Tècniques de cuina

Psyllium – Tècniques de cuina

A més d’estabilitzar el colesterol i regular les funcions intestinals, el psyllium té una gran quantitat de mucílags, cosa que el converteix en l’ingredient ideal per espessir masses de pastissos, lligar salses o donar estructura a hamburgueses o mandonguilles. Psyllium - Tècniques de cuina - Veritas Conegut també com a herba pucera, el psyllium és una planta herbàcia el fruit de la qual és una càpsula que tanca minúscules llavors, i és l’embocall d’aquestes últimes el que es consumeix en forma de pols. Es considera una planta medicinal gràcies a les seves propietats saludables (regula les funcions intestinals, estabilitza els nivells de colesterol i equilibra l’índex glucèmic), no conté cap matèria grassa i la seva taxa en proteïnes és relativament baixa. També destaca per contenir un 80% de fibra, que no és assimilada per l’organisme però que exerceix una acció laxant mecànica en el sistema digestiu. Psyllium - Tècniques de cuina - Veritas

Psyllium – Tècniques de cuina

A causa de la seva riquesa en mucílags té aplicacions molt interessants a la cuina i només cal incorporar-lo directament a masses humides o a líquids. Si el deixes reposar, adquireix una textura més dura i una miqueta elàstica, però recorda que es gelifica molt i per aquesta raó és aconsellable afegir-ne poca quantitat.

Pastissos molt esponjosos

A causa de la seva escassa concentració en proteïnes, el psyllium no pot reemplaçar els ous, però els seus mucílags li confereixen una extraordinària capacitat espessidora. No cal utilitzar-ne gaire quantitat: amb una o dues cullerades petites n’hi ha prou perquè els teus pastissos vegans quedin esponjosos.

Pa de llavors sense gluten

Prepara un deliciós pa sense gluten, de gust fort, típic de el pa alemany i súper nutritiu.
Psyllium - Técniques de cuina - Veritas
Recepta de pa de llavors sense gluten

Hamburgueses i mandonguilles perfectes

Igualment, pots fer-lo servir per donar estructura a hamburgueses o mandonguilles vegetarianes, veganes i fins i tot de carn si sols afegir-hi pa ratllat o farina de blat. D’altra banda, és perfecte per proporcionar consistència al pa de civada o fajol, preparar cremes vegetals i lligar salses. En aquest últim cas, recorda posar-ne poca quantitat perquè absorbeix molt líquid.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Pa de llavors sense gluten

Pa de llavors sense gluten, el millor del món, fornejat...

  • Tècniques de cuina

Agar agar – Tècniques de cuina

La xef Mireia Anglada t’explica com utilitzar a la cuina...

  • Tècniques de cuina

Amarant – Tècniques de cuina

L’amarant, un cereal amb un alt percentatge en proteïna. A...