Nutrició i ciència

Obesògens, els enemics de la dieta

Diferents estudis científics revelen que els obesògens són un dels factor responsables de l’obesitat. Estem parlant dels disruptors endocrins, als quals quedem àmpliament exposats mitjançant els plàstics, els envasos, els pesticides… La millor manera d’evitar-los és consumir aliments ecològics, sobretot, fruites i verdures, dos dels productes més exposats a pesticides i químics en la agricultura no ecològica.

Obesògens, els enemics de la dieta

L’any 2010, la Casa Blanca va anunciar que s’estava enfrontant a una nova amenaça contra la salut i la seguretat dels Estats units. L’amenaça era a una classe de productes químics que provoquen que els americans siguin cada dia més grassos. Són els químics disruptors endocrins (EDC). El Grup de Treball de la Casa blanca contra l’Obesitat Infantil ha publicat l’informe “Resolent el problema de l’obesitat infantil en una generació”, en què s’assenyalen els EDC com una de les raons de l’augment de l’obesitat.

Per què guanyem pes?

Guanyat pes no depèn només de les calories que entren i de les calories que es cremen, com tampoc no podem afirmar que tota la culpa sigui del menjar ràpid i de la falta d’exercici. El sistema endocrí és un instrument de precisió que fàcilment pot desafinar-se. “Es creu que els obesògens actuen segrestant els sistemes reguladors que controlen el pes corporal”, afirma Frederick vom Saal, doctor en Medicina i catedràtic de la Biologia de la Universitat de Missouri. Així, els disruptors endocrins ens fan engreixar i, per això, les dietes per aprimar no funcione, ja que, tot i fer règim, no es disminueix l’exposició als obesògens.

12 fruites i verdures que sempre han de ser ecològiques

Segons ha calculat l’Environmental Working Group (EWG), podem reduir l’exposició als pesticides prop d’un 80% simplement escollint l’opció ecològica en el cas de 12 fruites i verdures que contenen els nivells de pesticides més alts. Api, préssecs, maduixes, pomes, nabius, nectarines, pebrots, espinacs, bledes, cireres, patates i raïm. Les pomes i les maduixes són dues de les fruites més ruixades de pesticides en l’agricultura no ecològica. Com que nou de cada deu pesticides dels més utilitzats són obesògens, és fonamental que les pomes i les maduixes siguin sempre ecològiques.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els pesticides alteren la microbiota intestinal

Els pesticides alteren la microbiota intestinal, i poden provocar diferents...

  • Nutrició i ciència

Els pesticides poden danyar el sistema nerviós

L’exposició simultània als pesticides pot danyar el sistema nerviós, segons...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques – Estudis

Les maduixes ecològiques es conreen sense pesticides ni substàncies químiques....