Nutrició i ciència

El cultiu ecològic redueix les emissions de carboni

La principal causa del canvi climàtic són les emissions de gasos d’efecte hivernacle i segons l’estudi “Producció ecològica mediterrània i canvi climàtic: estat del coneixement”, editat per Ecovalia, el cultiu ecològic ajuda a mitigar-lo perquè redueix les emissions de carboni, tant en superfície com en quilo de producte.

El cultiu ecològic redueix les emissions de carboni - Estudis - Veritas

El cultiu ecològic redueix les emissions de carboni

Entre els cultius ecològics que més contribueixen a reduir la petjada de carboni destaca l’olivar. Per cada quilo de producte, la disminució arriba al 100%, i fins i tot pot arribar a ser negativa. Aquest elevat segrest de carboni s’aconsegueix gràcies a l’aplicació de pràctiques basades en recursos de la mateixa finca: per exemple, la pinyolada de dues fases compostada aplicada com a esmena orgànica.

Si ens fixem en els fruiters cítrics, la minva de la petjada de carboni supera el 60%, sense tenir en compte el segrest de carboni, que pot compensar gairebé el 50% de les emissions; i en els fruiters no cítrics, la reducció mitjana és del 20% en fruiters i del 42% en subtropicals.

La fruita seca també se suma a aquesta tendència: en ametllers, la reducció és del 10%, en avellaners arriba al 37% i en garrofers les emissions són pròximes a zero. En el cas de la vinya, la disminució arriba al 33%, mentre que en els cereals d’hivern se situa en el 42%, i és interessant assenyalar que els cereals de varietats tradicionals poden aconseguir una petjada de carboni negativa en pràctiques ecològiques.

En lluita contra el canvi climàtic

Tal com revela l’estudi –realitzat per la Càtedra de Producció Ecològica Ecovalia-Clemente Mata de la Universitat de Còrdova– la clau d’aquestes importants reduccions radica en el segrest de carboni a través de la implantació de cobertes vegetals, les esmenes orgàniques i la reincorporació de restes de poda.

Igualment, s’ha observat que la majoria de les emissions provenen de l’ús de maquinària, per la qual cosa una reducció del conreu contribueix a l’estalvi de combustible i, per tant, a la reducció de la petjada de carboni. Així mateix, evitar la utilització de fertilitzants redueix les emissions d’òxid nitrós, alhora que altres pràctiques, com el reciclatge de residus de l’agroindústria, l’ús d’energies renovables i l’ús de varietats tradicionals, generen efectes positius significatius en la lluita contra el canvi climàtic.

El cultiu ecològic redueix les emissions de carboni - Estudis - Veritas

Consulta l’estudi complet “Producció ecològica mediterrània i canvi climàtic: estat del coneixement” de Ecovalia.

Vols conèixer més estudis sobre sostenibilitat i alimentació ecològica? Clica aquí.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Veritas aconsegueix reduir un 50% la seva petjada de carboni

A més de treballar per portar una alimentació saludable i...

  • Nutrició i ciència

Hem compensat la nostra petjada de carboni por segon any consecutiu

Som neutres en carboni! Des del primer dia, a Veritas...

  • Nutrició i ciència

Apostem pels envasos sostenibles

Rpet, materials compostables, alumini reciclable i vidre són els materials...

  • Nutrició i ciència

A Veritas tenim un clar compromís amb la sostenibilitat

Més enllà de proveir les llars amb productes saludables i...