En comparar els grans de quinoa ecològica amb els no ecològics, la balança nutricional sempre s’inclina a favor de la primera, ja que té una densitat més gran de nutrients: per exemple, aporta el doble de minerals i un 15% més de proteïnes d’alt valor biològic.
Quinoa ecològica, la més nutritiva
Està demostrat que la quinoa ecològica té una fracció més gran de nutrients que la no ecològica, pel fet que té un 5% més de matèria seca (figura 1). Així, és més rica en fibra (que ajuda a afavorir el trànsit intestinal, regula el colesterol i genera sensació de sacietat) i aporta més proteïnes, vitamines i minerals que altres cereals. Considerada un superaliment, els seus hidrats de carboni són de baix índex glucèmic i, quant als greixos, destaca la presència d’àcids grassos omega-3 i 6.
Proteïnes completes i aminoàcids essencials
El gra d’origen ecològic atresora uns nivells de proteïna gairebé un 15,5% superiors als que es troben en el no ecològic (figura 2), una proteïna d’alta qualitat perquè entre el 13,81 i el 21,90% d’aquesta, depenent de la varietat de la llavor, són proteïnes d’alt valor biològic, que inclouen tots els aminoàcids essencials, és a dir, els que l’organisme és incapaç de sintetitzar i ha de prendre de l’alimentació.
Si es confronta la proporció de proteïna i dels quatre aminoàcids essencials que marquen la qualitat (lisina, metionina, treonina i triptòfan), en 100 g de quinoa, arròs integral, blat de moro, blat i clara d’ou, la quinoa presenta els valors més alts (taula 1).
El doble de minerals
La quinoa té uns nivells de calci, ferro, potassi, magnesi, fòsfor, zinc i manganès superiors als que es poden trobar a l’arròs, el blat de moro o el blat. El més destacable és el contingut en calci, que s’absorbeix molt fàcilment per l’organisme i la ingesta del qual ajuda a evitar la descalcificació i l’osteoporosi. Quan s’analitza la concentració de minerals totals es constata que la dels grans ecològics duplica la dels no ecològics (figura 2).
Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València.
Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.