Diccionari d'aliments

És el moment de síndria i meló ecològics

L’estiu és l’època de les fruites hidratants i fresques, com la síndria i el meló. La natura és sàvia i ens dona els aliments que necessitem a cada moment. Per això, quan pica la calor, tenim aquestes meravelloses fruites amb un alt contingut en aigua. Aquest juliol i agost, gaudeix-les ecològiques!

Meló

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs melons ecològics de les varietats pell de granota, cantalup, gàl·lia i groc, tant sencers com tallats pel mig.

Propietats i valor nutricional1

  1. Aquesta fruita, típica de l’estiu, es troba en el millor moment de gust i aroma durant els mesos de juliol a setembre.
  2. El meló és conegut pel seu alt contingut d’aigua, que depassa el 90% del seu pes.
  3. Una ració de 300 g de meló proporciona el 75% de la ingesta diària recomanada de vitamina C, per la qual cosa consumir-ne augmenta els antioxidants de la dieta.
  4. Aquesta mateixa ració de fruita cobreix el 16% de la ingesta recomanada de potassi i, per tant, se li atribueixen propietats diürètiques.

Nutrients destacats 1 (100 g de producte)

  • Vitamina C: 25 mg
  • Folats: 30 g
  • Potassi: 320 mg
  • Fibra: 1 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Els melons d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i, alhora, la seva producció afavoreix el manteniment de la biodiversitat.

A més a més, quan són de conreu ecològic presenten menys quantitat d’aigua i més de matèria seca, que es tradueix en més sabor.

A la cuina

Afegir bocins de meló a amanides amb cogombre, alvocat i fulles d’alfàbrega i anet és una combinació que hi aportarà un contrast de gustos. Si busques un plat lleuger, tasta una amanida de meló amb pernil ibèric, ruca i vinagreta de mel i llimona, ideal com a entrant.

1 Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2 Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Síndria negra

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs síndria negra procedent sempre de conreus ecològics, concretament de camps de Tarragona (Catalunya).

Característiques i propietats1

  1. Destaca per ser refrescant, ja que és la fruita que conté més aigua, que arriba fins al 95% del seu pes.
  2. Té un valor calòric baix i és una excel·lent opció per hidratar-se durant la calorosa temporada d’estiu.
  3. És rica en licopè, un pigment que li proporciona el color característic i que posseeix un gran poder antioxidant.
  4. També aporta quantitats discretes de potassi, que contribueix a la correcta eliminació de líquids, la contracció muscular i la salut òssia, entre d’altres.

Nutrients destacats1 (100 g de producte)

  • Vitamina C: 5 mg
  • Potassi: 120 mg
  • Vitamina A: 33 g
  • Licopè: 2.454 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Les síndries d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i per conrear-les es fan servir tècniques que no exhaureixen els nutrients del sòl i permeten el manteniment de la biodiversitat.

D’altra banda, segons diversos estudis, les fruites ecològiques aporten menys aigua i més matèria seca, i per això són més riques en nutrients i més gustoses.

A la cuina

La síndria se sol consumir fresca, a trossos com a postres o snack, per exemple, però també és ideal en amanides i combina molt bé amb formatge feta, menta i un toc de llimona. Una altra opció lleugera és començar un menjar preparant una sopa freda de síndria amb iogurt, una mica de gingebre i herba-sana.

1 Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2 Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Les fruites d’estiu, millor ecològiques!

L’estiu és una època de l’any que ens presenta fruites...

  • Diccionari d'aliments

5 idees d’amanides per a tota la família

Amb l’arribada de la calor, la dieta dels nens ha...

  • Diccionari d'aliments

Amanida de meló

El protagonista d’aquesta completíssima amanida d’estiu és, sens dubte, el...

  • Diccionari d'aliments

Sopa de meló i coco

A l'estiu volem preparar receptes fresques per fer front la...