Nutrició i ciència

Quinoa ecològica, la més nutritiva – Veritas

En comparar els grans de quinoa ecològica amb els no ecològics, la balança nutricional sempre s’inclina a favor de la primera, ja que té una densitat més gran de nutrients: per exemple, aporta el doble de minerals i un 15% més de proteïnes d’alt valor biològic.

Quinoa ecològica, la més nutritiva – Veritas

Quinoa ecològica, la més nutritiva

Està demostrat que la quinoa ecològica té una fracció més gran de nutrients que la no ecològica, pel fet que té un 5% més de matèria seca (figura 1). Així, és més rica en fibra (que ajuda a afavorir el trànsit intestinal, regula el colesterol i genera sensació de sacietat) i aporta més proteïnes, vitamines i minerals que altres cereals. Considerada un superaliment, els seus hidrats de carboni són de baix índex glucèmic i, quant als greixos, destaca la presència d’àcids grassos omega-3 i 6.

Quinoa ecológica, la más nutritiva - Estudios - Veritas

Proteïnes completes i aminoàcids essencials

El gra d’origen ecològic atresora uns nivells de proteïna gairebé un 15,5% superiors als que es troben en el no ecològic (figura 2), una proteïna d’alta qualitat perquè entre el 13,81 i el 21,90% d’aquesta, depenent de la varietat de la llavor, són proteïnes d’alt valor biològic, que inclouen tots els aminoàcids essencials, és a dir, els que l’organisme és incapaç de sintetitzar i ha de prendre de l’alimentació.

Quinoa ecológica, la más nutritiva - Estudios - Veritas

Si es confronta la proporció de proteïna i dels quatre aminoàcids essencials que marquen la qualitat (lisina, metionina, treonina i triptòfan), en 100 g de quinoa, arròs integral, blat de moro, blat i clara d’ou, la quinoa presenta els valors més alts (taula 1).

Quinoa ecológica, la más nutritiva - Estudios - Veritas

El doble de minerals

La quinoa té uns nivells de calci, ferro, potassi, magnesi, fòsfor, zinc i manganès superiors als que es poden trobar a l’arròs, el blat de moro o el blat. El més destacable és el contingut en calci, que s’absorbeix molt fàcilment per l’organisme i la ingesta del qual ajuda a evitar la descalcificació i l’osteoporosi. Quan s’analitza la concentració de minerals totals es constata que la dels grans ecològics duplica la dels no ecològics (figura 2). 

Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. 

Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Quinoa – Tècniques de cuina

Quinoa, un pseudocereal ric en proteïnes i minerals. De fet,...

  • Nutrició i ciència

Quinoa amb verdures – FastGood

Quinoa amb verdures, una recepta molt equilibrada i nutritiva que...

  • Nutrició i ciència

Cereals i llavors sense gluten

Els cereals i les llavors sense gluten són els millors...