A Veritas disposem d’una àmplia gamma de postres làctiques, les quals s’elaboren amb llet fresca i de proximitat entre la granja i la fàbrica, a més d’altres ingredients ecològics. Per això, hem volgut comparar l’etiqueta del nostre iogurt de maduixa amb la del mateix producte elaborat per una marca coneguda que podem trobar en un gran supermercat.
A simple vista, la llista d’ingredients de tots dos productes és diferent. La de la versió ecològica és més curta però, en revisar-ne la informació, podem veure que el iogurt ecològic aporta gairebé el doble de greixos totals i saturats. Això és perquè està elaborat a base de llet sencera de vaca; en canvi, la versió no ecològica es fabrica a partir de llet desnatada rehidratada, la qual aporta menys nutrients, com greixos, vitamines i altres, a causa que es perden durant el procés de desnatat i conservació.
Diferències entre el iogurt ecològic i el no ecològic
La versió no ecològica conté fins a un 33% més de sucres, procedents del sucre afegit, i menys proteïnes que l’ecològica. Com que aporta més greixos i proteïnes, el iogurt ecològic és més nutritiu i saciant, tot i que conté les mateixes calories que el no ecològic.
A més a més, el iogurt no ecològic conté nata afegida i gelatina per millorar la textura del producte final i aconseguir que sempre sigui igual. En canvi, els lactis ecològics de Veritas poden canviar lleugerament de gust, color o textura perquè no s’alteren aquestes característiques.
Iogurt ecològic Veritas
Alhora, com que és de producció ecològica, el nostre iogurt està elaborat amb més del 95% de les matèries primeres d’origen agrari ecològiques i no conté ingredients modificats genèticament ni additius artificials. La llet utilitzada és ecològica i procedeix de vaques criades en granges certificades, on tenen accés lliure a l’exterior, pasturen, complementen la seva alimentació amb pinsos ecològics i no són tractades sistemàticament amb antibiòtics.
D’altra banda, segons estudis realitzats per la Dra. Dolores Raigón en el llibre Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato, la llet de vaca ecològica aporta fins a un 16% més de calci que la no ecològica.1
Un envàs més sostenible
Pel que fa a l’envàs, el iogurt de marca blanca està envasat en plàstic, mentre que el de Veritas s’envasa en gotets de cartró amb certificació FSC, és a dir, procedent de boscos gestionats de manera sostenible, cosa que redueix l’ús de plàstic i la contaminació.
Ecològic
Ingredients: llet pasteuritzada de vaca* (origen: Espanya), sucre*, aroma natural de maduixa, ferments làctics. *Agricultura ecològica.
- Conté 4 ingredients.
- Aporta menys quantitat de sucre.
- Amb aroma natural.
No ecològic
Ingredients: llet pasteuritzada desnatada rehidratada (país de munyida: UE), sucre, nata, gelatina, ferments làctics, aromes i colorants (carmines i curcumina).
- Conté 7 ingredients.
- Està endolcit amb més sucre i conté gelatina i nata.
- Amb aromes i colorants artificials.
1Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (pp. 561-565). Valencia – España, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.