El consum ecològic pot contribuir de manera molt notable a la conservació de la diversitat biològica
Un informe basat en multitud d’estudis científics conclou que l’agricultura ecològica augmenta la biodiversitat, tant en l’abundància com en la riquesa d’espècies.
En concret, l’informe se centra en l’efecte del consum ecològic a la biodiversitat en territoris de la Unió Europea que tenen diferents usos ecològics, com els agrícoles, els hortícoles i les pastures. Per fer-lo, van tenir en compte la riquesa dels éssers vius presents en els sòls, la diversitat d’hàbitats i de paisatges o el nombre d’espècies vegetals i d’aus.
Augment de la riquesa d’espècies
Les recerques revisades assenyalen que, de mitjana, l’agricultura ecològica pot fer augmentar la riquesa d’espècies prop d’un 30%, i situen aquestes pràctiques com “un mètode en què es pot confiar per augmentar la biodiversitat a les terres de conreu i ajudar a capgirar la disminució d’espècies que abans eren comunes”. En aquest sentit, s’observa que la varietat d’espècies de plantes augmenta entre un 20 i un 95% i, en concret, el nombre de plantes silvestres en un 95%.
Tot i això, segons els estudis analitzats, els resultats podrien ser encara més favorables, ja que una de les revisions mostra que en els camps ecològics hi pot haver entre un 68 i un 105% més d’espècies de plantes, les quals poden ser entre un 74% i un 153% més abundants.
Els insectes pol·linitzadors, els més beneficiats
Els insectes en què es troben unes dades més positives són els pol·linitzadors, ja que s’observa, de mitjana, un augment del 23% en els conreus ecològics. En concret, es detecta que l’increment de les abelles és, de mitjana, d’un 30%, i el de les papallones, d’un 18%. Pel que fa a l’abundància, la mitjana va ser d’un 26% més per al conjunt dels insectes avaluats, un 27% més en el cas de les abelles i un 59% més per a les papallones.
La causa de la presència més gran d’aquesta mena d’insectes és probablement que hi ha més disponibilitat de plantes amb flors als entorns d’agricultura ecològica, així com l’absència de l’ús d’insecticides.
Augment d’aus en els entorns agraris
Els estudis analitzats mostren que, de mitjana, en els conreus ecològics hi ha un 35% més d’ocells i que la seva abundància és un 24% superior. En aquest sentit, la diversitat més gran de plantes que caracteritza els conreus ecològics és un factor positiu. En particular, en el cas d’espècies com les aloses s’ha vist que en un entorn ecològic es veuen beneficiades per una flora silvestre més rica, a més d’haver-hi una vegetació que els serveix tant per a l’alimentació com per fer-hi el niu.
Factors de l’agricultura ecològica que afavoreixen la biodiversitat
Les pràctiques ecològiques no permeten l’ús de fertilitzants ni pesticides de síntesi química, els quals afecten molt greument la biodiversitat. A més a més, fan servir adobs naturals, que afavoreixen l’equilibri i la salut del sòl i, com a conseqüència, la diversitat de microorganismes. D’altra banda, també contribueixen a una qualitat més bona de l’aigua perquè eviten l’ús de químics que la poden contaminar. Finalment, la mida més petita dels camps ajuda a conformar un paisatge més divers, en mosaic, que n’afavoreix la biodiversitat, a més de conservar franges de vegetació espontània en els conreus que poden propiciar un control biològic, completament natural, de les possibles plagues, ja que aquestes franges serveixen de refugi per a espècies que les poden mantenir a ratlla.
Per tots aquests motius, el consum ecològic és una alternativa per a la conservació de la diversitat biològica.