Entrevistes

Elena Maestre: “una alimentació saludable comença en allò que comprem”

Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de govern del Codinucat (col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya).

En aquesta entrevista ens explica com ha de ser una alimentació saludable i equilibrada.

Elena Maestre - Entrevistes - Veritas

Elena Maestre

Què us sembla la iniciativa “Provoquem un canvi” de Veritas?

Pensem que és un bon moment perquè diferents associacions i col·legis ens unim per aconseguir que els petits canvis que tots promovem desde de cadascun del nostres àmbits acabin sent petits canvis poderosos.

Provoquem un canvi

A Veritas volem canviar les lleis.
Sima-t’hi i aconsegueix els avantatges ara

Parlem dels canvis que podem fer pel que fa a l’alimentació, com prendre bones decisions en el moment de la compra

Una alimentació saludable comença en allò que comprem i que tenim a casa. Si la nostra decisió de compra no ha estat del tot correcta, ja sigui per falta de coneixement o d’oportunitat de trobar els productes, el que preparem a la cuina serà molt diferent.

Si tenim ultraprocessats als armaris, els nostres fills esmorzaran això; en canvi, si a la nevera hi ha producte fresc -fruita, iogurts-, això serà el que menjaran.

“Una alimentació saludable comença en allò que comprem i que tenim a casa.”

Elena Maestre

Això implica el punt de venda i les administracions, que han de donar eines als compradors perquè puguin decidir correctament

Hem de tenir els coneixements per saber quines són les opcions més saludables, però també hem de veure com posem això en una etiqueta perquè les persones ho puguem entendre.

L’última opció que s’ha provat i que ha quedat una mica en segon pla a causa de la pandèmia és el Nutriscore, un sistema que ens permet veure i comparar la qualitat nutricional dels processats.

“Ara mateix hi ha un problema amb els ultraprocessats. Si cada dia generes una bossa de residus de plàstic vol dir que segurament estás consumint massa ultraprocessats.”

Elena Maestre

I els supermercats, què poden fer?

És un tema complex. Es podrien presentar d’una manera més atractiva els aliments frescos i de proximitat, per exemple. Quan entrem en un lloc on les fruites, les verdures i el producte fresc en general estan molt ben presentats ens criden més l’atenció.

Quines són les decisions imprescindibles pel que fa a l’alimentació que s’haurien de prendre?

  1. Necessitem rebre informació basada en l’evidència, i això potser es podria fer des de l’escola.
  2. La promoció del producte fresc i de proximitat. Si tenim la informació i el producte al nostre abast, a partir d’aquí podem fer grans canvis.
  3. Cal tenir productes a preus raonables, un fet que és més complicat perquè han de ser preus raonables per als productors i per als consumidors.

I els problemes més urgents que hem de solucionar?

Ara mateix hi ha un problema amb els ultraprocessats. Si cada dia generes una bossa de residus de plàstic vol dir que segurament estàs consumint massa ultraprocessats.

Hi ha persones que tot el que mengen cada dia té més de sis ingredients en la seva composició, i això és un problema per la quantitat de sal, sucre i greixos poc saludables que acaben menjant sense adonar-se’n.

“Pot ser tan fàcil com menjar una cosa crua cada dia: una peça de fruita o verdura.”

Elena Maestre

Moltes vegades solem fer massa canvis de cop i acabem atabalats

És cert, tot i que hi ha coses que són molt senzilles. A la dieta mediterània tradicional, per exemple, hi ha el concepte del plat únic.

Hem estat un país relativament pobre i s’ha fet cuina d’aprofitament: es posava tot dins d’un plat, sobretot molts vegetals i pocs productes d’origen animal, acompanyats de crus, i sempre amb aliments de temporada.

Fer això és senxill, però en s sembla molt complicat perquè ja no sabem cuinar. El vapor i la planxa són les opcions que solem fer servir quan no sabem cuinar, però a molta gent no li resulten satisfactòries i acaben buscant opcions que ja vinguin fetes i que tinguin més sabor. I a partir d’aquí és quan entren a la cuina productes que hi poden tenir un lloc de maneral puntual, però no diàriament.

Per acabar…, un bon consell per començar a canviar, encara que sigui petit

Pot ser tan fàcil com menjar una cosa crua cada dia: una peça de fruita o verdura -un suc no compta-, perquè un cru ens aporta vitamines que no podem aconseguir de cap altra manera.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Raúl Sánchez: “Veritas fa un pas més i considera que la seva responsabilitat social corporativa passa per retornar a la societat el benefici que obté”

Raúl Sánchez fa 23 anys que treballa per a l'Associació...

  • Entrevistes

José Molina: “La cistella de la compra d’un celíac s’encareix 910€”

José Molina és president de l'Associació Celíacs de Catalunya, que...

  • Entrevistes

Aitor Sánchez: «en nutrició importa més el que no menges que el que menges»

Entrevista a Aitor Sánchez, nutricionista i autor del blog "Mi...

  • Entrevistes

Chloé Sucrée: “menjar de manera saludable no vol dir passar-se hores a la cuina”

Chloé Sucrée és la creadora de Biotiful Plan. Va començar...