Companys de viatge

Mūn Ferments, pioners en l’elaboració de kombutxa ecològic

El kombutxa ha conquerit el cor de moltes persones per ser un refresc amb molts beneficis per a la salut. La primera empresa que va començar a comercialitzar aquesta beguda mil·lenària ecològica i envasada en vidre a Espanya va ser Mūn Ferments, una marca que destaca pel seu compromís per la qualitat i, sobretot, per la salut de les persones.

Entrant a l’adolescència, en Jordi Dalmau va ser diagnosticat amb la síndrome de Gilbert, una afecció que fa que el fetge no desintoxiqui correctament. A mesura que va anar creixent, va intentar millorar-ne els símptomes, moltes vegades i sense èxit, fins que va conèixer el kombutxa. Era l’any 2013 i aquesta beguda encara no era gens coneguda a les botigues, per aquest motiu va decidir començar a elaborar-ne a casa.

Pocs dies després de beure kombutxa per primera vegada, em vaig començar a trobar molt millor. Era com si m’hagués tret la motxilla que havia portat al damunt durant tota la vida. De cop i volta, em trobava més lleuger, amb més energia i menys mal de cap.

Jordi Dalmau, CEO de Mūn Ferments

De seguida, en Jordi va voler perfeccionar la manera en què elaborava el kombutxa, i ell i la seva dona, la Mercè Pérez, es van fer uns experts en la producció d’aquesta beguda.

Els primers kombutxes ens sortien amb el gust força avinagrat, però després vam anar perfeccionant la tècnica i el gust que tenien. Vam estar un temps compartint aquesta beguda amb els nostres familiars i amics, fins que vam decidir obrir el nostre primer obrador a Mataró.

Mercè Pérez, Comunicació & PR de Mūn Ferments
Mūn Ferments, pioners en l’elaboració de kombutxa ecològic - Companys de viatge - Veritas

D’aquesta manera, l’any 2015 van fundar Mūn Ferments, la primera empresa a comercialitzar kombutxa ecològic i envasat en vidre a Espanya.

El kombutxa, un refresc sa i natural

Per elaborar el kombutxa, parteixen d’una infusió amb te verd a la qual afegeixen sucre de canya ecològic i una colònia de bacteris i llevats anomenada SCOBY (acrònim en anglès de symbiotic culture of bacteria and yeast). Durant el procés de fermentació, aquests microorganismes s’alimenten del sucre que conté la infusió i el transformen en àcids orgànics, els responsables de les propietats beneficioses del kombutxa, ja que, entre d’altres, promouen la desintoxicació hepàtica. A més, el kombutxa, com que és una beguda probiòtica, també afavoreix el manteniment saludable de la microbiota.

Mūn Ferments, pioners en l’elaboració de kombutxa ecològic - Companys de viatge - Veritas

Una vegada embotellada, i ja afegits els diferents gustos amb fruites, vegetals o plantes aromàtiques, té lloc la segona fermentació. És en aquesta fase del procés quan sorgeix una bombolla fina i natural. Tot plegat dona com a resultat una beguda refrescant i sana, ideal per beure durant tot l’any i perfecta per als dies més calorosos.

La salut, la màxima prioritat de Mūn Ferments

El principal objectiu, tant d’en Jordi com de la Mercè, ha estat des de sempre oferir i distribuir un producte el màxim de saludable. Per aquest motiu, el seu kombutxa, a més d’estar elaborat amb ingredients ecològics, té com a tret diferencial el mínim sucre residual que conté. Això ho aconsegueixen amb un procés únic de fermentació, que s’allarga aproximadament un mes. Amb aquesta fermentació llarga, el kombutxa gairebé no conté sucre:

Com que vam començar a prendre kombutxa per salut, en totes les decisions que prenem sempre prioritzem aquest tema. Per això elaborem una beguda molt saludable i amb molt poc sucre.

Jordi Dalmau, CEO de Mūn Ferments

A més, a conseqüència d’aquesta mínima quantitat de sucre, els seus kombutxes, que no estan pasteuritzats ni filtrats, no necessiten fred per conservar-se. Com menys sucre, menys necessitat de refrigeració per aturar una possible refermentació dins de l’ampolla. Això també suposa un important estalvi d’energia i d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

El primer que vam fer quan ens vam engrescar amb aquesta aventura va ser obtenir la certificació ecològica del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). A més, i amb la voluntat d’aconseguir que el nostre producte tingui les màximes garanties de seguretat alimentària, també ens hem certificat en l’IFS Food (International Featured Standards).

Jordi Dalmau, CEO de Mūn Ferments

Una gran diversitat de sabors

Kombutxa Mun Ferments - Companys de viatge - Veritas

Mūn Ferments comercialitza una àmplia gamma de kombutxes: des del més clàssic, amb un gust original, a varietats com el de gingebre amb llimona, de fruits del bosc i de cúrcuma. A més, l’equip sempre està desenvolupant noves idees i ha creat kombutxes molt innovadors, com el seu Not-birra, que té gust de cervesa però que no conté gluten ni cereals i amb menys d’un grau d’alcohol, o l’Isotonic, amb aigua de mar. A Veritas podràs trobar la majoria de les referències de la marca Mūn Ferments, a més dels kombutxes de marca pròpia, que també es fabriquen al seu obrador.

Apostant pels kombutxes ecològics

A Veritas volem acompanyar aquelles empreses que aposten per elaborar productes ecològics i ser una plataforma per a la seva distribució, per aquest motiu hem impulsat els productes de Mūn Ferments durant tota la seva trajectòria, amb l’objectiu de consolidar la distribució de kombutxa ecològic al mercat. És per aquesta raó que també comercialitzem kombutxa de la marca Veritas sota el paraigua de Mūn Ferments.

Veritas ens ha ajudat a consolidar la categoria al mercat. Amb les campanyes que fa, ajuda a donar visibilitat a la beguda i que, any rere any, els seus efectes saludables siguin més coneguts per cada vegada més consumidors.

Jordi Dalmau, CEO de Mūn Ferments

Kombutxes Veritas: noves varietats refrescants per aquest estiu

Amb un nou embalatge més clar i visual, tenim quatre sabors que no et deixaran indiferent i et refrescaran aquest estiu: green, fruits del bosc, préssec amb menta i gingebre i llimona. Per potenciar-ne l’efecte desintoxicant, pots prendre’ls dejú; però si vols alleugerir les digestions, són perfectes per prendre abans o després els àpats.

Descobreix altres històries dels nostres companys de viatge

També pots comprar els kombuches de Mūn Ferments a Veritas.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Fermentats imprescindibles per a la flora intestinal

Cada persona alberga una microbiota intestinal única, i el seu...

  • Companys de viatge

Cerveses artesanes i ecològiques

Les cerveses ecològiques fermenten de manera natural sense que hi...

  • Companys de viatge

Kenshô, fermentats amb arròs del Delta – Companys de viatge

En ple Parc Natural del Delta de l’Ebre –entre arrossars,...