Entrevistes

Silvio Elías: «El que et preocupa a tu també ens preocupa a nosaltres»

Aquest 2020 celebrem 20 anys! Per aquest motiu, entrevistem a Silvio Elías, cofundador de Veritas, perquè ens expliqui la visió de futur i l’evolució de la companyia durant tot aquest temps.

Silvio Elías, cofundador de Veritas - Entrevistes - Veritas

Silvio Elías, cofundador de Veritas

Fa 20 anys, Veritas va néixer amb l’objectiu d’oferir la millor alimentació possible al màxim nombre de persones, i contribuir alhora a preservar el món on vivim mitjançant un consum responsable. Pel camí han passat moltes coses i tota una generació de proveïdors, clients, companys… hem sumat esforços per continuar avançant en aquest primer i principal objectiu. I seguim avançant!

Vints anys. Un viatge que no sempre ha estat fàcil. Mirant enrere, què en treus, de tot plegat?

Que ha valgut la pena, que val la pena i continuarà valent la pena. El resum és “que bé que ens animéssim a fer-ho”, sobretot amb la poca informació que teníem. El camí ha estat ple de revolts, però estem molt satisfets perquè és un somni que s’ha pogut fer gran, s’ha pogut compartir. Quan un és emprenedor, aprèn que hi ha un moment que allò deixa de ser teu i passa a ser de molta gent, i no només del teu equip: dels teus clients, dels barris on ets, de la comunitat…, que transcendeix.

Ara l’alimentació ecològica es coneix molt més que fa vint anys i una de les raons és precisament per la feina de Veritas, no només per vendre els productes, sinó sobretot per explicar quina mena de productes ven. D’alguna manera heu creat els vostres propis clients.

En els negocis, una de les coses més complicades que hi ha és crear demanda: has d’explicar a algú que tens la solució d’un problema que no sap que té. I això és complicat: has de fer divulgació, pedagogia… Al principi, pensava que més que una empresa de serveis d’alimentació érem una empresa educativa.

Més de la meitat de la feina que fem no té res a veure amb comprar i vendre aliments, té a veure amb crear contingut de qualitat, rigorós, molt innovador per a la majoria de la gent, i compartir-lo perquè els serveixi com a input per decidir una cosa tan bàsica com què porto a casa meva i què em poso a la boca.

Silvio Elías, cofundador de Veritas

Quina cosa et fa sentir especialment orgullós dels últims vint anys?

Moltes. Tot el que sigui transcendir, tot el que queda és meravellós. I aquí hem construït una família de persones que s’ho han fet seu. No m’ho esperava. Hem construït un equip, una xarxa de proveïdors que ens han acompanyat i que han cregut en el que fèiem (i en què moltes vegades els valors han passat per davant del negoci) i moltes famílies i llars que s’han convertit en fans perquè hem generat confiança. No hi ha res més maco a la vida que generar confiança. Els clients saben que aquí ens mou fer les coses ben fetes, que som honestos, que no ens deixarem portar per altres qüestions de negoci –que també són lícites– i que ens mouen altres valors humans que tenen a veure amb l’amabilitat, la generositat o l’honestedat.

Avui en dia tenim molt clar que la majoria de decisions que prenem pel que fa als aliments que comprem tenen un impacte directe sobre la nostra salut i la del planeta, però vosaltres fa vint anys que ho esteu dient. Content d’haver tingut raó?

Fa vint anys estava cansat de ser l’avorrit i el pesat que anava explicant a tothom la importància del que feia. Al final vaig deixar de ser tan pesat i vaig pensar que alguns trigarien un any, dos o cinc, però que al final tots arribaríem allà mateix. Però no tinc la sensació de “jo ja ho deia”; em sento satisfet però, sobretot, penso que encara hi ha molt per fer.

A Veritas es fan moltes altres coses, a banda de vendre: campanyes per sensibilitzar, reduir l’IVA de determinats productes, ajudar els celíacs… No són obligatòries, ni molt menys, però les feu.

És una manera de ser. Hi ha empreses que, al final de l’any, decideixen tornar una part dels diners que han guanyat a la societat ajudant determinades organitzacions, el que s’anomena responsabilitat social corporativa.

Nosaltres vam decidir des del principi que no volíem funcionar així. Vam decidir que volíem incorporar al nostre ADN, al nostre dia a dia, com ens agradaria que fos el món: volem un món més amable, més generós.

Silvio Elías, cofundador de Veritas

Per què hem d’esperar a tenir benefici per compartir? A nosaltres, ser com som ens ha de portar el benefici i no ha de ser el benefici el que ens permeti després ser el que volem ser.

A la majoria de les zones de verdures de Veritas hi ha una part amb productes del dia, acabats de collir. Això deu ser una feinada espectacular.

El projecte “Fulla verda”. Treballem amb productors petits i propers, que estan a un radi màxim de 15 quilòmetres de les diferents botigues del país, i que cada dia fan l’esforç de collir i portar-ho a la botiga. De vegades passa que, en funció de la climatologia, surten pocs productes i és més car el transport que el que hi guanyem, però no ens importa perquè pensem que és important. Nosaltres estem contents, el client està encantat i el productor encara més, perquè el seu producte, que ha treballat amb tant d’esforç i amor, es ven en la seva màxima esplendor, ningú no l’ha fet malbé fent-lo passar per càmeres i venent-lo 48 hores després d’haver-lo collit.

Darrere d’un producte ecològic hi ha un esforç afegit que té un impacte en el preu.

Hi ha uns costos de producció més elevats: els que tenen a veure amb com es produeix hi seran sempre, però els que tenen a veure amb el volum es poden millorar.

Silvio Elías, cofundador de Veritas

Aquests últims els hem aconseguit portar pràcticament a zero, hem aconseguit dimensionar el producte eco de manera que el volum no sigui un problema. Que, per cert, quan obrim una botiga nova ens compliquem la vida i busquem productors nous de la zona, però, a canvi tenim un producte que pel que fa a determinats nutrients, sobretot antioxidants i polifenols, és superior i lliure de còctels químics. Els que valorem això hi donem molta importància, perquè està relacionat amb moltes patologies actuals. L’esforç és molt gran.

Posa-me’n un exemple Silvio Elías.

Per obtenir un litre de llet, una vaca frisona normal dona 20 o 22 litres de llet al dia i, en canvi, a una vaca d’explotació intensiva se n’hi treuen 63, el triple. La llet no pot ser la mateixa. A banda, la gent no sap que aquestes vaques tenen un cicle de vida molt curt i després de tres parts se solen sacrificar. Una vaca de ramaderia ecològica pot viure 10 anys i pot donar llet durant tot aquest període. Al final de la seva vida, aquesta vaca ha donat la mateixa llet, de més qualitat, i ha viscut molt menys estressada. Hem de mirar més enllà del curt terminisme en què ens trobem amb els aliments.

La inflació i la situació d’Ucraïna estan disparant els preus. Com ho resoleu, a Veritas?

L’ecològic viu una mica al marge d’aquesta situació; ho notem, és clar, però no tant. En els últims tres anys hem tingut encariment de preus i l’hem hagut d’assumir. Venim d’unes dinàmiques de guanyar en eficiències que ens han permès contenir molt els preus. Des de l’any 2019 fins aquesta tardor, estem per sota del 2%, quan la gran distribució està per sobre del 10%. És una bona notícia, perquè vol dir que és el millor moment per menjar ecològic a Veritas.

Ja no hi ha tanta diferència de preu i la diferència de qualitat continua existint.

Silvio Elías, cofundador de Veritas

Per on passa el futur de Veritas?

Com a agents de canvi, ens agradaria seguir generant impactes positius en les persones i el planeta. Com a empresa, el nostre futur passa per ser cada vegada més rellevants. Per ser la solució alimentària per tenir cura de la salut i per ajudar a sostenir el planeta i mitigar el canvi climàtic. Volem seguir establint una connexió emocional, perquè allò que et preocupa a tu també ens preocupa a nosaltres. I tot això sempre amb el somriure més gran possible a la cara.

Entrevista a Silvio Elías, cofundador de Veritas.

¿T’ha agradat aquesta entrevista amb Silvio Elías, cofundador de Veritas? Descobreix més entrevistes.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Nani Moreno: «L’alimentació saludable no és un sacrifici, sinó una oportunitat»

Des de la seva fundació el 2013, Menjadors Ecològics lluita...

  • Entrevistes

Marc vergés: “els greixos no només no ens engreixen, sinó que ens ajuden a aprimar-nos”

Parla amb passió i amb la convicció que la salut...

  • Entrevistes

Elena Maestre: “una alimentació saludable comença en allò que comprem”

Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...

  • Entrevistes

Esther Vivas: «La pagesia té nom de dona, però és un nom invisible»

Esther Vivas és autora de llibres com “Mama desobedient” i...