Nutrició i ciència

Tomàquets ecològics, la millor elecció – Estudis

Els tomàquets ecològics tenen un gust autèntic i equilibrat i són ideals per menjar en amanides i com a complement de plats principals o, simplement, amb oli d’oliva verge extra ecològic i pa. A més a més, com que es conreen amb pràctiques de producció ecològica, tenen més fibra i gairebé el doble de vitamina C.

tomates ecológicos-artículo-veritas

El tomàquet és el fruit d’una planta pertanyent a la família de les solanàcies. El seu cultiu requereix temperatures adients, per això es recomana consumir-lo en temporada d’estiu, quan la seva textura i frescor el situen com un dels aliments bàsics d’aquesta època.

Els tomàquets i els aliments a base de tomàquet es consideren saludables per diverses raons: tenen una baixa aportació calòrica i de greix, no contenen colesterol, són una bona font de fibra, són rics en vitamina C i, gràcies a la provitamina A, es consideren una font extraordinària de licopè i carotenoides.

Els ecològics no contenen restes de pesticides ni adobs de síntesi química, que s’acumulen majoritàriament a la pell i, per tant, te’ls pots menjar sense pelar i beneficiar-te de tots els seus nutrients. A més a més, com que es conreen amb pràctiques de producció ecològica, afavoreixen el manteniment de la biodiversitat.

S’observa que el tomàquet de producció ecològica és lleugerament menys calòric, principalment perquè conté menys hidrats de carboni, i que presenta més contingut en matèria seca i un 19,6% més de fibra.

Pel seu contingut en sucres, el tomàquet ecològic també presenta una concentració més gran de sòlids solubles i, a més a més, també té un valor de pH més alt. Aquests valors fan que organolèpticament tingui un gust més equilibrat.

Els tomàquets ecològics tenen més capacitat per sintetitzar substàncies antioxidants, vitamina C i polifenols. De fet, s’ha observat que tenen un 48,2% més de vitamina C i un 40,94% més de polifenols. 

tabla tomaquets- diccionario d´aliments-veritas
Taula 1. Valor nutricional del tomàquet d’amanida, ecològic i no ecològic, collit en el moment òptim de maduració.

Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. 

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Per a gustos, tomàquets

El tomàquet és un aliment molt versàtil que podem fer...

  • Nutrició i ciència

El tomàquet, estrella de les teves receptes

Cru o cuinat, el tomàquet forma part de nombrosos plats...

  • Nutrició i ciència

Salsa de tomàquet amb verdures al forn Veritas

A Veritas disposem d’una àmplia gamma de conserves de tomàquet:...

  • Nutrició i ciència

Amanida de temporada amb albaricocs a la planxa

A banda d’afegir-hi nutrients, la fruita aporta un punt dolç...