Companys de viatge

Mün Ferments, el kombutxa amb menys sucre residual – Companys de viatge

El kombutxa de Mūn Ferments –comercialitzat com Kombutxa– s’elabora de manera totalment artesanal i sostenible amb ingredients ecològics. A més, tot i que és un producte que no està pasteuritzat, no requereix fred per conservar-lo i transportar-lo. El motiu és el mínim sucre residual que conté, gràcies al seu exclusiu sistema de fermentació.

Kombutxa, beguda sana, saborosa i sostenible

Kombutxa: la teva beguda sana, saborosa i sostenible

A Jordi Dalmau li va canviar la vida el dia que li van recomanar fermentats, i més concretament kombutxa, per tractar els símptomes associats a la síndrome de Gilbert que pateix. No obstant això, no aconseguia trobar kombutxa i, després d’investigar una mica, va decidir fer-se’l ell mateix per provar i va notar una millora espectacular:

«Continuo tenint síndrome de Gilbert, però des de fa sis anys no he tornat a prendre un ibuprofèn per al mal de cap».

Jordi Dalmau

La salut, la seva raó de ser

En veure que els seus amics li treien de les mans aquesta beguda casolana, va decidir comercialitzar-la sota el nom de Kombutxa.

Fan els kombutxes amb aigua filtrada i te verd lung ching, el més ecològic del món. A la infusió de te hi afegeixen sucre de canya ecològic i una colònia de llevats i bacteris (coneguda com a SCOBY), que fermenten la infusió ensucrada.

«La nostra prioritat és oferir un producte que ajudi a millorar la salut, un punt en què coincidim amb Veritas».

Jordi Dalmau

Un altre dels seus objectius era reduir al màxim el sucre residual, cosa que aconsegueixen gràcies a una fermentació que s’allarga fins a 40 dies.

«Tenim el kombutxa amb menys sucre residual del mercat, entre els 0,2 i els 1,8 grams per 100 mil·lilitres segons la varietat. També és l’únic que, sense estar pasteuritzat, no necessita nevera. Només un kombutxa carregat de sucre requereix fred per controlar la fermentació».

Jordi Dalmau

El valor dels fermentats

Després d’una primera fermentació, en què el sucre es transforma en àcids orgànics (els principals responsables de les propietats beneficioses del kombutxa), s’embotella i s’hi afegeix suc de fruita, herbes o plantes aromàtiques, sempre de cultiu ecològic, i es deixa fermentar per segona vegada. El resultat és una beguda dolça i àcida alhora, amb una suau bombolla natural que la converteix en un substitut saludable dels refrescos.

Per a tots els gustos

Kombutxa Mun Ferments - Companys de viatge - Veritas

Mūn Ferments ofereix diferents varietats de kombutxa, com la ja clàssica Ginger, amb gingebre i poma, que pots trobar a Veritas juntament amb la nova gamma que han llançat recentment (Mūn Kombucha), amb quatre gustos que són pur divertimento:

  • Original
  • Cúrcuma, amb suc de cúrcuma, gingebre i llimon
  • Fruites vermelles, amb suc de nabius i infusió d’hibisc
  • Gingebre i llimona, que combina la frescor de la llimona amb el toc atrevit del gingebre.

Unes propostes que s’uneixen a la Paleobirra, la no-cervesa que ja ha complert un lustre de vida, i la Paleobirra Lemon, amb suc de llimona

«Les envasem en vidre perquè és el material més segur i impedeix qualsevol transmissió de partícules nocives al contingut. És cert que utilitzar plàstic seria més fàcil, però la salut és el primer».

Jordi Dalmau
Jordi Dalmau fent el kombutxa
Jordi Dalmau fent el kombutxa

Els fermentats són clau per cuidar el sistema digestiu –a més de facilitar la desintoxicació del fetge i potenciar les defenses–, ja que tenen probiòtics naturals produïts durant la fermentació; tanmateix, el desconeixement d’aquest procés pot provocar objeccions davant un aliment colonitzat per microorganismes.

«Per evitar-ho, apostem per la divulgació en xarxes socials i patrocinem els tallers que Nerea Zorokiain, experta en fermentats, fa periòdicament a Terra Veritas».

Jordi Dalmau

Objectiu: reduir l’impacte mediambiental

Una vegada Mün Ferments va tenir la certificació del CCPAE, ràpidament va arribar a un acord amb Veritas. La companyia té una filosofia sostenible, que acompanya els valors de Veritas, ja que trien ingredients de la zona sempre que sigui possible, tots els seus empleats poden anar caminant a la feina, l’energia elèctrica utilitzada procedeix de recursos renovables, operen amb banca ètica, s’esforcen per minimitzar la petjada de carboni…

«El 2018 per fer un litre de Kombutxa utilitzàvem 5 litres d’aigua, el 2020 vam reduir la despesa a la meitat i enguany volem baixar dels 2 litres».

Jordi Dalmau

Cada gest compta i una cosa tan simple com que el seu te fermentat no necessiti fred implica un consum 180 vegades inferior de CO₂ que el d’un kombutxa que està a la nevera durant un any, que és el temps que dura una vegada envasat.

El kombutxa de Veritas

El kombutxa ecològic Veritas és una beguda probiòtica sense pasteuritzar amb innombrables beneficis saludables: si la prens en dejú, en potenciaràs l’efecte desintoxicant i si en beus un got abans o després dels àpats, les teves digestions milloraran.

Kombutxa Veritas

S’elabora artesanalment amb una infusió de te verd ecològic i està disponible en tres gustos diferents –llimona i gingebre, coco i fruites vermelles– i, en tots els casos, et sorprendrà el seu lleuger gust dolç, que aconseguim afegint-hi una suau infusió d’estèvia.

Descobreix altres històries dels nostres companys de viatge

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Fermentats imprescindibles per a la flora intestinal

Cada persona alberga una microbiota intestinal única, i el seu...

  • Companys de viatge

Cerveses artesanes i ecològiques

Les cerveses ecològiques fermenten de manera natural sense que hi...

  • Companys de viatge

Kenshô, fermentats amb arròs del Delta – Companys de viatge

En ple Parc Natural del Delta de l’Ebre –entre arrossars,...