Companys de viatge

Finca La Vall, fruites i verdures ecològiques i de proximitat

Situada a les Terres de l’Ebre, en un entorn privilegiat, la finca La Vall conrea la majoria de les verdures que tenim als nostres supermercats de Tarragona, Reus i Altafulla. La proximitat del camp fa que en tan sols 24 hores puguis gaudir d’unes verdures fresques i ecològiques.

Josep Mestres és enginyer tècnic agrícola i, després de diversos anys treballant en gestió forestal sostenible, va decidir començar un projecte de producció ecològica a la finca familiar que va fundar el seu besavi a Benifallet, a Tarragona.

“Tot i no venir de família pagesa, sempre he tingut interès per la terra i vaig decidir iniciar aquest projecte de producció ecològica perquè entenc que és l’únic model sostenible pel que fa a la biodiversitat i a la justícia social i econòmica”.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

A la finca La Vall s’han conreat cultius d’horta i fruita des de temps immemorials. L’espai ocupa tota una vall i és un espai natural protegit travessat pel riu Canaletes. A la part alta, hi ha un assut, possiblement d’origen romà, que antigament es feia servir per regar la finca juntament un pou amb sínia de la mateixa època. Així, aprofitant la derivació d’aigua del riu Canaletes i el suau pendent que tenen les terres dels vorals del riu, es podia regar tota la finca a través de canals de reg, fins al punt on es troba amb el riu Ebre. 

Actualment, el riu Canaletes també aporta l’aigua clara, pura i cristal·lina amb què es reguen els cultius que, juntament amb el clima de la vall i la fertilitat de la terra, fan que la qualitat de les verdures i les fruites que conreen sigui excepcional.

L’aigua del riu Canaletes és una aigua lliure de nitrats i qualsevol altre contaminant, ja que durant els 33 km de recorregut, desfila per entorns naturals gairebé deshabitats.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

La temperatura, l’entorn i l’aigua fan que hi hagi un ecosistema complet, ric i equilibrat, ideal per a la producció ecològica.

Tant el bosc de ribera com les pinedes mediterrànies que envolten els cultius aporten una biodiversitat que ens ajuda a mantenir els equilibris necessaris per a la producció agrària ecològica. En aquest equilibri, no només nosaltres ens beneficiem del ric ecosistema en què ens trobem, sinó que en formem part i el mantenim.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

A la finca La Vall combinen les pràctiques més tradicionals d’agricultura ecològica amb les noves tecnologies per facilitar els processos de producció. En aquest sentit, a més de portar a terme un procés manual de plantació i recol·lecció de les fruites i verdures, utilitzen les noves tecnologies per controlar l’aparició d’herbes adventícies.

Per una altra banda, reguen els camps per aspersió controlada o amb tubs de degoteig, en funció del tipus de cultiu.

Majoritàriament utilitzem l’aspersió, ja que gràcies al clima que hi ha, ajuda a controlar l’entrada dels trips i l’aranya roja, als quals no els agrada la humitat, sense que això ens generi problemes fúngics. La programació dels regs es planifica diàriament en funció de les necessitats mínimes d’aigua de cada cultiu.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

A més, disposen de plaques solars que els aporten l’energia necessària per al reg i altres necessitats energètiques. També tenen animals de pastura que milloren el cicle del carboni a les zones de producció d’arbres fruiters i col·laboren en l’equilibri ecològic de tota la finca.

Finca la Vall- companys de viatge-Veritas

La finca La Vall comparteix els mateixos valors que Veritas, per aquest motiu és el company de viatge que proveeix fruites i verdures de proximitat a les nostres botigues de Tarragona, Reus i Altafulla.

Des de l’inici del projecte, vam comptar amb Veritas per fer arribar els nostres productes als consumidors, i d’això ja en fa 10 anys! Hem arribat lluny i esperem continuar junts per molts anys, arribant més lluny encara. Amb el pas del temps, hem anat ampliant la gamma i el format de les verdures i fruites acabades de collir que oferim.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

A la finca La Vall hi ha 18 hectàrees de conreu de tota mena de verdures de temporada, com col kale, ceba, carbassons, tomàquets i enciams, entre d’altres, i algunes altres de conreu de fruita, com la magrana o el préssec.

La clau dels productes de temporada ecològics és que han estat conreats respectant els ritmes i els cicles de la natura, creixent i absorbint lentament tots els nutrients de la terra. És per aquesta raó, que els productes ecològics són més nutritius i tenen un gust genuí i inigualable.

Josep Mestres, enginyer tècnic agrícola i propietari de la finca La Vall.

L’equip de pagesos de La Vall es lleva cada dia per seleccionar aquelles peces que estan en el punt òptim de maduració per collir-les, condicionar-les i enviar-les directament a les nostres botigues de la zona. Fruites i verdures fresques i de temporada, que podràs gaudir només 24 hores després que s’hagin collit del camp.

Finca la Vall- companys de viatge-Veritas

La finca La Vall forma part del projecte de Veritas Fulla Verda, una xarxa de pagesos que tenen els camps a prop de les nostres botigues perquè les fruites i verdures que hi arriben siguin de temporada, fresques i acabades de collir. A més de la finca La Vall, que dona servei a les botigues situades als municipis de la província de Tarragona,  tenim altres productors per a la zona de Llevant i els supermercats d’Estepona, Bilbao, Gavà, Mallorca, Barcelona i l’àrea metropolitana. 

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

El cultiu ecològic redueix les emissions de carboni

La principal causa del canvi climàtic són les emissions de...

  • Companys de viatge

Cal Valls, pioners de l’alimentació ecològica – Companys de viatge

Les conserves de Cal Valls són fruit d’una extraordinària fusió...

  • Companys de viatge

Ecoama, amanides fresques de l’horta valenciana – Companys de viatge

De l’Horta de València arriben les millors amanides: fresques, ecològiques...

  • Companys de viatge

Kenshô, fermentats amb arròs del Delta – Companys de viatge

En ple Parc Natural del Delta de l’Ebre –entre arrossars,...