Diccionari d'aliments

Redescobrint l’espelta

L’espelta és un cereal de la família del blat comú que no ha estat manipulat genèricament i per això és més nutritiu, més gustós, més digestiu i menys al·lergogen que el blat. Es pot degustar de diferents maneres i a Veritas el trobareu en farina, cuscús, galetes, pasta, flocs, pa… Estem davant d’un avantpassat del blat que està considerat com l’origen de tota la gran família del blat tou, el cereal que des de fa mil·lenis alimenta gran part de la humanitat. Els primers testimonis sobre el seu cultiu es remunten a 7.000 aC, cosa que confirma que aquest cereal va acompanyar les primeres experiències agrícoles de l’home. D’uns anys ençà, l’espelta ha estat recuperada gràcies als seus alts valors nutritius, al seu sabor agradable i a la seva versatilitat a la cuina. Es pot utilitzar, com el blat comú, per elaborar pa, galetes, farines o cervesa. A més, molts metges la recomanen perquè han observat que quan els seus pacients deixen de menjar productes elaborats amb blat comú i incorporen els elaborats amb espelta, milloren les anomenades subal·lèrgies o símptomes que no tenien explicació aparent, com problemes de pell, cefalees, impossibilitat d’aprimar-se…

Redescobrint l’espelta

El gran valor de l’espelta és que no ha estat manipulada ni creuada amb altres espècies, i per això es considera un cereal pur. El fet de mantenir intacte el seu codi genètic original, li confereix una sèrie de propietats nutriconals que la situen per damunt del blat comú.
  • Alt percentatge de proteïnes, minerals i vitamines: pel que fa a les proteïnes, la taxa del blat és d’un 11.5% i la de l’espelta del 15%. encara que conté més percentatge de gluten que el blat, les persones amb dificultats d’assimilació digestiva del gluten la toleren bé. Això és perquè l’espelta no ha sofert cap tipus de manipulació.
  • Aporta els aminoàcids essencials: una qüestió molt important per a les persones vegetarianes que no obtenen aminoàcids de productes animals.
  • És un excel·lent aliment antiestrès: afavoreix el descans i la son, degut al seu alt contingut en magnesi (0.15%), deu vegades mñes del que aporta qualsevol altra varietat de blat.
  • Regula el trànsit intestinal: perquè té un alt contingut en fibra.
  • No conté colesterol: és rica en àcids grassos essencials que el cos necessita ingerir (perquè no els pot sintetitzar) i que són indispensables per al bon funcionament cerebral.
  • Estimula el sistema immunitari: gràcies als glúcids particulars mucopolisacàrids que conté i que juguen un paper important en la coagulació de la sang i estimulen les defenses.
Anima’t i prepara una cassola de verdures amb espelta i una carbassa farcida de cigrons i espelta.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Cassola de verdures amb espelta

Cassola de verdures amb espelta, un cereal altament energètic que...

  • Diccionari d'aliments

Carbassa farcida de cigorns i espelta

Carbassa farcida, un plat deliciós i reconfortant, perfecte per preparar...

  • Diccionari d'aliments

Crumble de caquis i peres

Crumble de caquis i peres, una recepta deliciosa per començar...