Cuinar és un acte fonamental per seguir una dieta sana i connectar més i millor amb el nostre entorn.

No fa tant, els coneixements culinaris es transmetien de generació en generació per raons de supervivència. Avui en dia les coses han canviat i ningú es morirà de fam per no saber preparar un plat, però la cadena de transmissió s’ha trencat.
L’art de cuinar s’està perdent.
L’acte de cuinar és intrínsec a la nostra espècie, ja que uneix en un sol procés les millors característiques de l’ésser humà: és el resultat d’un acte col·lectiu que, al llarg de la història, ha cohesionat cultures i societats senceres. Cuinar, com diu el primatòleg Richard Wrangham en el seu llibre Catching Fire, és el que ens diferencia com a espècie d’altres animals, per tant, és el que
defineix la nostra humanitat. Ha estat fonamental per sobreviure i consolidar la nostra intel·ligència.
A més, molts estudis apunten que saber cuinar està relacionat directament amb menjar de forma més saludable, i ens diuen també que en les famílies on es fa, la prevalença d’obesitat és molt menor.
Però, abans de ficar-se a la cuina és fonamental anar a comprar els aliments. Un fet aparentment simple que té molts avantatges.
- Ens connecta amb el menjar, perquè comprar al lloc adequat ens proporciona un relat sobre cada aliment. Aprenem d’on ve, com ha crescut, com ha arribat fins a la botiga… I tot això ens permet prendre decisions millors per al nostre entorn i la nostra salut.
- Promou les economies locals, com passa amb els aliments de proximitat.
- Som conscients dels ritmes de la naturalesa i la realitat. Com és el cas dels aliments de temporada: aprenem que hi ha cireres perquè és estiu, però que, en canvi, no hi ha taronges.
- Canvia la nostra relació amb la natura: deixem de sentir-nos propietaris i esdevenim usufructuaris, cosa que fomenta una cultura de consum molt més sostenible.