Diccionari d'aliments

Que no t’expliquin històries! Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles no només són delicioses, sinó que a més aporten diversos beneficis per a les persones. Les més saludables les trobaràs a Veritas: ecològiques, amb més sabor i de Huelva, de la mà del nostre proveïdor de confiança Flor de Doñana.

Les fruites vermelles, millor ecològiques - Campanya - Veritas

Diversitat de sabors, textures i colors

S’anomenen fruites vermelles o fruites del bosc aquelles espècies que es troben principalment en arbustos i que produeixen fruites molt petites, sucoses i de colors intensos com el morat o el vermell. El seu gust pot ser dolç o àcid. Aquest grup inclou: nabius, cireres, maduixes, groselles, gerds, mores, esbarzers, entre moltes d’altres.

Crumble de nabius amb poma - Recepta - Veritas
Crumble de nabius i poma
  • Maduixes: són una de les fonts més importants de vitamina C, fins i tot més que les taronges. També destaquen per la seva aportació en fibra, que les fa saciants i ideals en cas d’estrenyiment o de problemes amb el trànsit intestinal.
  • Nabius: a més de ser una font de fibra, són una de les fruites amb més contingut en antioxidants de diferents tipus. També aporten tanins, presents a la seva pell, i per això es recomanen per a la prevenció i el tractament de les infeccions urinàries.
  • Mores: són riques en fibra i una font de vitamina C i de vitamina E.
  • Gerds: aquestes fruites també són riques en fibra i vitamina C.

Les fruites vermelles, un tresor antioxidant

Les fruites vermelles destaquen perquè tenen un alt contingut en antioxidants. La seva pell conté substàncies polifenòliques com els flavonoides, les antocianines, els tanins i altres compostos que contribueixen a combatre el dany causat pels radicals lliures del cos, la qual cosa pot ajudar a reduir malalties cardíaques, degeneratives o el càncer.

Amanida de maduixes amb sal d'herbes - Recepta - Veritas
Amanida de maduixes amb sal d’herbes

Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles es mengen amb pell, per aquest motiu és millor que siguin ecològiques. El cultiu ecològic ens assegura que no estem consumint possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química, ja que aquestes restes s’acumulen a la pell de les fruites.

A més, les fruites vermelles ecològiques contenen menys aigua i més matèria seca, per tant, són més nutritives i saboroses.*

Les fruites vermelles, millor ecològiques - Campanya - Veritas

Segons la llista Dirty Dozen 2023,** elaborada per l’organització Environmental Working Group (EWG), les maduixes i els nabius no ecològics són de les fruites i verdures més contaminades per pesticides. En concret, la maduixa és la fruita que encapçala la llista. Així, segons les dades recollides l’any 2019 per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN),*** s’han trobat restes de fins a 37 pesticides diferents a les maduixes no ecològiques.

*Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (pàg. 447-448). València – Espanya, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.
**Les maduixes no ecològiques encapçalen la llista Dirty Dozen 2023 de les fruites i verdures més contaminades per pesticides (Environmental Working Group).
***Garcia, K.; Hernández K. (2021). Directo a tus hormonas: Guía de alimentos disruptores. Residuos de plaguicidas con capacidad de alterar el sistema endocrino en los alimentos españoles.

Saboroses i ecològiques, així són les fruites vermelles de Flor de Doñana

Flor de Doñana - Campanya - Veritas

Les maduixes, els nabius, els gerds i les mores de Veritas provenen de Flor de Doñana i estan cultivats d’una manera ecològica i sostenible. Els pots trobar a totes les nostres botigues tot just un dia després que s’hagin collit al camp.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Filet de vedella amb salsa de maduixes

Sempre relacionem les maduixes amb les receptes dolces, però realment...

  • Diccionari d'aliments

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Diccionari d'aliments

Que les maduixes siguin ecològiques sí que importa

Vermelles i molt saboroses, les maduixes són perfectes per elaborar...

  • Diccionari d'aliments

Els maduixots a la teva cuina

Els maduixots són més grossos, més vermells i de gust...