Diccionari d'aliments

El blat de moro ecològic no és transgènic

Per què és important triar blat de moro ecològic? Aquest estudi explora les diferències entre el blat de moro ecològic i el transgènic, les seves repercussions per a la salut i el medi ambient i els beneficis que aporta l’ecològic.

El blat de moro ecològic no és transgènic- diccionari d'aliments-veritas

El blat de moro és un dels cereals més consumits arreu del món. Des d’amanides fins a pans i postres, aquest cereal és present en una gran varietat de receptes. Les restes arqueològiques revelen que es va començar a conrear fa uns 6.000-10.000 anys a l’Amèrica central. Tot i això, actualment no en queda res, del blat de moro d’aleshores, atès que és un aliment que ha passat per moltes modificacions al llarg dels segles amb l’objectiu d’obtenir-ne millores en els processos de conreu i en la qualitat. Per aquest motiu, la creixent preocupació pels productes transgènics ha portat molts consumidors a optar per blat de moro ecològic.

El blat de moro transgènic és aquell que ha estat modificat amb enginyeria genètica. A través de tècniques avançades, els científics insereixen material genètic (ADN) d’altres espècies al blat de moro per conferir-li característiques desitjades, com ara resistència a plagues o herbicides. Això transcendeix les barreres naturals de reproducció entre espècies i permet, per exemple, en varietats de blat de moro per a l’alimentació animal, incorporar-hi gens de bacteris a plantes de blat de moro perquè s’expressi una proteïna que resulta tòxica a les larves de banyarriquer, una espècie d’escarabat. Tot i que l’objectiu inicial d’aquesta modificació és augmentar els rendiments i la resistència dels conreus, els transgènics han generat importants repercussions socials, alimentàries i mediambientals.

L’ús generalitzat d’organismes modificats genèticament (OMG) ha tingut repercussions significatives en diversos àmbits. Des del punt de vista alimentari, la transgènia ha influït en la variabilitat dels preus dels aliments i ha generat neguit sobre la seguretat alimentària. A més a més, les lluites camperoles han reivindicat històricament l’ús de varietats de blat de moro autòctones o criolles perquè enforteixen l’economia dels pagesos, preserven les cultures i tradicions que en depenen i respecten agrosistemes únics que contribueixen a l’equilibri ecològic i la conservació d’àrees naturals.

La transgènia en el blat de moro també ha suscitat preocupacions sobre la salut humana, ja que un dels seus inconvenients és la possibilitat de generar noves al·lèrgies. D’altra banda, durant la transgènesi s’utilitzen gens que confereixen resistència a antibiòtics per identificar les cèl·lules modificades. Això ha generat inquietuds sobre la possibilitat que aquests gens siguin transferits a microorganismes, cosa que podria originar soques resistents als antibiòtics.

Tots els organismes modificats genèticament han de ser degudament etiquetats, de manera que consti a l’etiqueta que es tracta de transgènics, com a mesura d’informació per a la població i també per possibilitar-ne el control i seguiment per part de les autoritats administratives. A l’etiqueta ha de figurar: “Aquest producte conté organismes modificats genèticament”. Tot i això, s’exceptuen d’aquest requisit els productes en què la presència d’OMG sigui inferior a 0,9% i que es consideri accidental o tècnicament inevitable. Malgrat aquestes normes, les necessitats d’etiquetatge de transgènics són insuficients, ja que no hi ha mesures per als productes d’animals alimentats amb pinsos transgènics, que són ben bé la gran majoria.

A diferència del blat de moro transgènic, l’ecològic no està modificat genèticament. La normativa de producció ecològica prohibeix l’ús d’organismes genèticament modificats en tots els processos de conreu i producció. Això inclou l’ús de llavors modificades, pinsos transgènics per al bestiar i microorganismes modificats genèticament en l’elaboració de productes alimentaris. D’aquesta manera, el blat de moro ecològic és l’única garantia de no consumir productes transgènics, la qual cosa el converteix en una opció més segura i saludable per als qui volen evitar els efectes negatius dels OMG.

T’ha agradat aquest article? Troba més.

Pots trobar productes ecològics en supermercats ecològics.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Bròcoli i coliflor ecològics, la millor tria

Les cols ofereixen beneficis extraordinaris per a la salut, especialment...

  • Diccionari d'aliments

Figues i dàtils ecològics, dues delícies per al teu rebost

Si et ve de gust alguna llaminadura, aquest setembre omple...

  • Diccionari d'aliments

Que no t’expliquin històries! Les fruites vermelles, millor ecològiques

Les fruites vermelles no només són delicioses, sinó que a...

  • Diccionari d'aliments

Begudes vegetals ecològiques per a tots els gustos

Les begudes vegetals, cada cop més de moda i disponibles...