La patata ecològica: menys aigua i més minerals – Estudis
Un dels principals motius per triar triar patates ecològiques en lloc de no ecològiques és la seva innegable superioritat nutricional. Destaquen per tenir potassi, un mineral essencial per al bon funcionament del cos.
Beneficis nutricionals de la patata ecològica
Saborosa i versàtil gastronòmicament parlant, la patata també és molt nutritiva gràcies al seu contingut en:
Proteïnes
Hidrats de carboni
Vitamines B6 i C
Fibra
Minerals, amb nivells destacables de calci, magnesi, fòsfor i, sobretot, potassi.
L’organisme necessita el potassi per a molts dels seus processos, ja que està implicat en:
La contracció muscular
La transmissió nerviosa
La bona marxa del ronyó i el cor.
Les patates ecològiques acumulen 636,32 mg de potassi per cada 100 g, i les no ecològiques, 451,17 mg, la qual cosa implica una aportació un 41% superior. En analitzar aquestes xifres, i considerant que la ingesta diària admissible de potassi per a una persona adulta és de 4.700 mg, veiem que si la patata fos l’única font de potassi en la dieta diària caldria consumir 300 g més de patata no ecològica per aconseguir la ingesta de la dosi necessària d’aquest mineral (figura 1).
Figura 1. Nivells de potassi en patates ecològiques i no ecològiques.
Posseeix gairebé un 40% més de midó
El midó és un carbohidrat complex present en les patates i quan és ecològica la seva proporció és d’un 18,45%, mentre que el percentatge que contenen les no ecològiques és d’un 11,33%, és a dir, que les primeres en sintetitzen un 38,59% més (figura 2).
Figura 2. Nivells de midó en patates ecològiques i no ecològiques.
Quan la patata es cuina al vapor conserva molt bé els micronutrients i si, una vegada cuita, es deixa refredar unes quantes hores l’estructura del midó es modifica i es forma l’anomenat midó resistent, un aliment prebiòtic que serveix d’aliment a la microbiota intestinal beneficiosa.
Molt nutritiva i la millor per fregir
És sabut que en els vegetals els nutrients s’aglomeren en la matèria seca, motiu pel qual és preferible que els seus nivells siguin alts. En la patata no ecològica la seva fracció és del 17,32% enfront del 24,71% de l’ecològica, la qual cosa significa que aquesta última és més nutritiva, però també que conté menys agua. En concret, un 75,29%, l’ecològica, i un 82,68%, la no ecològica; diferències que obeeixen al fet que es du a terme més fertilització nitrogenada en el cultiu no ecològic (figura 3).
Aquest contingut més baix en humitat és un gran avantatge a l’hora de fregir; com que hi ha menys aigua per eliminar, es necessita menys temps i energia per aconseguir el punt de fregit, cosa que equival a una millor eficiència energètica.
La teva aliada a la cuina
La seva diversitat a la cuina és espectacular tant si són les protagonistes de la recepta com si formen part de la resta dels ingredient o de la guarnició. El color de la pell és la millor guia a l’hora de cuinar:
Les blanques són perfectes per fregir
Les vermelles resulten ideals per fer-les al vapor o cuites
Les morades afegeixen un toc especial als teus plats
Font: M. D. Raigón – Dte. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi rural i Enologia. Universitat Politècnica de València.