Diccionari d'aliments

5 formes de cuinar verdures

Oblida’t de les verdures insípides i avorrides i, seguint uns consells senzills, comença a gaudir d’un plat irresistible. Descobreix 5 formes de cuinar verdures.

5 formes de cuinar verdures - Aliments - Veritas

Habitualment, quan parlem de verdures se sol pensar en amanides o simples preparacions bullides. Avui et presentem diferents formes de preparar-les perquè les gaudeixis al màxim, amb les vitamines i els minerals intactes i amb un sabor realment increïble.

5 formes de cuinar verdures

  1. Bullides en aigua: és el mètode més corrent per cuinar les verdures, però una cocció excessiva els fa perdre fins a la meitat de les seves sals en l’aigua, tot i que podem recuperar-les si fem servir el líquid per elaborar sopes i salses. Si aquest és el cas, el millor és fer servir aigua embotellada, mai de l’aixeta sense filtrar. La proporció d’aigua adequada és de dos litres d’aigua per cada mig quilo de verdures. La quantitat de sal ha de ser d’uns 7 g per litre d’aigua. Les verdures, convenientment tallades, s’han d’afegir quan l’aigua està en plena ebullició perquè la pèrdua de nutrients sigui menor.
  2. Cuites al vapor: (que sempre serà breu) no implica modificacions químiques en els teixits dels vegetals, sinó únicament el reblaniment de les fibres. És a dir, modificacions físiques que faciliten l’acció dels sucs gàstrics durant la digestió. No obstant això, és important consumir les verdures immediatament després de ser cuinades.
  3. Fregides amb oli: aquest tipus de cocció pot provocar digestions lentes i difícils, sobretot si no es fa amb cura i es fan servir greixos reescalfats o descompostos per la calor. Perquè els aliments fregits adquireixin la textura i l’aspecte desitjats és molt important aconseguir una coagulació ràpida de la superfície. Així es formarà una cobertura aïllant que impedirà la penetració de la matèria grassa en l’aliment i l’oxidació de les vitamines al seu interior, alhora que evitarà la pèrdua dels principis nutritius.
  4. Rostides al forn o a la graella: normalment només es poden fer a la graella la carabassa, les patates i els moniatos, tal com antigament s’acostumaven a rostir sota les cendres. Al forn es poden cuinar pràcticament totes les altres hortalisses, que admeten innombrables preparacions: per exemple, farcides, com les albergínies, els pebrots, els carabassons, les cebes, etc.
  5. Estofades o guisades: l’estofat de les verdures, com el de les carns, es realitza a foc suau en una atmosfera carregada de vapor d’aigua. El vapor prové tant del líquid (brou o aigua) afegit a la preparació com de la mateixa aigua de l’aliment. Durant la cocció és imprescindible mantenir el recipient perfectament tancat perquè el vapor no s’escapi. Les millors verdures per preparar estofats són les endívies, la col, els naps, els cors de carxofa, etc. El temps necessari oscil·la entre 30 i 90 minuts, segons la varietat escollida.

Descobreix la nostra col·lecció de receptes amb verdures.

Pots trobar tots els productes d’aquest article a la botiga en línia de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Bruschetta amb tomàquet al forn i tàperes

Bruschetta amb tomàquet al forn i tàperes, un entrant tradicional...

  • Diccionari d'aliments

Zoodles de carbassó amb ajoblanco d’anacards

Zoodles de carbassó, uns divertits espaguetis vegetals que et permeten...

  • Diccionari d'aliments

Guisat de verdures d’arrel

Guisat de verdures d'arrel, fàcil i boníssim, escalfa l'organisme i...