Nutrició i ciència

Una dieta ecològica ajuda a evitar l’obesitat

Un estudi internacional sobre dieta ecològica i obesitat dut a terme el 2022 per investigadors de diversos països conclou que les persones que trien una dieta ecològica tenen menys risc de patir obesitat.

L’estudi fet a 104.488 participants, va trobar que el consum d’aliments orgànics s’associava amb una probabilitat reduïda de l’11% d’obesitat.

Una dieta ecològica ajuda a evitar l'obesitat

Científics pertanyents a centres de recerca de l’Índia, Txèquia i
els Estats Units han realitzat un estudi sobre si la dieta ecològica pot reduir el risc d’obesitat i la conclusió és que:

Els consumidors ecològics tenen menys risc de desenvolupar obesitat, la qual cosa pot ser una estratègia adequada per prevenir-la

Científics pertanyents a centres de recerca de l’Índia, Txèquia i els Estats Units.

Les substàncies tòxiques –com els pesticides– que són presents en els productes no ecològics “promouen riscos de toxicitat per a la salut, de manera que poden causar molts canvis metabòlics i endocrins subtils que, en conjunt, plantegen riscos a llarg termini, inclosa l’obesitat i els trastorns metabòlics”. Igualment, “els aliments ecològics es conreen majoritàriament lliures d’exposició química, la qual cosa redueix la possibilitat de problemes de salut”.

Els pesticides incrementen la grasa abdominal

L’anàlisi apunta que les fruites i verdures ecològiques posseeixen grans quantitats de fibra i difereixen de les no ecològiques perquè en aquestes es troben pesticides, antibiòtics i hormones, que “poden incrementar l’índex de massa corporal, el greix abdominal i la resistència a la insulina”.

D’altra banda, “la dieta ecològica pot aportar més vitamines, minerals, antioxidants o ingredients antiinflamatoris, la qual cosa s’associa a menys risc d’obesitat”; i contenen menys sucre a causa de la seva mida més petita, per la qual cosa les fruites ecològiques de dimensions inferiors podrien proporcionar
la mateixa quantitat de nutrients que les peces més grans que no són ecològiques.

Més informació

  • Akshaya Srikanth Bhagavathula, Kota Vidyasagar, Jagdish Khubchandani. Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Healthcare (Basel). 2022 Jan 26;10(2):231.

Vols saber-ne més? Consulta l’estudi complet.

¿Vols conèixer més sobre alimentació ecològica? Llegeix el nostre fons documental.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics són més nutritius

Una revisió de nombrosos estudis científics confirma que els aliments...

  • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics tenen més antioxidants

Quan la nostra dieta es basa en aliments ecològics es...

  • Nutrició i ciència

Els pesticides poden causar al·lèrgies alimentàries

Els pesticides poden causar al·lèrgies alimentàries, segons la investigació Al·lèrgies...

  • Nutrició i ciència

Com evitar les mancances nutricionals

Les mancances nutricionals apareixen quan els nivells de nutrients de...