Nutrició i ciència

La dieta ecològica: un “antídot” contra els aliments més contaminats amb plaguicides

Segons les dades de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), un alt percentatge dels aliments no ecològics comercialitzats a la UE contenen residus de plaguicides sintètics1. A més, molts dels plaguicides més freqüentment detectats resulten ser disruptors endocrins, és a dir, substàncies capaces d’alterar l’equilibri hormonal de l’organisme.

La dieta ecològica - Nutrició i ciència - Veritas

En aquest sentit, un informe elaborat el 2021 per l’organització Ecologistes en Acció, prenent com a base dades de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), aportava també un llistat dels aliments que encapçalaven el top ten més contaminat amb aquestes substàncies tòxiques.

Eren, en concret, fruites i verdures com:

  • Maduixes, en les quals es van trobar 25 d’aquests diferents compostos.
  • Pomes (24)
  • Enciams (20)
  • Tomàquets (21)
  • Préssecs (15)
  • Raïm de taula (14)
  • Mandarines (19)
  • Taronges (15)
  • Peres (16)
  • Llimones (12)2

Tot i que les dades poden variar amb els anys per una sèrie de circumstàncies, els resultats, sens dubte, indiquen una tendència preocupant.

Per una altra banda, des de fa molt temps, institucions científiques de renom mundial com l’Endocrine Society alerten sobre el risc que suposa que, en molts aliments no ecològics, hi hagi presència d’aquests residus3. Un motiu central de preocupació és que la ciència adverteix que per a aquest tipus de substàncies no es pot establir un nivell de concentració que, per baix que sigui, es pugui afirmar que sigui clarament segur. Amb l’afegit que es tracta de substàncies que han estat associades als més diversos efectes sobre la salut.

La resposta és senzilla: optar per alimentar-se amb productes ecològics certificats, ja que la normativa de l’agroecologia exclou l’ús d’aquests plaguicides sintètics. Diverses investigacions científiques mostren que quan una persona passa de tenir una dieta convencional a una dieta ecològica, en pocs dies, els nivells de residus de plaguicides que hi ha en el seu organisme cauen espectacularment.

FONT: 
1EFSA (European Food Safety Authority) (2024). National summary reports on pesticide residue analyses performed in 2022. EFSA supporting publication 2024: 21(4): EN-8751. 270 pp. doi:10.2903/sp.efsa.2024.EN-8751 
2Ecologistas en Acción (2021). Directo a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores. Residuos de plaguicidas con capacidad de alterar el sistema endocrino en los alimentos espanyoles. Ecologistas en acción. https://www.ecologistasenaccion.org/wp-content/uploads/2021/05/informe-plaguicidas-2021.pdf 
3Bellanger M, Demeneix B, Grandjean P, Zoeller RT, Trasande L. (2015, abril). Neurobehavioral deficits, diseases, and associated costs of exposure to endocrine-disrupting chemicals in the European Union. J Clin Endocrinol Metab, 100(4):1256-66. doi: 10.1210/jc.2014-4323. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399309/

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Nutrició i ciència

Que no t’expliquin històries! Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles no només són delicioses, sinó que a...

  • Nutrició i ciència

Què són i com es regulen els productes elaborats ecològics?

Els productes ecològics elaborats són productes agraris vegetals i animals...

  • Nutrició i ciència

Tomàquets ecològics, la millor elecció – Estudis

Els tomàquets ecològics tenen un gust autèntic i equilibrat i...