Diccionari d'aliments

Tes de tres anys, suaus i digestius

El te és, després de l’aigua, la beguda més consumida del món. La seva aroma, el seu sabor i els seus beneficis en són els motius principals. Avui et descobrim els tes de tres anys: te bancha i kukicha. El te és una infusió excitant d’origen asiàtic que procedeix de la planta Camelia sinesis o Thea sinesis, un arbust originari de les zones altes, càlides i humides del sud de la Xina. Té unes fragants flors de color crema similars a les del gessamí i unes fulles perennes de color verd fosc, amb les quals s’elabora el te. Els quatre tipus bàsics de te (blanc, verd, vermell i negre) procedeixen d’aquesta planta i només es diferencien pel tractament que reben. Les fulles del te negre s’assequen en part i s’espremen abans de fermentar-les i dessecar-les. Les del verd es tracten al vapor, es trituren i s’assequen. Les fulles del vermell es fermenten parcialment i el te blanc s’elabora amb els brots més joves de la planta.

Tes de tres anys, suaus i digestius

El te bancha i el kukicha són els anomenats tes de tres anys, ja que aquesta és la quantitat de temps que romanen a la planta del te abans de la seva elaboració. Tots dos són sotmesos al mateix procés fins a la separació final prèvia a l’envasament. Per preparar aquest tipus de te feu-ne bullir 2 cullerades soperes en un litre d’aigua durant 3 minuts, deixeu-lo reposar entre 5 i 10 minuts i filtreu-lo. Si només en voleu fer una tassa, feu bullir 3 minuts una cullerada de postres de te en una tassa d’aigua. Els nens en poden prendre amb pell de taronja, de mandarina o de poma i endolcit amb concentrat de poma, estèvia o xarop d’atzavara.

Te bancha

És el tipus de te més consumit al Japó, on s’ofereix als restaurants mentre s’està esperant el menjar. Es fa amb les fulles del te verd i només conserva el 0,5% de teïna, un fet que el converteix en un te no excitant.
  • Beneficis: és digestiu, diürètic i tonificant, i resulta una beguda formidable per vèncer la fatiga, ja que alcalinitza la sang. A més, aporta gran quantitat de vitamines i minerals (és especialment ric en calci, en conté més que la llet).

Te kukicha

S’elabora bàsicament amb les branques del te verd, i en tenir molt poques fulles (on es localitza la teïna), no és gens excitant i en pot prendre tothom, des de nens fins a malalts.
  • Beneficis: és digestiu i ajuda a alcalinitzar el metabolisme, alhora que equilibra els nivells d’acidesa, un fet que ajuda a prevenir moltes malalties.
Descobreix les propietats dels aliments i com utilitzar-los en la cuina a la nostra categoria “Diccionari d’aliments”.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Pla detox per començar l’any

Pla detox per començar l’any que t’ajudarà a reinicialitzar l’organisme....

  • Diccionari d'aliments

Els millors endolcidors

El sabor dolç és el que més adeptes té entre...

  • Diccionari d'aliments

Caputxino de xicoria amb nata de coco

Caputxino de xicoria amb nata de coco, una beguda tonificant...