Diccionari d'aliments

La xocolata pot convertir-se en un plaer molt saludable

La xocolata pot convertir-se en un plaer molt saludable si la triem amb un alt percentatge de cacau i la prenem amb moderació. La xocolata és, sens dubte, un dels aliments més atractius que existeixen. Si en busquem una amb una textura i un paladar extraordinaris, hem de fixar-nos en tres punts fonamentals:
 • Percentatge de cacau: les millors són les que contenen un elevat tant per cent de components de cacau (pasta i mantega). Cal parar atenció i triar-ne una que tingui com a mínim un 60% de cacau.
 • Matèria primera extraordinària: els ingredients que s’afegeixen durant l’elaboració de la xocolata són primordials. Per exemple, la vainilla de Madagascar sol incorporar-se als productes de més classe. Pel que fa el sucre (la finalitat és suavitzar-ne l’amargor) també és determinant, tot i que és preferible fer servir sucre de canya ecològic en lloc del blanc refinat i blanquejat.
 • Elaboració artesanal: un procés de qualitat que consisteix a remenar la xocolata líquida en una màquina entre dotze hores i set dies. Amb aquest procediment s’aconsegueix enriquie el gust, fer desaparèixer tot rastre d’amargor i obtenir una degustació més vellutada. Descobreix com treballen a Chocolates Blanxart.

La xocolata pot convertir-se en un plaer molt saludable

És molt energètica a causa del seu alt contingut en hidrats de carboni i greixos, els quals provenen sobretot de la manteca de cacau, que és l’oli que s’obté després d’esprémer les ametlles de cacau mòltes. A més, té efectes tonificants, gràcies a la presència de la teobrima, una substància estimulant del sistema nerviós. Pel que fa al poder antioxidant de la xocolata negra, es redueix o inhibeix quan s’hi afegeix llet. Tanmateix, i tot i que diferents estudis donen supoer a la tesi que el seu consum (principalment l’amarg) aporta beneficis per a la salut, la majoria d’especialistes recomanen consumir-ne amb moderació.
 • Amarga o negra: conté un mínim del 34% de cacau pur en la composició. A mesura que el percentatge s’incrementa, ho fa la qualitat del producte, i perquè es consideri d’alita qualitat ha de tenir almenys un 60% de cacau. Es caracteritza per portar poc sucre, just per millorar-ne el sabor.
 • Negra amb 100% de cacau: sense edulcorants, és el somni dels xocolaters més exigents, ja que una concentració tan elevada de cacau no és habitual i el resultat és una veritable delicatessen.
 • Negra amb sucre de coco: a més de ser deliciosa, ofereix els beneficis del sucre de coco, que augmenta menys els nivells de sucre a la sang que el sucre blanc o la mel, per exemple.
 • Amb llet: hi ha varietats que arriben a tenir un 50% de cacau, encara que en la majoria de casos sol ser d’un 20%. Ja que algunes xocolates no ecològiques reemplacen la mantega de cacau per greix vegetal i edulcorants artificials, és aconsellable optar per la versió ecològica.
 • Amb beguda vegetal: l’habitual llet de vaca ha estat substituïda per beguda d’ametlles per aconseguir la tradicional suavitat de la xocolata amb llet.
 • Cacau pur en pols: es pot endolcir al gust i és ideal per a rebosteria o per preparar una exquisida xocolata desfeta.
 • Cacau en pols amb panela: la panela és el suc de la canya que ha passat per un procés d’assecatge. En realitat, és el pas previ al sucre integral, que s’aconsegueix després de purificar-lo.

Contingut relacionat

 • Diccionari d'aliments

Coulant de xocolata i ametlles

Coulant de xocolata i ametlltes, unes clàssiques postres, cruixents per...

 • Diccionari d'aliments

La xocolata ecològica i els seus beneficis

La xocolata és el principal derivat del cacau i conté,...

 • Diccionari d'aliments

Chocolates Blanxart – Companys de viatge

Chocolates Blanxart es dedica a elaborar rajoles de xocolata mitjançant un...