Diccionari d'aliments

A cada moment, el seu vi

Explora l’àmplia varietat de vins i caves ecològics que t’oferim, descobreix la diversitat dels seus sabors i troba el maridatge perfecte per a qualsevol celebració.

A cada moment, el seu vi - Diccionari d'aliments - Veritas

Els vins i caves ecològics que trobaràs a les nostres botigues estan elaborats amb raïm lliure de possibles restes de fertilitzants i pesticides de síntesi química. A més, en ser d’origen ecològic, la quantitat de sulfits residual és inferior a la dels vins no ecològics, mentre que les pràctiques agrícoles fomenten la biodiversitat. I si no vols consumir sulfits, també tenim vins sense sulfits.

Negre, el company ideal de carns i embotits

Es consumeix comunament amb carn vermella, embotit, formatge curat, arròs amb carn o gustos potents, peix blau i pasta amb salsa de tomàquet, i s’obté del most de raïm negre, que es premsa perquè en el most quedin les substàncies naturals (antocianines i tanins) que aporten color a la pell del raïm. Les varietats utilitzades solen ser cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre, garnatxa, pinot noir, sirà i cabernet franc. El temps d’envelliment en barrica i ampolla determina la categoria, i es poden obtenir brous joves, criances, reserves o grans reserves. Disposem de les millors marques de vins ecològics, provinents de regions molt apreciades, com DO La Rioja, Navarra, Penedès, Catalunya i Ribera del Duero.

Blanc, la millor parella de l’arròs i el peix

Tradicionalment maridat amb carn blanca, peix, marisc i arròs, com el risotto, s’elabora principalment amb raïm blanc, tot i que també es pot fer amb raïm negre, retirant-ne la pell abans de la fermentació per obtenir vins de baixa tanicitat (sequedat). Les principals varietats utilitzades són chardonnay, sauvignon, chenin blanc, muscat, pinot gris i garnatxa blanca. A més de blancs secs, tenim opcions afruitades i dolces, i són especialment populars els de Rueda, Penedès i DO Catalunya.

Rosat, un toc fresc per a amanides i pastes

És ideal per a pastes, amanides i arrossos i combina bé amb carn vermella, especialment si està feta a la brasa. Es produeix aixafant raïm amb pell negra, permetent un breu contacte amb el most abans de la fermentació, cosa que determina la intensitat del gust i el color. Entre la nostra oferta, destaquen els rosats de Catalunya amb DO Penedès i de Castella-la Manxa.

Brindem?

El brindis és un moment per agrair i celebrar, i quan alcem la copa per brindar solem fer-ho amb cava, un vi espumós que se sotmet a una segona fermentació després de ser embotellat. Reben aquest nom els elaborats a Espanya, els quals se certifiquen per la DO Cava, com a garantia de qualitat. Les varietats de raïm més utilitzades són macabeu, xarel·lo i parellada, i es classifiquen segons la criança i el contingut en sucres:

  • Mesos de criança en ampolla: cava de guarda (mínim 9 mesos), cava reserva (mínim 18 mesos), cava gran reserva (més de 30 mesos) i cava de paratge (mínim 36 mesos).
  • Contingut en sucres (grams per litre): brut nature (0-3 g/L), extrabrut (3-6 g/L), brut (màxim 12 g/L), extrasec (12-17 g/L), sec (17-32 g/L), semisec (32-50 g/L) i dolç (més de 50 g/L).

T’ha agradat aquest article? Aprèn més sobre vins.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits

En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...

  • Diccionari d'aliments

Cuixes de pollastre farcides

Cuixes de pollastre farcides, un clàssic dels àpats nadalencs i...

  • Diccionari d'aliments

Curri de salmó salvatge

A més de ser una gran font d’omega-3, el salmó...

  • Diccionari d'aliments

Com cuidar l’alimentació per Nadal

Les festes nadalenques, temps de celebració i retrobaments amb els éssers...