Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Cada cop més investigacions apunten als beneficis de l’alimentació ecològica en la possible relació amb la reducció del risc de desenvolupar càncer. Diversos estudis han analitzat de quina manera el consum d’aliments lliures de pesticides de síntesi química i altres substàncies tòxiques poden tenir un paper protector davant d’aquesta malaltia.
Un dels estudis més representatius sobre aquest tema el va fer l’Institut Nacional de la Salut i Recerca Mèdica de França (INSERM),1 que va analitzar els hàbits alimentaris de vora de 70.000 persones. Els resultats van mostrar que aquells que consumien productes ecològics amb més freqüència tenien un risc significativament més baix de patir limfoma no hodgkinià, amb una reducció de fins a un 86%, així com un 76% menys de risc per al conjunt de limfomes.
Un altre estudi rellevant,2 dut a terme sobre una mostra de milers de dones franceses, va mostrar que aquelles que seguien una dieta ecològica tenien una exposició significativament més baixa a pesticides, cosa que les vinculava a un 43% menys de risc de càncer de mama. D’altra banda, les dones amb més exposició a certs pesticides van tenir un risc de desenvolupar aquesta malaltia diverses vegades més gran, especialment en aquells casos amb sobrepès o obesitat.
Això suggereix que l’exposició a pesticides pot tenir un impacte directe en la incidència de càncer de mama, especialment en dones amb factors de risc addicionals.3
En aquest sentit, els investigadors dels estudis assenyalen que una de les principals raons per les quals els productes ecològics poden reduir el risc de càncer rau en l’exposició més baixa a pesticides sintètics.
A l’agricultura tradicional, els aliments acostumen a contenir residus d’aquests compostos químics, que s’han associat a diversos tipus de càncer. La prohibició d’aquests pesticides a l’agricultura ecològica porta a una contaminació més baixa o fins i tot nul·la dels productes ecològics. Aquest factor és fonamental, atès que aquests estudis apunten que l’exposició crònica a alguns pesticides, com els organofosforats, poden causar danys a l’ADN, desregulació en l’apoptosi cel·lular, canvis epigenètics, alteracions en la senyalització cel·lular o estrès oxidatiu, sense oblidar els efectes de la disrupció endocrina, que poden estar lligats a la progressió d’un càncer depenent de les hormones, com ara el de mama.
A més de ser lliures de pesticides i adobs de síntesi química, altres estudis4 també apunten que els aliments ecològics tenen un perfil nutricional superior, amb més contingut d’antioxidants i compostos bioactius que podrien actuar com a agents anticancerígens. Aquestes recerques han mostrat que certs productes ecològics, com ara les verdures i les maduixes, poden tenir propietats antimutagèniques més fortes que les seves contraparts convencionals, la qual cosa reforça encara més l’argument que una dieta ecològica podria tenir efectes protectors davant del càncer.
L’evidència científica suggereix que adoptar una dieta rica en productes ecològics podria ser una estratègia preventiva eficaç contra el càncer. Tot i que la reducció de pesticides de síntesi química és un factor clau, els beneficis addicionals dels aliments ecològics en termes del seu perfil nutricional també hi tenen un paper important. Per això, promoure el consum de productes ecològics podria ser una eina valuosa per a la prevenció d’aquesta greu malaltia.
Text: Carlos de Prada
T’ha agradat aquest article? Troba més.
Fonts:
1.Baudry, J. et al. Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk. Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study JAMA Intern Med. 2018;178(12):1597-1606.
2. Pauline Rebouillat, Rodolphe Vidal, Jean Pierre Cravedi, Bruno Taupier-Letage, Laurent Debrauwer, et al. Prospective association between dietary pesticide exposure profiles and postmenopausal breastcancer risk in the NutriNet-Santé cohort. International Journal of Epidemiology, 2021, 50 (4), pp.1184-1198. https://hal.science/hal-03170770
3. Rivero J, Henríquez-Hernández LA, Luzardo OP, Pestano J, Zumbado M, Boada LD, Valerón PF.Differential gene expression pattern in human mammary epithelial cells induced by realistic organochlorine mixtures described in healthy women and in women diagnosed with breast cancer.Toxicol Lett. 2016 Feb 4. pii: S0378-4274(16)30020-0.
4. Olsson ME, Andersson CS, Oredsson S, Berglund RH, Gustavsson KE. Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. J Agric Food Chem. 2006 Feb 22;54(4):1248-55.
Un recent estudi dut a terme per científics estatunidencs va...
L’estudi francès NutriNet-Santé apunta que l’ús de pesticides utilitzats en...
Una recerca francesa demostra que certs embotits no ecològics contenen...
Un estudi recent, publicat a la revista Science per científics...