Nutrició i ciència

La dieta ecològica redueix el risc de càncer de mama

Segons un estudi fet per científics francesos, el fet de seguir una alimentació ecològica redueix el risc de patir càncers com el de mama, pròstata, pell o limfomes.

La dieta ecològica redueix el risc de càncer de mama - Estudis - Veritas

L’estudi –conduït per científics lligats a entitats com l’Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica de França (INSERM) i publicat a la Revista de l’Associació Mèdica Americana (JAMA)– ha avaluat si l’alimentació ecològica pot tenir alguna incidència en una reducció del risc de desenvolupar càncer. Això estaria associat al fet que aquest tipus de dieta té moltes menys probabilitats de contenir substàncies perjudicials com els residus de pesticides.

Anàlisi de la freqüència de consum

Els investigadors han treballat sobre una mostra de població molt àmplia, de gairebé 70.000 ciutadans francesos adults. Van proporcionar informació sobre el seu grau de consum d’una sèrie de productes diferents (16 en concret) etiquetats com a ecològics i que eren fruites, verdures, productes lactis, carn, peix, grans, menjars preparats, cafè, te, xocolata, sucre i suplements dietètics.

La mostra s’ha dividit en tres categories (els que mai consumien aliments ecològics, els que en consumien ocasionalment i els que en consumien gairebé sempre). Els resultats demostren que hi ha una significativa reducció del risc d’alguns tipus de càncer entre les persones que eren consumidores molt assídues de productes ecològics. Així, durant el seguiment dut a terme s’han identificat 1.340 casos de càncer. Destaquen els de mama (459), pròstata (180), pell (135), colorectal (99), limfomes no Hodgkin (47) i altres limfomes (15).

La clau està en els pesticides

Entre les possibles causes de la reducció de risc, d’un 25% per a les persones que consumeixen amb més freqüència productes ecològics. Els autors subratllen una distinció entre els productes no ecològics i els ecològics en relació amb la presència de residus de pesticides en aquests. Apunten que “la prohibició de l’ús de pesticides sintètics en agricultura ecològica porta a una absència de contaminació en els aliments ecològics en comparació amb els no ecològics”.

S’observa un descens clar en el risc de patir certs càncers (de mama o limfomes) i no tant en altres tumors. En el cas del càncer de mama per a dones postmenopàusiques, el descens és d’un 34%. En el del limfoma no Hodgkin, d’un 86%; i per al conjunt dels limfomes, se situa en un 76%. També s’apunta al fet que fins i tot entre els individus que segueixen una dieta d’alta qualitat nutricional, però d’origen no ecològic, la ingesta més gran de productes contaminats amb residus de pesticides podria contrarestar, en part, el paper beneficiós de tals aliments.

MÉS INFORMACIÓ

Baudry, J. et al. JAMA Intern Med. Findings from the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. Association of Frequency of Organic Food Consumption with Cancer Risk. 2018;178(12):1597-1606.

ACCESIBLE A: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30422212

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948

http://www.medicosadventistas.org/wp-content/uploads/2018/09/JAMA-ORGANIC-CANCER-1.pdf

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Estudis científics sobre ingredients presents en els desodorants

Recopilació d’estudis científics sobre ingredients presents en els desodorants: sals...

  • Nutrició i ciència

Fer una dieta ecològica incrementa el metabòlit precursor del coenzim Q10

Fer una dieta ecològica podria beneficiar el sistema cardíac, protegir...

  • Nutrició i ciència

Seguim fent costat a les dones amb càncer de mama

L'any 2019 vam engegar la campanya “Aixeca la mà” amb...

  • Nutrició i ciència

Els beneficis dels aliments ecològics

Els beneficis dels aliments ecològics són notables, segons un estudi...