Diccionari d'aliments

A Veritas la patata és bruta per fora i neta per dins

La patata és un dels aliments més populars del món, ja que és una bona font d’energia. Rostides, fregides, cuites, farcides, en puré, guisades…, les patates es poden cuinar de mil maneres i són boníssimes! A Veritas disposem de patates procedents d’Espanya.

Bossa de patata blanca de 2 kg.
Preu exclusiu del Club Veritas. Oferta vàlida fins al 01/03/2023.
Dona’t d’alta al Club Veritas entre el 2/02 i el 1/03 i compra una bossa de 2 kg!
Entraràs automàticament en el sorteig per guanyar 1 de les 5 fregidores que sortegem.
Sorteig a mitjan març.

El valor nutricional de la patata

La patata és un ingredient imprescindible en les gastronomies de molts països gràcies a la seva gran versatilitat, però també al seu valor nutricional.

  1. Són una extraordinària font d’hidrats de carboni (energia) i quan la patata es cuina i es deixa refredar, aquests carbohidrats es tornen d’assimilació lenta (midons resistents), la qual cosa aporta energia de manera més estable i prebiòtics, que fomenten un microbiota saludable.
  2. És destacable la presència de vitamines del grup B, que contribueixen al bon funcionament de molts processos metabòlics, com la conversió dels aliments en energia, el manteniment en bon estat de la pell, el cabell i les mucoses, i a l’equilibri del sistema nerviós, entre d’altres.
  3. Atresora diferents minerals: principalment potassi, que ajuda a contrarestar l’excés de sodi, cosa que pot ajudar a regular la tensió arterial, i en menys quantitat, magnesi, calci, ferro i fòsfor.

La patata ecològica és més nutritiva: té menys aigua i més matèria seca

  1. La gestió ecològica no permet l’ús de transgènics i el seu cultiu afavoreix la biodiversitat. Així, les patates ecològiques es poden consumir amb la pell perquè estan lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química.
  2. Les patates ecològiques són més nutritives perquè tenen menys aigua (un 75,29%, mentre que les no ecològiques arriben al 82,68%) i un 42,67% més de matèria seca que la no ecològica i, per tant, més minerals*.
  3. Si ens centrem en l’aportació de potassi, el tubercle ecològic en conté un 41% més i en el cas del magnesi el percentatge arriba a ser un 185% superior; tots dos minerals intervenen en la contracció i la relaxació muscular i en l’estat d’ànim. I quant a polifenols, uns compostos antioxidants, la patata ecològica en té un 104% més que la no ecològica*.
* Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia de la Universitat Politècnica de València.

La patata, un aliment molt versàtil a la cuina

Bullides, al vapor, guisades, rostides o fregides, les patates tenen moltes possibilitats gastronòmiques, fins i tot es poden fer servir per elaborar purés, pastissos dolços i salats o per complementar i donar una textura més cremosa a purés de verdures i hortalisses.

Als nostres supermercats trobaràs patates blanques i vermelles. Més enllà del color de la pell, la principal diferència entre unes i altres és que les patates blanques tenen més midons que les vermelles. A més, també podem trobar que les patates blanques tenen una textura més farinosa, per això és ideal per fer purés i patates fregides. Les patates vermelles són ideals per bullir-les i menjar-les amb amanides o al vapor.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

La patata ecològica: menys aigua i més minerals – Estudis

Un dels principals motius per triar triar patates ecològiques en...

  • Diccionari d'aliments

Maneres sanes de cuinar les patates

Les patates són riques en potassi, calci, ferro i fòsfor,...

  • Diccionari d'aliments

Pollastre amb llimona i patates

Pollastre amb llimona! Impossible resistir-se a aquesta recepta nutritiva, saborosa...

  • Diccionari d'aliments

Amanida de patata i salmó amb quefir vegetal

Amanida de patata i salmó amb quefir vegetal, una versió...