Nutrició i ciència

Els disruptors endocrins poden afectar la microbiota

Un estudi dut a terme per autors adscrits a centres de recerca espanyols fa un repàs per la literatura científica a propòsit dels efectes en la salut de les persones que poden tenir els disruptors endocrins presents en els aliments.

Els disruptors endocrins poden afectar la microbiota - Nutrició i ciència - Veritas

La recerca mostra un dels molts motius pels quals l’alimentació ecològica pot contribuir a millorar la salut de les persones, ja que redueix l’exposició a aquest seguit de substàncies contaminants que poden alterar la microbiota intestinal.

Aquest estudi se centra a analitzar l’exposició alimentària a substàncies disruptores endocrines. Després d’examinar desenes de treballs previs, els autors reafirmen que aquestes substàncies poden originar una disbiosi microbiana, és a dir, una alteració de l’equilibri de la comunitat bacteriana de l’intestí, així com d’importants funcions que aquests bacteris exerceixen en l’organisme. En aquest sentit, els autors han associat aquesta mena d’alteracions a l’increment del risc de patir trastorns del metabolisme, com l’obesitat i la diabetis.

Així mateix, també s’ha estudiat que els disruptors endocrins són substàncies que poden causar alteracions en l’equilibri hormonal de l’organisme, de manera que poden arribar a afectar el sistema endocrí i causar trastorns reproductius, a més d’alteracions immunològiques, com al·lèrgies o malalties autoimmunitàries i, fins i tot, malalties neurodegeneratives i neuropsiquiàtriques. 

Els disruptors endocrins poden afectar la microbiota - Nutrició i ciència - Veritas

Els científics expliquen que la dieta és una de les principals vies per on arriben al nostre organisme aquestes substàncies tòxiques. Un exemple que exposen és el dels pesticides de síntesi química, que entren al nostre cos a través de les restes que trobem en els aliments produïts en l’agricultura no ecològica.

A més d’aquestes substàncies, els investigadors també citen altres elements presents en materials que poden estar en contacte amb els aliments, com ara els ftalats, presents en plàstics i altres materials que es fan servir en els envasos, o els bisfenols,que poden estar en el recobriment interior de moltes llaunes de menjar, entre d’altres.

Finalment, els científics van concloure que arran d’aquests estudis hauríem de fer un esforç per reduir l’exposició als disruptors endocrins per tal de prevenir possibles danys en la salut, i que l’alimentació ecològica podria contribuir a aquest fet.

FONT:
Calero-Medina L, Jimenez-Casquet MJ, Heras-Gonzalez L, Conde-Pipo J, Lopez-Moro A, Olea-Serrano F, Mariscal-Arcas M. Dietary exposure to endocrine disruptors in gut microbiota: A systematic review. Sci Total Environ. 2023 Aug.
ACCESSIBLE A:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37169193

T’ha agradat aquest article? Descubreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

L’albergínia ecològica, una verdura amb poder antioxidant  

De pell negra i carn blanca, l’albergínia és un aliment...

  • Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica pot reduir el risc de patir càncer de mama

L’estudi francès NutriNet-Santé apunta que l’ús de pesticides utilitzats en...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Nutrició i ciència

Neteja hepàtica: què és i com es fa?  

La neteja hepàtica és un mètode natural l’objectiu del qual...