Nutrició i ciència

‘Dirty Dozen’ 2025: els aliments més contaminats per pesticides

Les fruites i verdures, millor si són ecològiques! L’organització Environmental Working Group (EWG) analitza les dades del Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) i publica cada any una llista amb les 12 fruites i verdures no ecològiques més contaminades per pesticides: els Dirty Dozen.

Segons EWG, els espinacs són l’aliment no ecològic més contaminat per pesticides de síntesi química. La maduixa, la fruita que encapçalava la llista el 2024, dona pas a aquesta verdura de fulla verda que se situa al número u de la llista d’aquest 2025. D’altra banda, aquest any, les mores i les patates també s’incorporen als “dotze bruts”:

  1. Espinacs
  2. Maduixes
  3. Verdures de fulla verda, com el kale, la col i les fulles de mostassa.
  4. Raïm
  5. Préssecs
  6. Cireres
  7. Nectarines
  8. Peres
  9. Pomes
  10. Mores
  11. Nabius
  12. Patates
  • El 2023, la població espanyola es va exposar a través de l’alimentació a almenys 130 plaguicides, un 23% més que l’any anterior.
  • Dels 130 plaguicides detectats, 60 són substàncies no autoritzades per la Unió Europea.
  • El 10% dels aliments importats contenen plaguicides no autoritzats per la UE.

Les dades es recopilen a l’informe Directe a hormones (edició 2025), del grup Ecologistes en Acció, basant-se en els darrers resultats del Programa de Control de Residus de Plaguicides, de l’any 2023, recopilats per l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Les fruites i verdures ecològiques estan lliures de restes de pesticides i adobs de síntesi química i es produeixen a través de pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Els pesticides químics són compostos que s’utilitzen a l’agricultura no ecològica, els quals poden romandre, majoritàriament, a la pell de fruites i verdures i poden causar problemes de salut. En canvi, els vegetals ecològics són lliures d’aquestes substàncies nocives. No t’oblidis de posar-los a la cistella de la compra!

Consulta el nostre fons documental per saber-ne més sobre alimentació i pesticides.

Descobreix les fruites i verdures no dirty dozen en la nostra shop online.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Nutrició i ciència

Que no t’expliquin històries! Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles no només són delicioses, sinó que a...

  • Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica pot reduir l’exposició de les embarassades al glifosat

Científics de diversos centres de recerca dels Estats Units avaluen...

  • Nutrició i ciència

Els disruptors endocrins poden afectar la microbiota

Un estudi dut a terme per autors adscrits a centres...