Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de govern del Codinucat (col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya).
En aquesta entrevista ens explica com ha de ser una alimentació saludable i equilibrada.
Pensem que és un bon moment perquè diferents associacions i col·legis ens unim per aconseguir que els petits canvis que tots promovem desde de cadascun del nostres àmbits acabin sent petits canvis poderosos.
Una alimentació saludable comença en allò que comprem i que tenim a casa. Si la nostra decisió de compra no ha estat del tot correcta, ja sigui per falta de coneixement o d’oportunitat de trobar els productes, el que preparem a la cuina serà molt diferent.
Si tenim ultraprocessats als armaris, els nostres fills esmorzaran això; en canvi, si a la nevera hi ha producte fresc -fruita, iogurts-, això serà el que menjaran.
“Una alimentació saludable comença en allò que comprem i que tenim a casa.”
Elena Maestre
Hem de tenir els coneixements per saber quines són les opcions més saludables, però també hem de veure com posem això en una etiqueta perquè les persones ho puguem entendre.
L’última opció que s’ha provat i que ha quedat una mica en segon pla a causa de la pandèmia és el Nutriscore, un sistema que ens permet veure i comparar la qualitat nutricional dels processats.
“Ara mateix hi ha un problema amb els ultraprocessats. Si cada dia generes una bossa de residus de plàstic vol dir que segurament estás consumint massa ultraprocessats.”
Elena Maestre
És un tema complex. Es podrien presentar d’una manera més atractiva els aliments frescos i de proximitat, per exemple. Quan entrem en un lloc on les fruites, les verdures i el producte fresc en general estan molt ben presentats ens criden més l’atenció.
Ara mateix hi ha un problema amb els ultraprocessats. Si cada dia generes una bossa de residus de plàstic vol dir que segurament estàs consumint massa ultraprocessats.
Hi ha persones que tot el que mengen cada dia té més de sis ingredients en la seva composició, i això és un problema per la quantitat de sal, sucre i greixos poc saludables que acaben menjant sense adonar-se’n.
“Pot ser tan fàcil com menjar una cosa crua cada dia: una peça de fruita o verdura.”
Elena Maestre
És cert, tot i que hi ha coses que són molt senzilles. A la dieta mediterània tradicional, per exemple, hi ha el concepte del plat únic.
Hem estat un país relativament pobre i s’ha fet cuina d’aprofitament: es posava tot dins d’un plat, sobretot molts vegetals i pocs productes d’origen animal, acompanyats de crus, i sempre amb aliments de temporada.
Fer això és senxill, però en s sembla molt complicat perquè ja no sabem cuinar. El vapor i la planxa són les opcions que solem fer servir quan no sabem cuinar, però a molta gent no li resulten satisfactòries i acaben buscant opcions que ja vinguin fetes i que tinguin més sabor. I a partir d’aquí és quan entren a la cuina productes que hi poden tenir un lloc de maneral puntual, però no diàriament.
Pot ser tan fàcil com menjar una cosa crua cada dia: una peça de fruita o verdura -un suc no compta-, perquè un cru ens aporta vitamines que no podem aconseguir de cap altra manera.
Raúl Sánchez fa 23 anys que treballa per a l'Associació...
José Molina és president de l'Associació Celíacs de Catalunya, que...
Entrevista a Aitor Sánchez, nutricionista i autor del blog "Mi...
Chloé Sucrée és la creadora de Biotiful Plan. Va començar...