Consells

Els nens sí que poden ser vegetarians

T’estàs preguntant si és saludable que els nens segueixin una dieta vegetariana?

Per descomptat que sí! Sempre que es planifiqui acuradament i estigui tutelada per un nutricionista que proporcioni les pautes necessàries perquè l’alimentació inclogui tots els nutrients essencials de manera equilibrada.

Els nens poden ser vegetarians - Receptes - Veritas


La dieta vegetariana en nens

La dieta vegetariana és una opció d’alimentació que prescindeix de la carn, el peix i, en alguns casos, també dels productes lactis, els ous i altres aliments d’origen animal.

Moltes persones l’adopten per motius ètics, ambientals o de salut, i en el cas dels més petits és perfectament saludable, tot i que és imprescindible que es planifiqui de manera adequada per assegurar que conté tots els nutrients essencials, amb l’objectiu d’evitar que apareguin deficiències. Per això, és important consultar-ho amb un professional de la salut (dietista o nutricionista col·legiat) que controli que el nen rep una nutrició correcta i, alhora, en supervisi el creixement i desenvolupament.

Com assegurar l’aportació de proteïna?

La proteïna és fonamental per a l’organisme i que en falti pot afectar el creixement i desenvolupament musculoesquelètic. Així, és vital que es consumeixin fonts suficients de proteïnes, com ara llegums, fruita seca i llavors, tofu, tempeh i soja.

Quins nutrients són essencials?

És obligatori que l’alimentació contingui quantitats suficients de proteïnes, ferro, zinc, calci, vitamina D i vitamina B12, que se solen trobar en els aliments d’origen animal. No obstant això, també estan presents en determinades fonts vegetals: el ferro es troba en els espinacs, les llenties, els cigrons, les llavors de carbassa i els cereals fortificats; el zinc es troba en les llavors de gira-sol, les nous i els llegums; mentre que el calci es localitza en la llet de soja fortificada, el tofu, el bròcoli i la col arrissada, per exemple.

Vitamines fonamentals

Sovint, aquest tipus de dietes no aporten prou vitamina B12, la manca de la qual pot causar problemes neurològics i de desenvolupament en la infància, per la qual cosa és convenient que els nens vegetarians rebin vitamina B12 a través de suplements. I quant a la vitamina D, s’obté de l’exposició al sol i d’aliments fortificats.

Text: Júlia Farré, dietista i nutricionista col·legiada.

Descobreix més consells sobre alimentació saludable.

Contingut relacionat

  • Consells

L’alimentació ecològica permet un millor desenvolupament intel·lectual en les nenes i els nens

L'alimentació ecològica afavoreix el desenvolupament cognitiu en la infància Una...

  • Consells

5 idees d’amanides per a tota la família

Amb l’arribada de la calor, la dieta dels nens ha...

  • Consells

Si el teu fill no vol llegums…

Els nens són grans seleccionadors dels aliments que mengen i...