Espinacs, una verdura amb una alta densitat nuticional
Famosos per donar superpoders al mític personatge de dibuixos animats Popeye, els espinacs són un aliment amb una alta densitat nutricional, ja que aporten una gran quantitat de vitamines, minerals i fibra en molt poques calories.
Espinacs ecològics
Els espinacs són unes fulles verdes molt saludables i nutritives, riques en fibra i en vitamines, com l’A, la C, i en minerals, com el ferro.
Origen
Procedents de Catalunya, pots trobar espinacs frescos i ecològics a granel a totes les nostres botigues durant els mesos d’octubre a maig, tot i que el seu moment òptim és de febrer a abril.
Destaquen pel seu contingut en compostos antioxidants, com les vitamines C i E, els β-carotens i la luteïna, que protegeixen les cèl·lules del dany oxidatiu.
Són rics en ferro no hem, una mena de ferro que procedeix del món vegetal. Encara que no s’absorbeix tan bé, el contingut en vitamina C dels espinacs en millora la biodisponibilitat.
Afavoreixen el trànsit intestinal gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen. D’aquesta manera, també ajuden a atenuar la sensació de sacietat i alenteixen el buidatge gàstric.
Nutrients principals (100 g de producte)
Vitamina C: 30 mg
Vitamina A: 542 μg
Fibra: 6,3 g
Proteínas: 2,6 g
Diferències entre ecològic i no ecològic
Els espinacs ecològics contenen nivells inferiors de nitrats a les fulles perquè en l’agricultura ecològica està prohibit fer servir pesticides i fertilitzants de síntesi química.
A més a més, són més nutritius perquè contenen més matèria seca i menys aigua i, per tant, es concentren més alguns nutrients actius, que arriben fins a un 70% més.
*Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la Nutrición Ecológica. De la molécula al plato (p. 516-519). València – Espanya, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.
Tradicionalment, les fulles d’espinacs es comercialitzaven fresques, però actualment també estan disponibles les opcions congelades, cuites (soles o combinades amb cigrons, per exemple) i com a part d’hamburgueses, farciments d’empanades o pasta farcida, entre moltes altres. Les pots fer servir per elaborar aquestes opcions o, també, les pots incloure fresques en amanides, pizzes o entrepans.