‘Dirty Dozen’ 2025: els aliments més contaminats per pesticides
Les fruites i verdures, millor si són ecològiques! L’organització Environmental Working Group (EWG) analitza les dades del Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) i publica cada any una llista amb les 12 fruites i verdures no ecològiques més contaminades per pesticides: els Dirty Dozen.
Els ‘Dirty Dozen’2025
Segons EWG, els espinacs són l’aliment no ecològic més contaminat per pesticides de síntesi química. La maduixa, la fruita que encapçalava la llista el 2024, dona pas a aquesta verdura de fulla verda que se situa al número u de la llista d’aquest 2025. D’altra banda, aquest any, les mores i les patates també s’incorporen als “dotze bruts”:
Espinacs
Maduixes
Verdures de fulla verda, com el kale, la col i les fulles de mostassa.
Raïm
Préssecs
Cireres
Nectarines
Peres
Pomes
Mores
Nabius
Patates
Sabies que…?
El 2023, la població espanyola es va exposar a través de l’alimentació a almenys 130 plaguicides, un 23% més que l’any anterior.
Dels 130 plaguicides detectats, 60 són substàncies no autoritzades per la Unió Europea.
El 10% dels aliments importats contenen plaguicides no autoritzats per la UE.
Les dades es recopilen a l’informe Directe a hormones (edició 2025), del grup Ecologistes en Acció, basant-se en els darrers resultats del Programa de Control de Residus de Plaguicides, de l’any 2023, recopilats per l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).
Les fruites i verdures, per què és important triar-les ecològiques?
Les fruites i verdures ecològiques estan lliures de restes de pesticides i adobs de síntesi química i es produeixen a través de pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Els pesticides químics són compostos que s’utilitzen a l’agricultura no ecològica, els quals poden romandre, majoritàriament, a la pell de fruites i verdures i poden causar problemes de salut. En canvi, els vegetals ecològics són lliures d’aquestes substàncies nocives. No t’oblidis de posar-los a la cistella de la compra!