En aquesta època de l’any, la reina és la cirera. Vermella, carnosa i dolça, es pot fer en una gran varietat de receptes. A més, aquesta fruita, rica en hidrats de carboni, destaca per l’aportació en antioxidants.
Cireres ecològiques
La cirera és una fruita que es menja en pell, per aquest motiu, sempre és millor que la mengis ecològica.
A Veritas tenim cireres fresques i ecològiques procedents de Catalunya, concretament de Tarragona, en totes les nostres botigues durant els mesos de maig i juny.
Propietats i valor nutricional1
És l’únic fruit d’os no climatèric, és a dir, que si es recol·lecta abans d’hora no madura fora de l’arbre.
Igual que altres fruits vermells, destaca per la seva aportació en antioxidants. En aquest cas antocianinas, les quals també són responsables del seu intens color vermell.
És rica en hidrats de carboni, principalment en sucres simples, que li atorguen el seu exquisit sabor dolç.
Aporta quantitats considerables de fibra, per la qual cosa contribueix a la millora del trànsit intestinal.
Nutrients destacats1 (100 g de producte)
Vitamina C: 12 mg
Folats: 34 mg
Fibra: 1,5 g
Proteïnes: 1,5 g
Diferències entre ecològic i no ecològic
Les cireres d’origen ecològic estan lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química. Com que aquests compostos es concentren majoritàriament a la pell, i tenint en compte que la cirera és una fruita que es consumeix sencera, sempre que sigui possible es recomana escollir-les d’agricultura ecològica per evitar aquests químics.3
Les cireres ecològiques aporten menys aigua i més contingut en matèria seca i contenen concentracions més altes d’antioxidants i altres nutrients interessants en l’àmbit nutricional, com la fibra (+273%), minerals com el fòsfor (+24%) o el magnesi (+20%) i més compostos antioxidants.3
Les no ecològiques formen part de la llista dels 12 aliments vegetals més contaminats per pesticides, en la qual ocupen el desè lloc.4
Fonts:
1Guía de alimentos y bebidas. Fundación Española de la Nutrición.
3Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 451-454). Valencia – España, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.
4EWG’s 2024 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce.
La cirera, pel seu gust i atractiu color, és una fruita versàtil que es fa servir en l’elaboració de salses, galetes, gelats, postres, etc. Per això, en dies calorosos, et proposem incorporar-la en batuts i acompanyar-la amb glaçons.
Per treure’n fàcilment el pinyol, punxa les cireres per la base amb un escuradents i, quan notis el pinyol, continua empenyent per arrossegar-lo cap enfora. Un cop sense, les bats amb llet, iogurt, quefir o les seves versions vegetals fins a obtenir un batut, i les combines amb llavors, fruita seca o altres fruites.