiene suau i compreses de cotó ecològic

La càndida respon al sucre, la humitat i la calor. En cas de tenir una candidiasis activa cal evitar els protectors íntims i les compreses de cel·lulosa, ja que contenen plàstic, que reté la humitat, cosa que ajuda que proliferi. L’alternativa és fer servir compreses de tela o de cotó ecològic i mentre duri el brot no utilitzar tampons perquè és aconsellable que la menstruació baixi sola.

Quant a la higiene, no has d’utilitzar sabó als genitals perquè canvien el pH vaginal i poden causar irritacions, alterar la microbiota vaginal i eliminar la mucositat de protecció. El que millor neteja els genitals és l’aigua clara.

Descobreix què has de menjar quan tens la regla.

Contingut relacionat

  • Consells

Visc la regla, soc poderosa

El moviment "Visc la regla, soc poderosa" l'ajuda a descobrir...

  • Consells

Què menjar quan tens la regla

Sabies que el cos et demana vitamines i minerals específics...

  • Consells

Com calmar el dolor menstrual

Els dolors menstruals van associats a la regla de manera...

  • Consells

Emocions i cicle menstrual

Totes les dones experimentem canvis anímics durant el cicle menstrual...