Cada any Environmental Working Group (EWG) publica una llista de les 12 fruites i verdures no ecològiques amb més pesticides: les Dirty Dozen. Per això, les fruites i verdures, val més que siguin ecològiques!
Les Dirty Dozen
“La dotzena bruta” és una llista que recull les 12 fruites i verdures més contaminades per pesticides químics quan provenen d’agricultura no ecològica. El 2024, els aliments més contaminats són (en ordre de major a menor presència de pesticides):
Maduixes
Espinacs
Col i fulles de mostassa
Raïm
Préssec
Pera
Nectarina
Pomes
Pebrots
Cireres
Nabius
Mongeta tendra
Les fruites i verdures, per què és important triar-ne d’ecològiques?
Les fruites i verdures ecològiques estan lliures de restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i es produeixen mitjançant pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Els pesticides químics són compostos que s’utilitzen en l’agricultura no ecològica, que romanen, majoritàriament, a la pell de fruites i verdures i que provoquen diversos problemes de salut. En canvi, et pots menjar la fruita i la verdura ecològica amb pell perquè estan lliures d’aquestes i altres substàncies nocives. No te les descuidis i posa’ls al cabàs!
Les maduixes no ecològiques, la fruita més contaminada
Vermella i sucosa, la maduixa no ecològica és la fruita més contaminada amb restes de pesticides i fertilitzants sintètics. Segons dades de 2019 de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), s’han trobat fins a 37 plaguicides diferents en maduixes no ecològiques*. D’altra banda, la maduixa ecològica té més matèria seca i menys aigua; i per aquest motiu, més nutrients i antioxidants. En aquest sentit, conté un 29% més de polifenols que les fruites de producció no ecològica**.
*Garcia, K. i Hernández, K. (2021). Directo a tus hormonas: Guía de alimentos disruptores. Residuos de plaguicidas con capacidad de alterar el sistema endocrino en los alimentos españoles. Ecologistas en acción.
**Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (p. 447-448). València: Sociedad Española de Agricultura Ecológica.
Aquesta hortalissa de fulla verda, quan és ecològica, com que no té residus de pesticides de síntesi química, conté nivells més baixos de nitrats a les fulles. En canvi, conté més antioxidants perquè té fins a un 70% més de clorofil·la*.
*Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (p. 516-519). València: Sociedad Española de Agricultura Ecológica.