Comencem aclarint dubtes sobre la certificació ecològica!
Primera pregunta:
Què distingeix els productes ecològics?
Per comprovar que un producte alimentari és ecològic, t’has de fixar en si té el segell de l’Eurofulla. Aquest segell, atorgat per la Unió Europea, garanteix que ha estat produït o elaborat segons la normativa de l’agricultura i ramaderia ecològica, i que ha estat controlat durant tot el procés de producció, elaboració, envasament i comercialització.
En l’agricultura
• Els aliments són conreats sense adobs ni pesticides de síntesi química i, per tant, sense residus d’aquestes substàncies. • S’utilitzen mètodes preventius, a través de fitosanitaris naturals. • No estan autoritzats els cultius transgènics. • Es fa la rotació de cultius, que permet el manteniment de la biodiversitat.
En la ramaderia
• La carn ecològica prové de ramaderies certificades que garanteixen el benestar animal. • L’alimentació del bestiar es basa en la pastura lliure (mínim el 60%) i es complementa amb pinsos ecològics. • Els antibiòtics com a tractament preventiu no estan autoritzats.
En els productes elaborats
• Els aliments han estat transformats mitjançant tècniques que minimitzen la contaminació i les pèrdues de qualitat. • La llista d’additius autoritzats d’origen natural és limitada. • És obligatori un contingut mínim del 95% d’ingredients d’agricultura ecològica.
En els productes de drogueria o cosmètica
• No existeix un segell europeu públic i estandarditzat, per la qual cosa s’utilitzen segells privats com, per exemple, Ecocert o Ecolabel. Per això Veritas ha definit el seu propi criteri, seleccionant aquells productes no nocius per a la salut de les persones i del planeta.
Descobreix més respostes en la guia ABC productes ecològics.