Consells

El teu fill té una al·lèrgia alimentària?

Durant la infància, les al·lèrgies alimentàries representen un desafiament significatiu per a les famílies, els cuidadors i els professionals de la salut, ja que aquestes condicions poden influir no només en la nutrició de l’infant, sinó també en el seu benestar emocional i social.

El teu fill té una al·lèrgia alimentària? - Consells - Veritas

Les al·lèrgies alimentàries són reaccions adverses del sistema immunitari a proteïnes que contenen certs aliments. En la infància, els més comuns solen ser la llet de vaca, els ous, el blat, els cacauets, la fruita seca, el peix i el marisc. Aquestes reaccions poden variar des de símptomes lleus, com una picor a la boca o urticària, fins a reaccions més greus, com ara dificultat per respirar i anafilaxi.

El maneig de les al·lèrgies alimentàries implica un enfocament multidisciplinari que involucra metges al·lergòlegs, pediatres, dietistes-nutricionistes i altres professionals de la salut. És essencial identificar els al·lèrgens específics i eliminar-los completament de la dieta de l’infant. Això pot requerir lectures acurades d’etiquetes, preparació d’aliments des de zero i educació sobre la prevenció de contaminació creuada.

Beguda d'ametlles - Receptes - Veritas
Recepta: beguda d’ametlles

Una dieta equilibrada és fonamental per al creixement i desenvolupament adequats dels infants, fins i tot quan s’enfronten a al·lèrgies alimentàries. En aquest sentit, pots buscar alternatives saludables i nutritives per reemplaçar els aliments restringits; per exemple, la llet de vaca es pot substituir per llets vegetals enriquides amb calci i vitamina D i els ous es poden reemplaçar amb opcions com formatge fresc o tofu.

El teu fill té una al·lèrgia alimentària? - Consells - Veritas

És important fomentar una actitud positiva cap al menjar en els infants amb al·lèrgies alimentàries. Això pot implicar educar-los sobre la seva condició de manera apropiada per a la seva edat, involucrar-los en la selecció i preparació d’aliments segurs i promoure un entorn socialment inclusiu al voltant dels àpats. La celebració d’aliments segurs i deliciosos pot ajudar a enfortir l’autoestima de l’infant i a reduir l’estrès associat amb les restriccions dietètiques.

La comunicació oberta i honesta entre pares, cuidadors, infants i professionals de la salut és fonamental per gestionar amb èxit les al·lèrgies alimentàries en la infància. A més a més, la planificació acurada dels dinars i berenars, tant a casa com a fora, pot ajudar a prevenir accidents relacionats amb aliments. Informa els mestres, monitors, cuidadors, responsables dels extraescolars i amics sobre les al·lèrgies de l’infant i proporciona’ls un pla d’acció en cas d’una reacció al·lèrgica.

Text: Julia Farré, dietista i nutricionista col·legiada (@julia_farre_moya).

T’ha agradat aquest article? Descobreix molt més aquí.

Contingut relacionat

  • Consells

Els nens sí que poden ser vegetarians

T’estàs preguntant si és saludable que els nens segueixin una...

  • Consells

Com pots aconseguir que els nens mengin fruita?

Una de les preguntes que es fan moltes mares i...

  • Consells

Si el teu fill no vol llegums…

Els nens són grans seleccionadors dels aliments que mengen i...

  • Consells

Com abordar el baix pes o el sobrepès en la infància

L’alimentació infantil és essencial per al desenvolupament físic i mental...