Nutrició i ciència

Dirty Dozen: 12 raons per menjar eco

Cada any Environmental Working Group (EWG) publica una llista de les 12 fruites i verdures no ecològiques amb més pesticides: les Dirty Dozen. Per això, les fruites i verdures, val més que siguin ecològiques!

Dirty Dozen: 12 raons per menjar eco- Veritas

“La dotzena bruta” és una llista que recull les 12 fruites i verdures més contaminades per pesticides químics quan provenen d’agricultura no ecològica. El 2024, els aliments més contaminats són (en ordre de major a menor presència de pesticides):

  1. Maduixes
  2. Espinacs
  3. Col i fulles de mostassa
  4. Raïm
  5. Préssec
  6. Pera
  7. Nectarina
  8. Pomes
  9. Pebrots
  10. Cireres
  11. Nabius
  12. Mongeta tendra

Les fruites i verdures ecològiques estan lliures de restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i es produeixen mitjançant pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Els pesticides químics són compostos que s’utilitzen en l’agricultura no ecològica, que romanen, majoritàriament, a la pell de fruites i verdures i que provoquen diversos problemes de salut. En canvi, et pots menjar la fruita i la verdura ecològica amb pell perquè estan lliures d’aquestes i altres substàncies nocives. No te les descuidis i posa’ls al cabàs!

Dirty Dozen: 12 raons per menjar eco - Maduixa - Veritas

Vermella i sucosa, la maduixa no ecològica és la fruita més contaminada amb restes de pesticides i fertilitzants sintètics. Segons dades de 2019 de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), s’han trobat fins a 37 plaguicides diferents en maduixes no ecològiques*. D’altra banda, la maduixa ecològica té més matèria seca i menys aigua; i per aquest motiu, més nutrients i antioxidants. En aquest sentit, conté un 29% més de polifenols que les fruites de producció no ecològica**.

Més informació.

*Garcia, K. i Hernández, K. (2021). Directo a tus hormonas: Guía de alimentos disruptores. Residuos de plaguicidas con capacidad de alterar el sistema endocrino en los alimentos españoles. Ecologistas en acción.
**Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (p. 447-448). València: Sociedad Española de Agricultura Ecológica.
Dirty Dozen: 12 raons per menjar eco - Espinacs - Veritas

Aquesta hortalissa de fulla verda, quan és ecològica, com que no té residus de pesticides de síntesi química, conté nivells més baixos de nitrats a les fulles. En canvi, conté més antioxidants perquè té fins a un 70% més de clorofil·la*.

Més informació.

*Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (p. 516-519). València: Sociedad Española de Agricultura Ecológica.

Vols llegir més estudis? Consulta’ls al nostre fons documental.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Nutrició i ciència

Que no t’expliquin històries! Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles no només són delicioses, sinó que a...

  • Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica pot reduir l’exposició de les embarassades al glifosat

Científics de diversos centres de recerca dels Estats Units avaluen...

  • Nutrició i ciència

Els disruptors endocrins poden afectar la microbiota

Un estudi dut a terme per autors adscrits a centres...