Consells

Disruptors endocrins: què són i com evitar-los

Segurament has sentit parlar en moltes ocasions dels disruptors endocrins i de com en són de perjudicials. El motiu pel qual aquestes substàncies resulten tan perilloses és que es comporten com hormones sense ser-ho, cosa que confon l’organisme i altera el seu equilibri.

Els disruptors endocrins tenen afinitat pels òrgans i les glàndules amb activitat hormonal, com pits, ovaris, úter, tiroides o la pròstata en el cas dels homes. En funció de la quantitat a què estiguem exposades i la nostra sensibilitat, l’efecte serà més gran o més petit. Entre els diferents trastorns dels quals poden ser responsables hi ha:

 • L’arribada més d’hora de la primera menstruació.
 • Les regles abundants.
 • L’endometriosi.
 • La menopausa precoç.
 • Les alteracions de la funció tiroidal.
 • O fins i tot els càncers hormonals.

Molts d’aquests tòxics conviuen amb nosaltres des que naixem; d’aquí ve que l’exposició zero no existeixi i tots, en més o menys grau, hi estiguem en contacte. La bona notícia és que el cos és capaç d’eliminar-ne una certa quantitat a través de l’orina, la femta, la suor i fins i tot la sang menstrual, però com que no ho aconsegueix íntegrament, és imperatiu aprendre a minimitzar l’entrada d’aquestes substàncies nocives a l’organisme.

Rebutja els plàstics

Ampolla de plàstic - Disruptors endocrins - Consells - Veritas
 • Vigila amb el cafè take away. Els gots d’un sol ús tenen un recobriment plàstic que, en contacte amb el líquid calent, dissol part del seu contingut en la beguda. Per això, és millor optar per una tassa o un got de vidre.
 • No escalfis el menjar en tuppers de plàstic. Si sols utilitzar el microones, és millor que escalfis el menjar en un tupper de vidre o en un plat.
 • Ves amb compte amb les ampolles d’aigua que deixes al cotxe. Els pot tocar el sol o estar exposades a temperatures altes, dos factors que afavoreixen la dissolució del plàstic en l’aigua.

Menjar ecològic i higiene íntima sense tòxics

Els aliments ecològics sempre són l’opció més sana i sostenible, sobretot si els tries a granel o envasats en vidre. Quant als productes d’higiene íntima femenina, és important que siguin de cotó ecològic o de tela, tot i que també hi ha altres opcions igualment adequades, com la copa menstrual o les calcetes menstruals reutilitzables.

Aquest últim punt és especialment important per a les dones, tal com demostren les recerques que s’han dut a terme a la Universitat de Granada, liderades per l’equip dels doctors Enriqueta Barranco i Nicolás Olea. Els resultats indiquen que una de les principals fonts de disruptors endocrins són els productes d’higiene íntima, per la qual cosa triar productes respectuosos amb el planeta, i també amb el cos, pot ser un gest senzill, però amb una gran repercussió en la salut femenina. T’has parat a pensar alguna vegada quantes vegades menstrua una dona al llarg de la seva vida?

Text: Marta León. Alimentació i salut femenina.

Contingut relacionat

 • Consells

Visc la regla, soc poderosa

El moviment "Visc la regla, soc poderosa" l'ajuda a descobrir...

 • Consells

Què menjar quan tens la regla

Sabies que el cos et demana vitamines i minerals específics...

 • Consells

Higiene íntima ecològica i sostenible

Sabies que les compreses, els tampons i els protectors íntims...

 • Consells

Una compresa no ecològica feta amb un 90% de plàstic tarda 300 anys a biodegradar-se

Per què has de fer servir una compresa o un...