Diccionari d'aliments

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi? Per què triar-ne només un? Sigues el millor amfitrió, emporta’t un vi ecològic de cada i tingues sempre a mà l’opció perfecta.

Amb el final de l’any arriben les reunions familiars, d’amics i de feina, sempre acompanyades amb bon menjar i beure. El vi, que es produeix des del neolític, s’elabora aixafant raïm per obtenir-ne el most, que fermenta amb llevats. La maduració en bota depèn del tipus de vi que es vulgui fer.

Vi Negre

És el més popular. S’obté del most de raïm negre i es premsa per conservar-ne els pigments i tanins, que hi aporten color. Segons l’envelliment, es classifica en jove, criança, reserva i gran reserva. Els tipus de raïm més comuns per elaborar-lo són cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre i garnatxa, entre d’altres.

El negre acostuma a acompanyar carns vermelles, embotits, formatges madurats, arrossos amb carn, peixos blaus i pastes amb salsa de tomàquet. Les nostres botigues ofereixen vins ecològics de regions reconegudes com La Rioja, Navarra, el Penedès i La Ribera del Duero.

Vi blanc

El vi blanc s’elabora majoritàriament amb raïm blanc, tot i que també es pot fer amb raïm negre si se’n treu la pellofa abans de la fermentació. Els raïms més comuns són chardonnay, sauvignon i garnatxa blanca. Aquest vi ha guanyat popularitat i es marida amb carns blanques, peixos, mariscos i arrossos com el risotto. Disposem de varietats seques, afruitades i dolces, i destaquen els vins amb DO Catalunya, Rueda i Penedès.

Vi rosat

El rosat es produeix aixafant raïm negre i deixant-ne la pellofa en contacte amb el most per poc temps.

El color i gust depenen d’aquest contacte. Els nostres rosats provenen principalment de Catalunya (DO Penedès) i Castella-la Manxa.

Cava

El cava és un vi escumós que fermenta per segona vegada a l’ampolla. Només els productes elaborats a Espanya amb DO Cava tenen aquest nom. Els raïms més comuns són macabeu, xarel·lo i parellada.

A més a més, el cava es classifica tenint en compte la criança i el contingut en sucres:

  • Segons els mesos de guarda: el més jove és el cava de guarda (amb un mínim de 9 mesos en ampolla), seguit del cava reserva (mínim de 18 mesos en ampolla), el cava gran reserva (criança de més de 30 mesos en ampolla) i el cava de paratge (mínim de 36 mesos en ampolla).
  • Segons el contingut en sucres (grams per litre): brut nature (0-3 g/l), extrabrut (3-6 g/l), brut (màxim 12 g/l), extrasec (12-17 g/l), sec (17-32 g/l), semisec (32-50 g/l) i dolç (més de 50 g/l).

Recorda que els vins ecològics provenen de raïm sense fertilitzants ni pesticides químics, amb menys sulfits i seguint mètodes que afavoreixen la biodiversitat. I, a més a més, als nostres lineals també hi trobaràs opcions sense sulfits.

T’ha agradat aquest article? Aprèn més sobre vins.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Vins ecològics, retorn als orígens

L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...

  • Diccionari d'aliments

L’art de servir vi

Servir vi és tot un art, per això et donem...

  • Diccionari d'aliments

Com s’elabora un vi blanc?

Els vins blancs es poden produir a partir de diferents...

  • Diccionari d'aliments

Com s’elabora un vi negre?

Un vi negre llest per degustar ha de passar per...