Companys de viatge

Cal Valls, pioners de l’alimentació ecològica – Companys de viatge

Les conserves de Cal Valls són fruit d’una extraordinària fusió de tradició, experiència i saviesa artesanal que permet mantenir intactes el gust i els beneficis nutricionals dels ingredients més frescos. A més, duen a terme tot el procés: des de la selecció de la llavor i el cultiu fins a l’elaboració final.

Cal Valls - Companys de viatge - Veritas

Cal Valls, pioners de l’alimentació ecològica

Si s’hagués de triar una paraula amb la qual associar Cal Valls, seria sens dubte respecte, perquè sempre han respectat les persones, la salut, la terra, els animals, els cicles de la natura, el medi ambient, el producte… La història familiar s’entremescla amb la de mateixa empresa i és llarga.

El meu avi, Manuel Valls Sanfeliu, va posar la primera llavor, interessant-se per la filosofia naturista, per temes de salut i fent hort ecològic per a consum propi; però va ser el meu pare, Manuel Valls, qui va començar a practicar l’agricultura ecològica a finals dels anys 70, en oposició a l’ús creixent de fertilitzants, herbicides i insecticides de l’època.

Rubén Valls, representant de Cal Valls

Anys després, amb la constitució del CRAE (Consell Regulador de l’Agricultura Ecològica), Manuel Valls va rebre el registre número u com a agricultor i el número dos va ser per a la seva empresa, Cal Valls, a Vilanova de Bellpuig, Lleida.

Més endavant vam obtenir el segell internacional Demeter, que certifica l’agricultura biodinàmica, un sistema de cultiu que aprofita totes les energies de la natura per potenciar la vitalitat de l’aliment.

Rubén Valls, representant de Cal Valls.

De la cuina de casa al mercat

En aquella època, la gestió ecològica de la fruita era molt complicada, per la qual cosa van optar per les hortalisses, que tampoc va resultar fàcil, perquè el clima sever de la plana de Lleida dificultava una producció constant durant tot l’any.

No obstant això, aquest obstacle va ser l’estímul per a la innovació, que ens va portar a elaborar i comercialitzar conserves, les mateixes que fèiem per a casa.

Rubén Valls, representant de Cal Valls.

Als anys 90, es van incorporar a l’empresa els fills de Manuel Valls –Dani, Maria i el mateix Rubén– i des de llavors no han parat de diversificar l’oferta, crear llocs de treball en zones rurals i lluitar per conservar l’entorn.

I quan Veritas va obrir les portes, vam ser dels primers proveïdors amb els quals van començar a treballar i ja no ho hem deixat de fer, participant en campanyes promocionals, programes de televisió, la revista, els dies mundials…

Rubén Valls, representant de Cal Valls.

Ingredients frescos de temporada

Elaboren la majoria dels seus productes en temporada per aprofitar la frescor de la matèria primera i mantenir-ne les qualitats nutricionals i organolèptiques

Procurem treballar amb ingredients frescos de proximitat, de manera tradicional i sense afegir-hi additius, ni tan sols els autoritzats per la normativa ecològica.

Rubén Valls, representant de Cal Valls.
Cal Valls - Companys de viatge - Veritas

Conserves artesanes

La gastronomia de Lleida és un culte a la manera de fer mediterrània i des de temps ancestrals han practicat l’art de la conserva. Un art que abracen a Cal Valls, oferint des de sucs de fruita fins a salses, melmelades i llegums cuits, passant per tota mena de conserves de tomàquet: sencer i pelat, triturat, salsa, puré, fregit… Han replicat els mètodes casolans dels seus avantpassats a nivell industrial, garantint sempre la màxima qualitat

Els sucs no s’elaboren de concentrats, sinó directament de la fruita espremuda, cosa que no és gens habitual; les conserves de tomàquet es fan al bany maria; el pebrot s’escaliva al forn de llenya; la melmelada és únicament fruita cuita triturada i endolcida amb xarop d’atzavara, i els llegums es couen en aigua i sal marina.

Rubén Valls, representant de Cal Valls.
Cal Valls - Companys de viatge - Veritas

Iniciatives per a un planeta més sostenible

La companyia defineix els seus propis objectius de sostenibilitat, i la seva lluita a favor d’aquesta és un camí d’esforços i compromisos.

Practicar l’agricultura ecològica ja és una manera de protegir el planeta; la totalitat del nostre residu orgànic es destina al compostatge i l’adob posterior de les finques; la proximitat ajuda a disminuir la petjada de carboni; estalviem molta aigua perquè ferm servir regs localitzats; l’energia elèctrica que consumim és 100% de fonts renovables –el 70% la produïm amb les plaques fotovoltaiques que hi ha al sostre de les nostres naus –; i tot i que procurem no malgastar, si tenim excedent el donem al Banc dels Aliments.

Rubén Valls, representant de Cal Valls.

Descobreix tots els nostres companys de viatge.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Ecoama, amanides fresques de l’horta valenciana – Companys de viatge

De l’Horta de València arriben les millors amanides: fresques, ecològiques...

  • Companys de viatge

Kenshô, fermentats amb arròs del Delta – Companys de viatge

En ple Parc Natural del Delta de l’Ebre –entre arrossars,...

  • Companys de viatge

Girolomoni – Companys de viatge

Espaguetis, macarrons, rigatoni, farfalle, fusilli…: a les nostres botigues pots...

  • Companys de viatge

Mūn Ferments, pioners en l’elaboració de kombutxa ecològic

El kombutxa ha conquerit el cor de moltes persones per...