Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Un estudi francès dut a terme el 2021 revela que la dieta ecològica, a més de disminuir l’exposició a pesticides, redueix la probabilitat que les dones pateixin càncer de mama durant la postmenopausa.
Els autors de l’estudi van recollir dades de més de 13.000 dones postmenopàusiques, entre les quals n’hi havia 169 diagnosticades amb càncer de mama. Totes van completar un qüestionari durant diversos anys, sobre la freqüència de consum de certs aliments, bàsicament vegetals, diferenciant entre ecològics i no ecològics. Es van establir diverses categories de freqüència de consum de productes ecològics, que anaven des de les dones que en menjaven rares vegades a les que ho feien sempre, passant per les que ho feien la meitat de les vegades o sovint. I també es va estimar el nivell d’exposició a 25 principis actius pesticides.
La conclusió a la qual van arribar va ser que la més baixa exposició a pesticides sintètics estava associada a un inferior risc de càncer de mama postmenopàusic i que l’exposició més gran a pesticides estava vinculada a un risc molt més alt, específicament en casos de sobrepès i obesitat. En concret, en les dones amb menys exposició a pesticides sintètics el quocient de risc va ser de 0,57, la qual cosa implica un 43% menys de risc. Mentre que en aquelles més exposades al conjunt dels pesticides esmentats el risc era tres vegades superior, amb un quocient de 4,13.
Igualment, els científics van veure que els riscos de càncer de mama semblaven elevats respecte a l’exposició a la família de plaguicides organofosforats, un tipus d’insecticides molt emprats en agricultura no ecològica i els residus dels quals apareixen amb extraordinària freqüència en les fruites i verdures no ecològiques. Respecte als possibles mecanismes mitjançant els quals aquestes substàncies tòxiques poden propiciar el càncer de mama, s’esmenten les propietats cancerígenes d’alguns pesticides organofosforats que provoquen dany en l’ADN, la desregulació de l’apoptosi cel·lular, els canvis epigenètics, la interrupció de la senyalització cel·lular, l’estrès oxidatiu, etc.; sense oblidar els efectes de disrupció endocrina que poden estar lligats a la progressió d’un càncer dependent de les hormones, com és el de mama.
Pauline Rebouillat, Rodolphe Vidal, Jean Pierre Cravedi, Bruno Taupier-Letage, Laurent Debrauwer, et al. Prospective association between dietary pesticide exposure profiles and postmenopausal breast cancer risk in the NutriNet-Santé cohort. International Journal of Epidemiology, 2021, 50 (4), pp.1184-1198.
Vols conèixer més estudis sobre l’alimentació ecològica? Mira el nostre fons documental.
Si vols contribuir amb el càncer de mama, adquireix el nostre desodorant solidari i aporta el teu granet de sorra per la causa.
Una revisió de nombrosos estudis científics confirma que els aliments...
Investigadors francesos han dut a terme un estudi sobre la...
Actualment, el doctor Pere Gascón és al capdavant del Laboratori...
Segons un estudi fet per científics francesos, el fet de...