Un estudi internacional sobre dieta ecològica i obesitat dut a terme el 2022 per investigadors de diversos països conclou que les persones que trien una dieta ecològica tenen menys risc de patir obesitat.
L’estudi fet a 104.488 participants, va trobar que el consum d’aliments orgànics s’associava amb una probabilitat reduïda de l’11% d’obesitat.
Científics pertanyents a centres de recerca de l’Índia, Txèquia i els Estats Units han realitzat un estudi sobre si la dieta ecològica pot reduir el risc d’obesitat i la conclusió és que:
Els consumidors ecològics tenen menys risc de desenvolupar obesitat, la qual cosa pot ser una estratègia adequada per prevenir-la
Científics pertanyents a centres de recerca de l’Índia, Txèquia i els Estats Units.
Les substàncies tòxiques –com els pesticides– que són presents en els productes no ecològics “promouen riscos de toxicitat per a la salut, de manera que poden causar molts canvis metabòlics i endocrins subtils que, en conjunt, plantegen riscos a llarg termini, inclosa l’obesitat i els trastorns metabòlics”. Igualment, “els aliments ecològics es conreen majoritàriament lliures d’exposició química, la qual cosa redueix la possibilitat de problemes de salut”.
Els pesticides incrementen la grasa abdominal
L’anàlisi apunta que les fruites i verdures ecològiques posseeixen grans quantitats de fibra i difereixen de les no ecològiques perquè en aquestes es troben pesticides, antibiòtics i hormones, que “poden incrementar l’índex de massa corporal, el greix abdominal i la resistència a la insulina”.
D’altra banda, “la dieta ecològica pot aportar més vitamines, minerals, antioxidants o ingredients antiinflamatoris, la qual cosa s’associa a menys risc d’obesitat”; i contenen menys sucre a causa de la seva mida més petita, per la qual cosa les fruites ecològiques de dimensions inferiors podrien proporcionar la mateixa quantitat de nutrients que les peces més grans que no són ecològiques.
Més informació
Akshaya Srikanth Bhagavathula, Kota Vidyasagar, Jagdish Khubchandani. Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Healthcare (Basel). 2022 Jan 26;10(2):231.