Diccionari d'aliments

La cirera, la fruita protagonista de la primavera

En aquesta època de l’any, la reina és la cirera. Vermella, carnosa i dolça, es pot fer en una gran varietat de receptes. A més, aquesta fruita, rica en hidrats de carboni, destaca per l’aportació en antioxidants.

Cireres- diccionari d´aliments-veritas

La cirera és una fruita que es menja en pell, per aquest motiu, sempre és millor que la mengis ecològica.

A Veritas tenim cireres fresques i ecològiques procedents de Catalunya, concretament de Tarragona, en totes les nostres botigues durant els mesos de maig i juny.

  • És l’únic fruit d’os no climatèric, és a dir, que si es recol·lecta abans d’hora no madura fora de l’arbre.
  • Igual que altres fruits vermells, destaca per la seva aportació en antioxidants. En aquest cas antocianinas, les quals també són responsables del seu intens color vermell. 
  • És rica en hidrats de carboni, principalment en sucres simples, que li atorguen el seu exquisit sabor dolç. 
  • Aporta quantitats considerables de fibra, per la qual cosa contribueix a la millora del trànsit intestinal.
  • Vitamina C: 12 mg 
  • Folats: 34 mg 
  • Fibra: 1,5 g  
  • Proteïnes: 1,5 g 
  • Les cireres d’origen ecològic estan lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química. Com que aquests compostos es concentren majoritàriament a la pell, i tenint en compte que la cirera és una fruita que es consumeix sencera, sempre que sigui possible es recomana escollir-les d’agricultura ecològica per evitar aquests químics.3
  • Les cireres ecològiques aporten menys aigua i més contingut en matèria seca i contenen concentracions més altes d’antioxidants i altres nutrients interessants en l’àmbit nutricional, com la fibra (+273%), minerals com el fòsfor (+24%) o el magnesi (+20%) i més compostos antioxidants.3
  • Les no ecològiques formen part de la llista dels 12 aliments vegetals més contaminats per pesticides, en la qual ocupen el desè lloc.4
Fonts:  
1Guía de alimentos y bebidas. Fundación Española de la Nutrición. 
3Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 451-454). Valencia – España, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.  
4EWG’s 2024 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce.  
Ensalada de trigo sarraceno, espinacas y cerezas- recetas-Veritas
Amanida de fajol, espinacas i cireres- receptes Veritas

La cirera, pel seu gust i atractiu color, és una fruita versàtil que es fa servir en l’elaboració de salses, galetes, gelats, postres, etc. Per això, en dies calorosos, et proposem incorporar-la en batuts i acompanyar-la amb glaçons.

Per treure’n fàcilment el pinyol, punxa les cireres per la base amb un escuradents i, quan notis el pinyol, continua empenyent per arrossegar-lo cap enfora. Un cop sense, les bats amb llet, iogurt, quefir o les seves versions vegetals fins a obtenir un batut, i les combines amb llavors, fruita seca o altres fruites.

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Aquesta primavera menja sa, menja ecològic

Durant la primavera, la natura ens ofereix verdures i hortalisses...

  • Diccionari d'aliments

Idees fàcils amb cireres

El seu intens color fosc i la pell brillant converteixen...

  • Diccionari d'aliments

Natilles de cireres

Natilles de cireres, unes delicioses postres de temporada que resulten...

  • Diccionari d'aliments

Sorbet de cireres i umeboshi

Sorbet de cireres i umeboshi, una recepta proposada per la...