Companys de viatge

Horta de Santa Clara – Companys de viatge

Sense conservants, sense additius, sense aromes artificials…, només verdures fresques i res més! Aquesta és l’essència dels patés ecològics Horta de Santa Clara, que faciliten la inclusió sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional. Lamentablement, aquesta gran iniciativa no tindrà continuïtat i els patés aviat es deixaran de produir, si bé encara en podràs gaudir durant un temps.

Patés artesans, ecològics i amb una finalitat social

Estem molt orgullosos dels nostres companys de viatge, amb qui compartim un objectiu comú: oferir la millor alimentació possible per a les persones i el planeta. Quan, a més, la manera de produir aquests aliments compleix una funció social, encara ens sentim més orgullosos. És el cas dels patés ecològics Horta de Santa Clara, que donen ocupació a persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional. S’elaboren amb verdures i hortalisses ecològiques acabades de collir i cuinades al forn o al vapor, per preservar-ne intactes el gust i els nutrients. A més, estan envasats en vidre sense additius ni conservants ni aromes artificials, tan sols amb unes gotes de llimona a manera de conservant natural.

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

La seva ha estat una història d’il·lusió, esperança i consciència social que va començar quan les germanes clarisses de Fortià (Girona) van cedir el monestir de Santa Clara i els seus terrenys a la Fundació Acollida i Esperança, amb el compromís que tinguessin un ús social.

“Ens vam entendre al moment perquè volíem el mateix: cuidar l’entorn de manera ecològica i facilitar la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i diversitat funcional”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Dos projectes, un mateix objectiu

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

En aquell moment eren dos els projectes que estaven sobre la taula: d’una banda, conrear verdures ecològiques als jardins del monestir i al mateix temps oferir llocs de treball a persones vulnerables; i de l’altra, convertir l’edifici en una residència per a adults dependents de menys de 65 anys. El primer ràpidament va veure la llum, enquadrat dins de les activitats del Centre Especial de Treball Mansol Projectes.

“L’èxit va ser tal que, a més de seguir amb l’hort, vam decidir fer patés i confitures vegetals amb el suport inestimable de Veritas. La companyia va acompanyar en el desenvolupament de la línia de patés, des de la preparació del producte fins al disseny de les etiquetes”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

La idea inicial era que tots dos projectes es retroalimentarien, compartint subministraments i altres despeses.

“Lamentablement la residència no ha pogut tirar endavant per diferents motius i ens hem vist obligats a traspassar la gestió del monestir a la Fundació Mercè Fontanilles”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Malgrat que el propòsit de la residència continua en peu, les circumstàncies actuals dificulten que sigui una realitat a curt termini, per la qual cosa s’han interromput tant l’hort com la producció de patés.

El començament d’una gran amistat

Horta de Santa Clara - Companys de viatge - Veritas

Tot i així, els patés continuaran estant disponibles a Veritas durant un temps.

“Tenim l’esperança que no sigui un adeu, sinó un fins ara, però avui dia no és clara la continuïtat. Tanmateix, la valoració d’aquests anys no pot ser més positiva i ens sentim molt satisfets del camí recorregut al costat de Veritas: hem aconseguit tancar el cercle conreant verdures ecològiques i elaborant-ne patés”.

Josep Maria Lluch, director general de la fundació.

Avui els camins de les dues entitats se separen en l’aspecte comercial, però segueixen unides per la seva consciència social i els esforços per millorar el món on vivim.

Fins a un 96% de verdures fresques!

Sense gluten, sense lactosa, sense sucres afegits i aptes per a vegans, els patés Horta de Santa Clara estan certificats pel CCPAE i tenen un percentatge molt elevat d’hortalisses i tot just un toc d’oli d’oliva verge extra, llimona, espècies i sal, en la justa mesura per fer ressaltar el gust de l’ingredient principal.

Patés ecològics  - Companys de viatge - Veritas

Tots són excel·lents per dipejar, untar en torrades o acompanyar qualsevol plat.

  • Paté de calçots: conté un 96% de calçots. És un perfecte substitut del sofregit de ceba com a base de qualsevol plat.
  • Paté de carxofa: és molt ric en fibra i posseeix un 91% de carxofa. És ideal per menjar amb pa, una anxova per damunt i daus de tomàquet fresc.
  • Paté d’albergínies: elaborat amb un 93% d’albergínia negra resulta ideal per acompanyar un peix al vapor.
  • Paté de pebrot: té un color meravellós gràcies al seu 83% de pebrot vermell. Combina molt bé amb la brandada de bacallà i una mica de cibulet.
  • Paté de remolatxa i kale: amb un 94% de verdura, és el company perfecte per acompanyar amb un ou passat per aigua, fregit o per a preparar un ou dur farcit.

Trobaràs els patés de l’Horta de Santa Clara a la botiga online de Veritas.

Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Pomona Fruits, conreant un futur sostenible – Companys de viatge

En la mitologia romana, Pomona era la deessa dels arbres...

  • Companys de viatge

Garulo – Companys de viatge

Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a...

  • Companys de viatge

Biobel – Companys de viatge

Biobel és l'empresa de detergents ecològics que gestionen els germans...