Una guia elaborada per científics recomana l’alimentació ecològica a les dones embarassades
El document ofereix un seguit de pautes pràctiques per reduir l’exposició a substàncies perilloses durant l’embaràs, prioritzant aliments ecològics, evitant materials que alliberin tòxics i tenint cura de l’entorn on viu i treballa l’embarassada.
L’embaràs és una etapa de gran vulnerabilitat per al creixement del nadó. Durant aquest període, l’exposició a substàncies tòxiques pot interferir en el desenvolupament d’òrgans i funcions vitals del fetus. La ciència ha identificat el que s’anomena “finestres d’exposició”, moments clau en què els efectes de contaminants químics, fins i tot en concentracions baixes, poden generar alteracions duradores.
Davant aquest escenari, un grup de científics espanyols ha elaborat el manual “Contaminants químics ambientals presents en el dia a dia”, una guia de recomanacions per a dones embarassades i lactants per ajudar a reduir la seva exposició a compostos nocius, especialment a través de l’alimentació.
La importància de l’alimentació ecològica
Un dels principals consells de la guia és que cal incrementar el consum d’aliments ecològics, ja que tenen menys presència de plaguicides de síntesi química i additius artificials. A més a més, la guia recomana els productes de proximitat i de temporada, atès que acostumen a haver passat per menys processos de conservació i, per tant, contenen menys substàncies químiques que poden ser perilloses per a l’embaràs.
A més, la guia no només esmenta els beneficis de l’alimentació ecològica, sinó també altres consells per evitar l’exposició a compostos com metalls pesants, ftalats, bisfenols i compostos perfluorats, que poden ser presents en materials en contacte amb els aliments i en el medi ambient.
Contaminants persistents: un risc invisible
Tot i que molts contaminants van ser prohibits fa dècades, la seva persistència al medi ambient encara ara suposa un risc. Són presents a les terres i les aigües i, finalment, arriben a la cadena alimentària. D’altra banda, aquestes substàncies s’afegeixen als tòxics que no són prohibits i que encara es fan servir. Diversos estudis científics han comprovat la presència d’aquestes substàncies en placentes humanes i en la llet materna, que, tot i que continua sent l’opció més recomanada per alimentar el nadó, pot acumular contaminants lipofílics. En aquest sentit, els experts suggereixen reduir el consum de greixos animals, que poden concentrar quantitats més grans de toxines, i optar per aliments frescos i no processats.
El peix i els envasos, punts crítics
El peix de mida més grossa, com la tonyina vermella, el peix espasa o l’emperador, pot acumular alts nivells de contaminants tòxics, com el mercuri. Per això, se’n desaconsella el consum durant l’embaràs. Pel que fa als envasos de plàstic i llaunes de conserva, es recomana limitar-los per l’alliberament de bisfenols i ftalats cap als aliments. També s’aconsella l’ús d’estris de cuina fets de materials com l’acer inoxidable o el ferro, en comptes dels recobriments antiadherents, que podrien alliberar substàncies tòxiques.
Aigua, cosmètics i més: altres riscos a tenir en compte
La qualitat de l’aigua potable és un altre factor important. Es recomana filtrar l’aigua si no es té certesa de la seva qualitat i, en cas d’optar per aigua embotellada, preferir envasos de vidre. A més a més, l’exposició a contaminants no només prové dels aliments: productes de neteja, insecticides domèstics i cosmètics poden ser també fonts de risc.