Nutrició i ciència

Els riscos alimentaris que més preocupen

La presència de residus de pesticides en els aliments és la principal preocupació dels europeus en relació amb la seguretat alimentària. Un 48% dels europeus i un 40% dels espanyols consideren probable o molt probable que el menjar pugui perjudicar la seva salut. Un informe de la Comissió Europea (Eurobaròmetre 2010) proporciona una informació molt valuosa referent a la percepció dels riscos alimentaris per part dels ciutadans de la UE.

Els riscos alimentaris que més preocupen

Segons les dades, un 48% dels europeus i un 40% dels espanyols consideren probable o molt probable que el menjar pugui perjudicar la salut. Un fet que indica la poca confiança que ofereix l’actual sistema agroalimentari industrial a molts ciutadans. Així mateix, davant la pregunta sobre quin creuen que és el màxim risc relacionat amb l’alimentació, la resposta és que la presència de residus de pesticides és el més preocupant. Un 72% dels europeus estan bastant o molt preocupats amb la presència de residus de pesticides en els aliments. Altres factors són la presència d’hormones i antibiòtics a la carn, l’existència de contaminants com mercuri al peix o dioxines al porc, la qualitat i frescor dels aliments, els additius, els transgènics, etc. A pesar que existeixen grans deficiències a l’hora d’informar la ciutadania sobre la presència de residus de pesticides en els aliments (i que quan apareix alguna informació sobre aquest tema l’Administració sol intentar tranquil·litzar els consumidors amb afirmacions com que “es compleixen els límits legals” de residus) la veritat és que ni la població espanyola ni l’europea en conjunt confien gaire en la seguretat dels nivells de residus de pesticides que hi ha en els aliments. Carlos de Prada és un prestigiós expert en qüestions mediambientals. Actualment és president del Fons per a la Defensa de Salut Ambiental, una entitat sense ànim de lucre centrada en la conscienciació sobre els efectes del creixement de la contaminació química del món sobre la salut humana. A través del fons documental que estem creant, es donaran a conèixer les més diverses recerques i temes d’interès.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics són més nutritius

Una revisió de nombrosos estudis científics confirma que els aliments...

  • Nutrició i ciència

Els aliments ecològics tenen més antioxidants

Quan la nostra dieta es basa en aliments ecològics es...

  • Nutrició i ciència

El blat de moro ecològic no és transgènic

El blat de moro és un dels cereals més consumits...