Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica permet un millor desenvolupament intel·lectual en les nenes i els nens

Menjar ecològic

L’alimentació ecològica afavoreix el desenvolupament cognitiu en la infància

Una dieta basada en productes ecològics aporta tots els nutrients necessaris perquè el cervell funcioni correctament i, sobretot, afavoreix el desenvolupament cognitiu en la infància. Aquesta afirmació la confirma un estudi publicat a la revista Environmental Pollution.

S’hi destaca que els nens i les nenes que mantenen una dieta ecològica treuen millors puntuacions en proves d’intel·ligència fluida i de memòria funcional, per tant, tenen millor capacitat per resoldre problemes i retenen més bé nova informació a curt termini.

L’estudi també remarca que aquesta associació podria deure’s al fet que els aliments ecològics són més rics en nutrients que els denominats fast food perquè tenen més àcids grassos beneficiosos per al nostre sistema, vitamines i substàncies antioxidants, de manera que afavoreixen les funcions cognitives en etapa de desenvolupament.

L'alimentació ecològica permet un millor desenvolupament intel·lectual en les nenes i nens en edat escolar

El camp d’estudi de la recerca

Els resultats es van obtenir dels tests que van realitzar 1.298 nenes i nens d’entre 6 i 11 anys de sis països europeus:

 • El Regne Unit
 • França
 • Espanya
 • Grècia
 • Lituània
 • Noruega

Durant la recerca es van tenir en compte 87 factors ambientals als quals aquestes nenes i nens van estar exposats durant l’embaràs. Durant la infància també es van tenir en compte 122 més.

L’estudi anomenat Early life multiple exposures and child cognitive function: A multicentric birth cohort study in six European countries ha estat publicat recentment per investigadors i investigadores de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per Fundació ”la Caixa”, i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA).

Pots llegir l’estudi aquí

Un nen menjant aliments saludables

A Veritas promovem l’alimentació ecològica des del 2002 perquè creiem que és el millor per a la salut de les persones i del planeta. Ens alegrem que estudis com aquest o dades com les publicades per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), que afirma que “el 34% dels aliments tenen residus de plaguicides”, confirmin el nostre propòsit de ser.

El 34% dels aliments tenen residus de plaguicides

El 2019 l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) va fer un estudi que va demostrar que entre les 2.314 mostres d’aliments preses el 34% contenien algun tipus de plaguicida.

L’estudi, fet a Espanya, també confirma que el 44% de les fruites i verdures analitzades contenien residus de plaguicides. Les maduixes són l’aliment més perjudicat, ja que s’hi van detectar 37 tipus de plaguicides, seguides de les pomes amb 35; els enciams, amb 34; els tomàquets, amb 32, i les mandarines i el raïm de taula, amb 23.

L’estudi també remarca que hi ha una important preocupació en el fet que els plaguicides són ingerits per les persones a través dels aliments i molts poden ser disruptors endocrins, és a dir, contaminants hormonals capaços d’alterar el sistema hormonal.

Contingut relacionat

 • Nutrició i ciència

Lucía Martínez: “discutir si embarassades o nens poden seguir una dieta vegetariana hauria d’estar superat”

Lucía Martínez, dietista-nutricionista experta en nutrició vegetariana, forma part d'una...

 • Nutrició i ciència

Reduïm l’IVA dels bolquers infantils

Actualment els bolquers infantils tenen un IVA del 21%, però...

 • Nutrició i ciència

10 aliments clau en la dieta infantil

10 aliments clau en la dieta infantil que pertanyen als...

 • Nutrició i ciència

Aliments per a nens esportistes

Hem preparat una selecció d’aliments per a nens esportistes, tenint...

 • Nutrició i ciència

L’obesitat infantil

L'obesitat infantil és una realitat: més del 40% dels nens...

 • Nutrició i ciència

Els pesticides en la dieta infantil

La dieta és la principal via d’exposició dels nens a...

 • Nutrició i ciència

Trucs perquè els nens es mengin les verdures

Les verdures tenen un paper fonamental en una dieta equilibrada,...

 • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics són més sans, nutritius i sostenibles

Els aliments ecològics són més sans, segons un informe publicat...