Entrevistes

Odile Fernández: “hi hauria d’haver nutricionistes a totes les unitats d’oncologia”

Odile Fernández, és metge de família. Va tenir un càncer d’ovari amb metàstasi, amb una expectativa de vida del 5% al cap de cinc anys i del 0% al cap de deu.

Després del diagnòstic, va combinar la quimioteràpia amb un estil de vida saludable basat en una alimentació sana, exercici i meditació. I ja han passat deu anys i mig!

Odile Fernández - Entrevistes - Veritas

Odile Fernández

Què en sabem, avui dia, de la relació entre l’alimentació i la salut?

No sabem exactament quin percentatge pot jugar l’alimentació ni en el càncer ni en altres malalties. El que sí que se sap és que la majoria de les malalties cròniques -malaltia cardiovascular, depressió, diabetis o càncer- tenen un origen mediambiental.

S’estima que tenen una relació amb mals hàbits i que aproximadament l’alimentació hi té un pes d’un 40%, tot i que depèn de la malaltia.

“Està demostrat que la dieta mediterrània disminueix la incidència de càncer de mama entre un 30 i un 66&, el risc de mort prematura en un 30% i el risc de malaltia cardiovascular en un 33%”

Odile Fernández

Recomanes algun tipus de dieta?

S’ha d’apostar per una dieta mediterrània tradicional, basada en vegetals: fruita, verdura, llegum, fruita seca, plantes aromàtiques, oli d’oliva verge extra…

I reduir al màxim els ultraprocessats, els aliments ensucrats i la carn processada, alhora que es dona prioritat a la proteïna vegetal.

Està demostrat que la dieta mediterrània disminueix la incidència de càncer de mama entre un 30 i un 66%, el risc de mort prematura en un 30% i el risc de malaltia cardiovascular en un 33%.

Els productes ecològics hi tenen algun paper?

Cal triar sempre aliments frescos i fruita i verdura de proximitat, de temporada i, si pot ser, ecològiques: tenen més vitamines, acumulen menys metalls pesants i posseeixen més fitoquímics, que és el que estem buscant en els vegetals i que són substàncies que ajuden en la prevenció del càncer.

En el teu cas, quan vas començar a donar importància al que menjaves?

Jo vaig tenir un càncer d’ovari amb metàstasi, la quimioteràpia era pal·liativa i les meves expectatives de vida eran molt limitades.

Després del diagnòstic, vaig començar a pensar què podia fer com a metge i pacient per ajudar que aquesta quimio, en comptes de ser pal·liativa, fos curativa.

Vaig começar a investigar i a canviar els meus hàbits de vida, incloent-hi l’alimentació, l’exercici i la meditació. I sembla que funciona: l’expectativa de vida del meu càncer és del 5% al cap de cinc anys i del 0% al cap de deu. Així que està bé! Ja en porto deu i mig!

“Les fruites i verdures ecològiques tenen més vitamines, acumulen menys metalls pesants i posseeixen més fitoquímics, que és el que estem buscant en els vegetals i que són substàncies que ajuden en la prevenció del càncer”

Odile Fernández

Si parlem en concret de dieta i càncer, hi ha algun consell general o cada cas és diferent?


Efectivament, depèn de cada cas. Tanmateix, una dieta amb aliments de qualitat ajuda en el tractament perquè pot reduir-ne els efectes secundaris i millorar la qualitat de vida.

Per exemple, en qualsevol càncer, si hi ha una sarcopènia (pèrdua de massa muscular), l’esperaná de vida és molt inferior, però si es conseva el múscul l’esperaça de vida creix. Per conservar-lo, cal menjar sa i fer exercici. Al meu entendre, hi hauria d’haver nutricionistes i profesionals de l’activitat física a totes les unitats d’oncologia.

Perquè no hi hagi confusions, cal mantenir els tractament convencionals i afegir-n’hi d’altres

Per descomptat. No es pot curar un càncer només amb l’alimentació o recitant oracions. L’ideal és l’oncologia integrativa, que és un abordatge multidisciplinari, que inclogui el tractament mèdic convencional, però també l’alimentació, exercici físic i altres aspectes com massatges, psicoteràpia…

“Vaig começar a investigar i a canviar els meus hàbits de vida, incloent-hi l’alimentació, l’exercici i la meditació. I sembla que funciona: l’expectativa de vida del meu càncer és del 5% al cap de cinc anys i del 0% al cap de deu. Així que està bé! Ja en porto deu i mig!”

Odile Fernández

Hi ha algun suplement que es pugui dir que ajuda contra el càncer amb l’evidència suficient?

Sí, la vitamina D. Ajuda tant a l’hora de prevenir, com durant el tractament i després, per reduir el risc de recidiva.

Sabem que gran part de la població espanyola té dèficit de vitamina D i en el cas dels pacients amb càncer, gairebé el 90%. I si no es corregeix aquest dèficit, la supervivència a llarg termini és més difícil.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Marieta Fernández: “el risc del càncer de mama es pot prevenir en un percentatge alt”

Marieta Fernández és catedràtica de la Universidad de Granada i...

  • Entrevistes

Elena Maestre: “una alimentació saludable comença en allò que comprem”

Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...

  • Entrevistes

Carla Zaplana: “l’educació nutricional hauria de ser obligatòria a les escoles”

Carla Zaplana és una dietista-nutricionista especialista en alimentació plant-based. És...

  • Entrevistes

Chloé Sucrée: “menjar de manera saludable no vol dir passar-se hores a la cuina”

Chloé Sucrée és la creadora de Biotiful Plan. Va començar...