Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió
Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi? Per què triar-ne només un? Sigues el millor amfitrió, emporta’t un vi ecològic de cada i tingues sempre a mà l’opció perfecta.
Amb el final de l’any arriben les reunions familiars, d’amics i de feina, sempre acompanyades amb bon menjar i beure. El vi, que es produeix des del neolític, s’elabora aixafant raïm per obtenir-ne el most, que fermenta amb llevats. La maduració en bota depèn del tipus de vi que es vulgui fer.
És el més popular. S’obté del most de raïm negre i es premsa per conservar-ne els pigments i tanins, que hi aporten color. Segons l’envelliment, es classifica en jove, criança, reserva i gran reserva. Els tipus de raïm més comuns per elaborar-lo són cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre i garnatxa, entre d’altres.
El negre acostuma a acompanyar carns vermelles, embotits, formatges madurats, arrossos amb carn, peixos blaus i pastes amb salsa de tomàquet. Les nostres botigues ofereixen vins ecològics de regions reconegudes com La Rioja, Navarra, el Penedès i La Ribera del Duero.
Vi blanc
El vi blanc s’elabora majoritàriament amb raïm blanc, tot i que també es pot fer amb raïm negre si se’n treu la pellofa abans de la fermentació. Els raïms més comuns són chardonnay, sauvignon i garnatxa blanca. Aquest vi ha guanyat popularitat i es marida amb carns blanques, peixos, mariscos i arrossos com el risotto. Disposem de varietats seques, afruitades i dolces, i destaquen els vins amb DO Catalunya, Rueda i Penedès.
El rosat es produeix aixafant raïm negre i deixant-ne la pellofa en contacte amb el most per poc temps.
El color i gust depenen d’aquest contacte. Els nostres rosats provenen principalment de Catalunya (DO Penedès) i Castella-la Manxa.
Cava
El cava és un vi escumós que fermenta per segona vegada a l’ampolla. Només els productes elaborats a Espanya amb DO Cava tenen aquest nom. Els raïms més comuns són macabeu, xarel·lo i parellada.
A més a més, el cava es classifica tenint en compte la criança i el contingut en sucres:
Segons els mesos de guarda: el més jove és el cava de guarda (amb un mínim de 9 mesos en ampolla), seguit del cava reserva (mínim de 18 mesos en ampolla), el cava gran reserva (criança de més de 30 mesos en ampolla) i el cava de paratge (mínim de 36 mesos en ampolla).
Segons el contingut en sucres (grams per litre): brut nature (0-3 g/l), extrabrut (3-6 g/l), brut (màxim 12 g/l), extrasec (12-17 g/l), sec (17-32 g/l), semisec (32-50 g/l) i dolç (més de 50 g/l).
Recorda que els vins ecològics provenen de raïm sense fertilitzants ni pesticides químics, amb menys sulfits i seguint mètodes que afavoreixen la biodiversitat. I, a més a més, als nostres lineals també hi trobaràs opcions sense sulfits.
T’ha agradat aquest article? Aprèn més sobre vins.
Contingut relacionat
Diccionari d'aliments
Vins ecològics, retorn als orígens
L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...
Diccionari d'aliments
L’art de servir vi
Servir vi és tot un art, per això et donem...
Diccionari d'aliments
Com s’elabora un vi blanc?
Els vins blancs es poden produir a partir de diferents...
Diccionari d'aliments
Com s’elabora un vi negre?
Un vi negre llest per degustar ha de passar per...