Nutrició i ciència

Si vols dormir bé, menja ecològic

Són molts els estudis que relacionen l’alimentació ecològica amb un bon estat de la microbiota, la qual cosa al seu torn afavoreix una òptima qualitat del somni. Per això, per dormir bé és recomanable menjar ecològic.

Si vols dormir be, menja ecològic - Veritas


Una microbiota intestinal equilibrada té efectes positius no sols sobre la salut física, sinó també en el sistema nerviós central, a través de l’anomenat eix cervell-intestí-microbioma.

La seva deterioració s’associa amb uns certs trastorns:

 • Depressió.
 • Ansietat.
 • Problemes cognitius.
 • Entre altres.

Quan està en bon estat es vincula a diferents beneficis[1], com per exemple: dormir bé.

Un estudi[2] dut a terme als Estats Units en homes joves demostra que:

La diversitat del microbioma intestinal promou un son més saludable.

Com influeix la microbiota en el son?

Altres recerques han analitzat les complexes interaccions entre la microbiota i el son. En una revisió de recerques realitzada per científics italians[3] s’explica que:

La microbiota podria influenciar els estats mentals i afectar la qualitat del son i el ritme circadiari.

Al·ludeixen a treballs que connecten l’alteració de la composició bacteriana intestinal i els trastorns del son, i apunten que l’intestí i el cervell es comuniquen constantment. Per exemple, destaquen que la microbiota contribueix de manera rellevant a la producció de precursors de serotonina, que està lligada a la producció de melatonina, una hormona que intervé en els ritmes circadiaris i el son.

Amics i enemics del bon descans.

Sembla evident que si l’alimentació ecològica potencia un millor estat de la microbiota intestinal, contribueix amb això a una qualitat més bona del descans. A més, els aliments ecològics són més beneficiosos per a la microbiota que els no ecològics; per exemple:

 • Els vegetals ecològics aporten més polifenols[4].
 • La carn i els lactis ecològics ostenten una fracció més gran d’àcids grassos omega-3.

Igualment, hi ha treballs que avalen la inferior presència de substàncies perjudicials en els aliments ecològics, com ara:

 • Residus de pesticides.
 • Nitrats.
 • Cadmi.
 • Antibiòtics.
 • Entre altres.

Totes dues circumstàncies fomenten una microbiota saludable, ja que està demostrat que els polifenols i els àcids grassos omega-3 afavoreixen la diversitat bacteriana, mentre que els residus de pesticides sintètics –presents en la majoria de productes no ecològics– poden causar danys en la microbiota intestinal, amb freqüència a molt baixes concentracions[5].


T’ha agradat aquest estudi sobre alimentació ecològica i dormir bé? Descobreix més aquí.


[1] Noble EE, Hsu TM, Kanoski SE. Gut to brain dysbiosis: mechanisms linking western diet consumption, the microbiome, and cognitive impairment. Front Behav Neurosci 2017; 11:9.
[2] Robert P. Smith et al. Gut microbiome diversity is associated with sleep physiology in humans. PLoS One. 2019; 14(10): e0222394. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6779243/#:~:text=The%20human%20gut%20microbiome%20can,microbiome%20have%20yielded%20conflicting%20results.
[3] Bruna Neroni et al. Relationship between sleep disorders and gut dysbiosis: what affects what? Sleep Medicine. Volume 87, November 2021, pages 1-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34479058/
[4] Di Renzo L, Di Pierro D, Bigioni M, Sodi V, Galvano F, Cianci R, et al. Is antioxidant plasma status in humans a consequence of the antioxidant food content influence? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2007;11: 185-192.
[5] Roman P et al. Microbiota and organophosphates. Neurotoxicology. 2019 Dec; 75: 200-208. Reygner J, Joly Condette C, Bruneau A, Delanaud S, Rhazi L, Depeint F, Abdennebi-Najar L, Bach V, Mayeur C, Khorsi-Cauet H. Changes in Composition and Function of Human Intestinal Microbiota Exposed to Chlorpyrifos in Oil as Assessed by the SHIME® Model. Int J Environ Res Public Health. 2016 Nov 4; 13(11).

Contingut relacionat

 • Nutrició i ciència

La patata ecològica: menys aigua i més minerals – Estudis

Un dels principals motius per triar triar patates ecològiques en...

 • Nutrició i ciència

Fer una dieta ecològica incrementa el metabòlit precursor del coenzim Q10

Fer una dieta ecològica podria beneficiar el sistema cardíac, protegir...